Evenimente în care au fost direct implicate, în condiții diferite, persoane din structurile Poliției Române, pe care, în mod curent, îi numim „oameni ai legii”. Nu mă așteptam să capăt, cu maximă celeritate, un răspuns din partea distinsului destinatar, pentru că, la drept vorbind, mi-am pierdut de multișor poveste speranța că asemenea cutremurătoare întâmplări ar putea să îl clintească pe chiriașul din Dealul Cotroceni din proverbiala sa placiditate. Cu atât mai mult acum, când a acceptat cooptarea PSD la guvernare și nu mai poate face din acest partid vinovatul din oficiu.
Revin, totuși, asupra subiectului întrucât, tot pe pagina jurnalului, am citit despre „un caz tras la indigo” cu cel petrecut joi în Capitală. Adică despre o tânără de 21 de ani, din Agnita, care a fost ucisă, tot pe trecerea de pietoni, de către un polițist aflat în misiune. Polițist care, la fel ca și cel din București, gonea cu mare viteză fără a avea activate nici semnalele sonore și nici pe cele luminoase. Spre deosebire de colegul de la secția 5 din București care avea aprinse semnalele luminoase! Cazuri pe care colegii de la jurnalul le consideră a fi „trase la indigo”. Formulare elegantă dacă ținem cont de comportamentul foarte agresiv și de mentalitatea pe care o exprimă. Comportament și mentalitate de neacceptat și de nescuzat în cazul oricărui cetățean al României democratice, dar încă pentru cineva care face parte din corpul „oamenilor legii”.
Numai că nenorocirea de la Agnita s-a petrecut în ultimele zile ale anului 2021 și, poate de aceea, în noul an, 2022, ea nu a mai figurat printre subiectele prioritare ale agendei publice. Deși, dar fiind faptul că ea s-a petrecut într-o localitate din județul Sibiu-județ pe care memoria colectivă îl asociază, numaidecât, cu numele domnului Klaus Iohannis-, m-aș fi așteptat ca însuși garantul suprem al respectării Constituției și al apărării drepturilor omului, să fi reacționat neîntârziat. Iar dacă domnia sa nu a făcut-o, atunci chiar că nu văd de ce ne-am mai mira- sau, mai rău, ne-am revolta-pentru tăcerea cu care onor conducerea Poliției Române și cea a Ministerului de Interne- o păstrează și asupra omorului săvârșit, la Agnita, de către un agent aflat în misiune. Așa încât, mai corect ar fi să folosim sintagma „cazuri test- de turnesol”, atunci când ne referim la cele două tinere ucise de către agenți de poliție, la Agnita și la București, dar mai ales când avem în vedere revoltătoarea tăcere pe care vârfurile Poliției și a Ministerului de Interne o păstrează asupra lor.
De aceea, revin la rugămintea adresată, în articolul de ieri, președintelui Klaus Iohannis și o reformulez, în sensul că singurul lucru pe care îl așteptăm din partea domniei sale este să îi ceară, în regim de maximă urgență, primului ministru Nicolae Ciucă, să emită câteva decizii de demitere din funcție. Bineînțeles, a celor care au tolerat și au acoperit acest climat de agresivitate și de dispreț față de siguranța și de viața cetățenilor. Climat funest de care au profitat asemenea persoane care nu au ce să mai caute în Poliția Română, date fiind uriașele prejudicii de imagine și de încredere publică pe care le-au adus instituției și meritosului să corp de profesioniști.