x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cătălin Tolontan: Nu puterea presei, ci lipsa de putere a presei reprezintă un risc pentru democraţie

Cătălin Tolontan: Nu puterea presei, ci lipsa de putere a presei reprezintă un risc pentru democraţie

23 Iun 2010   •   00:00

CSAT a nominalizat campaniile de presă, pe care le caracterizează drept făcute "la comandă", ca factor de vulnerabilitate pentru siguranţa României. CSAT are o logică de plutonier major, unică în Europa. Pentru că nu puterea presei, care conform legilor europene, poate exagera cu libera exprimare (exact prevederea de care s-a folosit premierul Boc atunci când l-a atacat pe fostul premier Tăriceanu), aşadar nu puterea presei atacă siguranţa naţională, ci lipsa de putere a presei e un risc pentru democraţie.

În cartea sa "Asalt asupra raţiunii", fostul vicepreşedinte american Al Gore  arăta cum scăderea forţei ziarelor duce la debalansarea întregului sistem liber dintr-o ţara. De ce? Pentru, aminteşte Al Gore, fundamentul democraţiei este convingerea că cetăţenii bine informaţi se pot guverna singuri, conduşi de raţiune".

Dacă se degradează circulaţia ideilor în sfera publică, dacă presa este prezentată ca duşmănoasă sau comandată, sau da,ca presa însăşi îşi trădează mandatul prin renunţarea la investigaţii şi reguli în numele videodistracţiei, atunci îi este mult mai uşor puterii executive să domine puterea legislativă şi pe cea judecatorească. Este exact ceea ce se petrece acum în România! Practic, preşedintele şi guvernul se sustrag metodei supreme de control, adică răspunderea în faţa poporului. Pentru că această răspundere nu se exercită doar prin pârghiile formale, în faţa Parlamentului sau a Justiţiei, ci şi pe piaţa ideilor. Când ajungi să controlezi piaţa ideilor, sfârşeşti prin a controla totul. Sau, ca să-l cităm pe preşedintele Băsescu din 2004, "dacă ajungi să controlezi presa, controlezi poporul". Cei care îi scriau atunci discursurile au plecat şi în loc a rămas decizia de azi a CSAT.
articol preluat de pe blogul lui Cătălin Tolontan - tolo.to

×