x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Capra ispăşitoare

Capra ispăşitoare

de Miruna Munteanu    |    03 Apr 2012   •   09:46

Nu pot fi suspectata ca as fi o admiratoare a Elenei Udrea, dar mi se pare nedrept sa-i atribui ei toata responsabilitatea pentru degringolada in care se afla azi organizatia PDL Bucuresti. Da, ea este presedintele acestei organizatii, dar deciziile proaste pe care le deconteaza acum nu din capsorul cel blond au izvorat.

I se reproseaza Elenei Udrea dezertarea primarului Piedone, anuntat inca din decembrie drept sef al campaniei portocalii pentru Capitala. Cica a gresit mizand pe traseisti! Zau? Dar actuala majoritate din Parlament cum a fost incropita? Cine a facut din specularea oportunismului strategie de guvernare? Nu, nu fosta ministresa a Turismului si Dezvoltarii. Ea doar a aplicat, la scara mica, o reteta veche si verificata. Racolarea cu toptanul nu Udrea a inventat-o. Nu ea a incercat sa sparga PNL-ul, rupand aripa Stoica-Stolojan. Nu ea a momit fripturistii din PSD sa-si faca partid pro-prezidential. Colaborarea cu UNPR s-a negociat altundeva.

Preconizata alianta electorala de la Bucuresti era doar o mica parte din pachetul oferit de PDL in schimbul sustinerii parlamentare. Renuntarea la aceasta alianta pare, la prima vedere, un fel de represaliu nervos la defectarea lui Piedone. In realitate, insa, este vorba despre o repliere strategica mult mai complexa. Iar fenomenul nu vizeaza doar Capitala. De fapt, democrat-liberalii nu mai au niciun chef sa imparta tot mai putinele circumscriptii eligibile cu “tovarasii de drum' ai generalului Oprea. Asa ca se pregatesc sa-i lase in off-side in fata testului electoral. Sa se descurce singuri, cu alegatorii lor aproape invizibili pe radarele sondajelor de opinie.

Repet, decizia nu ii apartine Elenei Udrea. Dupa cum nu e doar vina ei ca PDL nu a reusit sa produca un candidat cu sanse pentru Primaria Generala. Dupa luni de cautari, nominalizarea lui Silviu Prigoana echivaleaza cu recunoasterea esecului intregului partid, nu doar al organizatiei de Bucuresti.

Sandramaua puterii se prabuseste si “personalitatile independente' curtate de portocalii nu vor sa se asocieze unui dezastru anticipat. De ce ar face-o, cand si fruntasi ai PDL incep sa paraseasca nava care se scufunda? Stiu cu totii ca se apropie scadenta unei guvernari iresponsabile, marcata de amatorism, coruptie si incoerenta. O guvernare pusa la cheremul unei singure persoane. Persoana aceea nu a fost insa Elena Udrea, ci cel care a inventat-o in politica romaneasca.

×