x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Casa, acra casa...

Casa, acra casa...

de Gabriela Vranceanu Firea    |    07 Iul 2006   •   00:00
Casa, acra casa...

Casa, dulce casa a devenit, pentru romani, casa, acra casa. Cu banii care ti-ar fi de-ajuns pentru o vila in Pipera s-a ajuns sa-ti cumperi una la Londra sau la Paris. Cum avioane sunt la tot pasul, nu stiu daca nu se va ajunge ca adolescentii de azi sa prefere o casa in Hamburg uneia in Baneasa.

Banca Nationala a Romaniei este obligata sa intervina pe piata imobiliara romaneasca, din cauza instabilitatii acesteia. Anuntul a fost facut de omul cel mai apropiat, din punct de vedere profesional, al guvernatorului BNR - consilierul sau, Adrian Vasilescu.

Cunoscutul om de presa si sfatuitor al sefului banilor nostri spune ca banca centrala este obligata sa intervina atat de Legea bancara, cat si de faptul ca activele pietei imobiliare, respectiv case, terenuri etc., nu intra in cosul de consum, pe care Institutul National de Statistica il ia in calcul la stabilirea ratei inflatiei. Le place sau nu le place participantilor la piata imobiliara, interventia BNR este un detaliu prea putin important pentru banca centrala. Asa este peste tot in lume, incearca sa calmeze spiritele Adrian Vasilescu. Banca Centrala Europeana intervine pe piata imobiliara, si alte banci nationale intervin, de asemenea.

Daca activitatile pe aceasta piata ar incepe sa cunoasca o oarecare coerenta, nu ar mai fi atat de greu de facut o evaluare a dinamicii sale. Dar, dupa cum stim si simtim cu totii, business-ul imobiliar este cel mai imprevizibil din cate exista. Aici s-au dat cele mai mari tunuri, aici au avut loc cele mai mari inginerii financiare, aici au aparut sarlatanii, farsorii - de duzina sau cu staif.

Coclauri de prin Pipera, Baneasa, Piata Sudului ori Ciolpani au devenit adevarate paradisuri imobiliare. Mosierii de azi au stiut sa speculeze momentul de trecere de la socialism la economie de piata - fie si firava si originala - , punand stapanire, cu bani putini, pe hectare intregi de pamant. Prin vanzare si revanzare s-a ajuns la sume fabuloase, despre care si occidentalii instariti spun ca ar fi doar o legenda.

Cand unui copil ii e pofta de inghetata, la maturitate va avea grija sa comande cat mai multa inghetata la desert. Cine a poftit la case toata perioada comunista ar face orice sacrificiu pentru a avea o locuinta potrivita nivelului sau financiar si pozitiei sociale. Sau chiar mai sus.

De aceea, goana dupa case si terenuri a determinat goana dupa credite, ceea ce ne-a plasat pe unul dintre locurile fruntase in Europa la credite imobiliare si ipotecare, desi PIB-ul pe cap de locuitor este net inferior fata de suratele noastre din Europa.

Casa, dulce casa a devenit, pentru romani, casa, acra casa, din cauza scumpirii locuintelor pe pamant, dar si a apartamentelor din blocurile ceausiste. Cresterile spectaculoase de preturi de pe piata imobiliara nu vor putea fi temperate decat dupa doi-trei ani de la intrarea noastra in Uniunea Europeana. Cu banii care ti-ar fi de-ajuns pentru o vila in Pipera s-a ajuns sa-ti cumperi una la Londra sau la Paris. Cum avioane sunt la tot pasul, nu stiu daca nu se va ajunge ca adolescentii de azi sa prefere o casa in Hamburg uneia in Baneasa.

Interventia BNR se explica, in acest context, mai ales ca, daca piata imobiliara s-ar mai stabiliza si am avea preturi mai corecte si mai previzibile la case si la terenuri, acestea vor putea intra in calculul cosului minim de consum. Deocamdata, nu au ce cauta acolo, pentru ca aceasta piata este instabila si ar afecta curba de inflatie.

×
Subiecte în articol: editorial casa piata