x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce-a urmarit diversiunea Biletelul

Ce-a urmarit diversiunea Biletelul

de Ion Cristoiu    |    18 Ian 2007   •   00:00
Ce-a urmarit diversiunea Biletelul

Ce s-a urmarit? Adancirea in ochii electoratului a imaginii PNL de formatiune a grupurilor de interese. Dezvaluirea privind Biletelul a adancit impresia unei dependente a lui Calin Popescu Tariceanu de amicul Patriciu, impresie din care gruparea Stolojan si-a facut un cal de bataie. Inainte si in timpul Congresului, liderii PLD, surprinzator de cultivati de televiziunile cotroceniste, au insistat pe imaginea unei afaceri de gasca.

Ieri-seara, la ora de varf, presedintele Traian Basescu a confirmat dezvaluirile Elenei Udrea de pe Antena 3 care au dat nastere unei intregi literaturi de scenarii si ipoteze. Care de care mai originale, dar si care de care mai fanteziste. Punctul maxim al imaginatiei desfranate l-a atins ipoteza potrivit careia Elena Udrea s-a angajat pe cont propriu in aceasta aventura. O ipoteza care nu s-a nascut totusi din nimic. Au ajutat-o sa incolteasca si sa infloreasca:
1) Replica liderilor PNL, in frunte cu presedintele partidului.
S-a sustinut astfel ca Elena Udrea a tintit exclusiv angajarea unei diversiuni mediatice in stare a contracara acuzatiile de profitoare a contractelor cu RAAPPS-ul PSD-ist.
Indiscutabil, ancheta desfasurata la RPAPS si ale carei rezultate au fost date publicitatii cu mare tam-tam a fost o comanda politica: de a evidentia relatia stransa dintre PSD si Elena Udrea pe vremea guvernarii Nastase. Chiar in emisiune, Elena Udrea nu numai ca a raspuns acuzatiilor, dar a si acuzat, la randu-i, RAAPPS-ul pentru favorizarea clientelei politice liberale. Un gest destul de indreptatit daca ne gandim la promptitudinea cu care Radu Stroe, ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a dispus prin Ordinul din 15 ianuarie 2007 suspendarea procedurilor in derulare privind incheierea unor contracte cu cantec ale RAAPPS. Proaspat lider PD, n-are insa imaginea unei Fecioare Maria in materie de afaceri. A crede intr-o disperare a Elenei Udrea, pentru ca opinia publica i-ar putea afla relatiile cu guvernarea PSD, ar trada o evidenta naivitate. Asta si deoarece Elena Udrea nu s-a numarat printre politicienii care si-au facut glorie si avere din denuntarea guvernarii Nastase.
2) Comentariile condeierilor aflati in slujba lui Traian Basescu.

Nelinistiti ca Stapanul lor ar putea iesi nitel botit din scandal, vizitii de presa ai lui Traian Basescu au lansat ipoteza unei Elene Udrea care l-a pus pe bietul presedinte intr-o situatie stanjenitoare. O ipoteza care-si marturiseste rapid ridicolul, daca ne gandim ca Elena Udrea n-ar fi cutezat sa-l angajeze pe Traian Basescu fara ca acesta sa stie, fie si din simplul motiv, ca trebuie sa ia in calcul posibilitatea unei dezmintiri brutale.
Sunt astfel temeiuri solide, de neclintit, sa credem ca momentul de joi, 11 ianuarie 2007, a fost initiat cu stiinta lui Traian Basescu, daca nu chiar la indemnul acestuia. Astfel stand lucrurile, scopurile interventiei trebuie cautate intr-alta parte decat in confruntarea dintre Elena Udrea si actuala conducere a PNL. Si anume in razboiul dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu.
Comentatorii mai independenti si, prin asta, mai isteti au observat ca momentul dezvaluirilor a picat in seara dinaintea inceperii Congresului Extraordinar al PNL. De aici plecand s-a avansat ipoteza unei actiuni spectaculoase avand drept tinta reuniunea nationala a liberalilor condusi de Calin Popescu Tariceanu. Pentru ca nu intamplator dezvaluirile Elenei Udrea au aparut exact in seara dinaintea inceperii Congresului PNL.

Ce s-a urmarit? Adancirea in ochii electoratului a imaginii PNL de formatiune a grupurilor de interese. Dezvaluirea privind Biletelul a adancit impresia unei dependente a lui Calin Popescu Tariceanu de amicul Patriciu, impresie din care gruparea Stolojan si-a facut un cal de bataie. Inainte si in timpul Congresului, liderii PLD, surprinzator de cultivati de televiziunile cotroceniste, au insistat pe imaginea unei afaceri de gasca. Dezvaluirile Elenei Udrea - inclusiv cele privind aranjamentele de la RAAPPS - trebuie puse in contextul scandalului zis si al Comisiilor de privatizare.
Congresul Extraordinar a atras atentia opiniei publice asupra lui Calin Popescu Tariceanu ca lider de partid, si nu ca prim-ministru. Pe acest post de sensibilizare a opiniei publice s-a dezvaluit ca liderul PNL e dependent de grupul de interese al lui Dinu Patriciu, ca liberalii de la RAAPPS alimenteaza clientela politica. Asta in timp ce un nou partid, PLD, se bucura de imaginea unei variante de formatiune a unor liberali cinstiti.
Asa cum am mai scris, scopul presedintelui e lichidarea PNL in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. Sau, mai degraba, a PNL-ului condus de Calin Popescu Tariceanu.

×