x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce model de preşedinte cultivăm?!

Ce model de preşedinte cultivăm?!

de Ion Cristoiu    |    24 Apr 2009   •   00:00

Invitat la Realitatea TV după ce, evident, fusese la Antena 3, Radu Duda, până acum singurul candidat oficial la Preşedinţia României a luat în discuţie pitorescul lui Traian Băsescu.



Domnia sa crede că românii refuză un model de preşedinte producător de divertisment: "Oamenilor, mai ales celor din România, le place divertismentul, dar dacă le place divertismentul nu înseamnă că el şi cumpără. Este o diferenţă între a te distra, a te amuza de ceea ce face un om şi a-i acorda încrederea".

Un alt candidat încă neoficial, Crin Antonescu, susţinea nu demult cam aceleaşi lucruri când îl denunţa pe Traian Băsescu că ar oferi un model rău: cel al şmecherului de succes. În termeni asemănători s-a referit la modelul de preşedinte şi Mircea Geoană.

Nu mai e nici un secret că Alianţa, mai mult sau mai puţin oficială, având drept obiectiv înfrângerea lui Traian Băsescu la prezidenţialele din toamnă cultivă pe cei trei deja contracandidaţi: Radu Duda, Crin Antonescu, Mircea Geoană. Aceştia nu numai că îl atacă pe Traian Băsescu din perspectiva modelului de preşedinte, dar se şi oferă ei înşişi a se constitui în modelul opus.

Ghicim, aşadar, în strategia Alianţei ce-ar putea fi intitulată în nici un caz un al doilea mandat, tipul de preşedinte pe care-l opune lui Traian Băsescu. Mircea Geoană, Crin Antonescu, dar mai ales Radu Duda sunt personaje culte, bine educate, serioase până în pânzele albe.
Din această Alianţă fac parte şi cele două trusturi de presă, Realitatea-Caţavencu şi Intact.

Cei trei, aleşii celor două trusturi, sunt prezentaţi ca model de alt preşedinte.

Strategia asta are însă două slăbiciuni:
1) E depăşită de ipostaza de azi a lui Traian Băsescu. Deşi din când în când preşedintele îşi mai dă în petic, totuşi în ultimul timp, deja intrat în campanie electorală, Traian Băsescu depune eforturi de a trece drept un altfel de personaj decât până acum. Făurirea Alianţei PD-L-PSD a fost punctul de plecare pentru lansarea unei noi imagini: cea a politicianului în stare de a depăşi sentimentele pentru a salva ţara.

Asumarea Acordului cu FMI, replica dată lui Vladimir Voronin, implicarea în activitatea Executivului lasă să se înţeleagă un Căpitan de vas pe o mare în furtună. Până acum a făcut glume. Acum însă, când nava trebuie dusă prin stihii, stă pe punte dârz, fără să clipească, marcat de o cută de grijă pe obraji.

Fireşte, în efortul de a reaminti anii de personaj pitoresc, făuritor de ratinguri, adversarii din presă şi din politică vor căuta să readucă în faţa românilor imaginile deja legendare cu Traian Băsescu la Golden Blitz sau jucând geamparale. Opinia publică de la noi are însă memorie scurtă. La prezidenţialele din iarnă va conta imaginea lui Traian Băsescu din 2009. Cea a unui preşedinte care nu diferă prin seriozitate de imaginea contracandidaţilor săi.


2)
Intră în conflict cu modelul de personalitate cultivat de Realitatea TV şi Antena 3, dar şi de alte posturi tv şi de ziare înscrise în campania pentru înlocuirea lui Traian Băsescu.

E foarte bine că se încearcă impunerea unui alt fel de preşedinte. Un preşedinte care să se constituie într-un model de seriozitate, cultură şi bună educaţie. Numai că această intenţie intră în conflict cu insistenţa cultivării pe aceleaşi posturi TV şi în aceleaşi ziare a unui alt model de personalitate.

Şi când spunem aceasta nu ne referim la emisiunile de divertisment demult coborâte la nivelul kitchului de mahala. Ne referim la cultivarea în cadrul emisiunilor de ştiri şi al talk-show-urilor a unor personalităţi precum Gigi Becali.

Era normală transformarea avatarurilor lui Gigi Becali într-un eveniment mediatic. Arestarea preventivă şi punerea în libertate provizorie a unuia dintre cei mai bogaţi, dar şi cei mai pitoreşti oameni ai României de azi nu puteau fi ocolite de ziare şi, mai ales, de televiziunile de ştiri. Numai că de la simpla acoperire a unui eveniment la transformarea lui Gigi Becali într-un Guru al României contemporane e o cale lungă.

Realitatea TV şi Antena 3 s-au bătut pentru declaraţiile semidocte ale lui Gigi Becali. Realitatea TV a transformat poarta vilei din Pipera într-un studio ad-hoc.

Talk-show-ul la care au fost convocate personalităţi ale postului a şocat prin slugărnicia infinită a moderatorilor şi invitaţilor faţă de Gigi Becali. Nici o personalitate a României din ultimul timp - de la Ion Iliescu la Traian Băsescu - n-a beneficiat ca Gigi Becali de atâta respect din partea unei televiziuni.

Agresivi faţă de preşedinte, faţă de primul-ministru, slujbaşii postului l-au întrebat şi l-au ascultat pe Gigi Becali cu lacrimi de admiraţie.
A doua zi, pentru a-şi lua şi ea porţia de slugărnicie, Antena 3 a pus de o conferinţă de presă în interiorul kitch al Palatului din Bucureşti.

Gigi Becali a trăncănit, ca de obicei, vrute şi nevrute. Moderatoarea şi invitaţii n-au tresărit, nu l-au pus la punct nici măcar când Latifundiarul i-a luat la trei-păzeşte. A urmat o incredibilă Ediţie specială, lăţită pe o după-amiază, în care s-a discutat cu maximă seriozitate dacă Gigi Becali s-a schimbat după experienţa puşcăriei.

Să fim bine înţeleşi. Dacă un personaj pitoresc precum Gigi Becali e cultivat ca un model, cum să pretinzi electoratului să-şi dea votul lui Radu Duda sau lui Crin Antonescu?!

×