x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Carol Roman, ediție specială - 90 !

Carol Roman, ediție specială - 90 !

de Dan Constantin    |    24 Feb 2022   •   07:10
Carol Roman, ediție specială - 90 !

Am avut privilegiul de a fi fost ieri, 23 februarie, invitatul lui Carol Roman la mica petrecere prin care și-a sărbătorit împlinirea a 90 de ani.

 

Carol Roman, incontestabilul decan de vârstă al presei românești, este de mult timp campionul de rezistență impresionantă în truda scrisului la ziar, etalând de-a lungul deceniilor calitatea rară de a dărui celor din jurul lui - prieteni, colaboratori, cititori - înțelepciunea echilibrului în judecarea mersului istoriei. El a fost și este în continuare, pentru câteva generații de ziariști care l-au avut ca mentor, exemplul profesionistului desăvârșit, reporterul frenetic care nu a cunoscut odihna timp de peste șaptezeci de ani, mereu în căutarea drumului pentru selecția faptei relevante, a dialogului cu marile spirite ale culturii și științei. A pășit în lumea presei fiind aproape un copil ieșit din amenințările de moarte ale ghetoului, urmând să descopere, ca adolescent, tainele jurnalismului la cotidian. „Trăiește clipa, fii cronicarul vieții” i-a fost deviza pe care a urmat-o de-a lungul carierei duse prin epoci complicate, cu destine tragice, dar și mari realizări constructive, greu repetabile. Carol Roman, trecut prin furcile istoriei, a avut mereu balanța dreptei judecăți în scrisul meșteșugit și metaforă, distilând cu ironie fină esența faptelor relevante, prezentându-le în ziare și reviste cu tiraje greu de imaginat astăzi sau în cărțile scrise, care pot umple rafturi de biblioteci.

 

S-a reinventat cu o mare forță la fiecare deschidere pe care meandrele istoriei i le-a oferit, aducând cititorilor români pagini antologice de dialoguri cu marile personalități ale lumii din galeria premianților Nobel și a clasicilor contemporani ai literaturii și culturii. Marea schimbare din decembrie îl readuce în prima linie a jurnalismului de investigație, făcând din Tineretul liber prima publicație care deschide poarta spre misterele revoluției, cu întrebări grave și dezvăluiri într-un capitol plin de umbre. Marea experiență profesională și de viață, farmecul personal al abordării optimiste a situațiilor caragialești ale capitalismului românesc de dată recentă l-au adus și în poziția celor care s-au aventurat să fondeze noi publicații și edituri. A menținut în prim-plan și a impus, mai bine de 20 de ani, un titlu de referință al publicisticii elevate din domeniul politicii externe și diplomației în zona Balcanilor. Carol Roman are arta rarisimă de a da sunetului de vioară obișnuită rezonanțe de Stradivarius, transformând zilele terne în momente de sărbătoare și faptele anonime în evenimente. Catalizatorul acestei alchimii minunate, care aduce lumină și bucurie, este doamna Melike, sufletul-pereche care-i stă alături lui Carol, într-un roman de dragoste care se întinde și el pe 70 de ani.

×