x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce spun unele cifre

Ce spun unele cifre

24 Mar 2004   •   00:00

Inflatia cumulata pe primele doua luni este de 1,7%, egala cu cea din perioada corespondenta in 2003. Desi BNR a comunicat ca cifra respecta un trend simulat, politica monetara trebuie sa fie foarte stricta in perioada ramasa din acest an pentru apropierea de tinta de 9%.

Strictetea politicii monetare este ilustrata de nivelul dobanzilor pe piata monetara (in jur de 20%), care stimuleaza intrarea de capital speculativ, ce este atras de diferentialul dobanzilor si de alte oportunitati (cresterea puternica a Bursei in primul trimestru, cu cca 30%, este graitoare). Acest capital a ajutat politica de curs de schimb in tolerarea unei aprecieri accentuate a leului fata de cosul valutar, in special fata de euro, in februarie si martie. Banca Centrala a ales, probabil, cursul de schimb ca ancora nominala pentru dezinflatie, chiar daca temporara, mai ales ca din aprilie se maresc tarifele la energie, care nu sunt singurele cresteri in acest an. Inflatia in martie va arata eficacitatea acestei ancore, care poate afecta competitivitatea exporturilor.

Banca Centrala a anuntat o rata de apreciere reala a leului, fata de cosul valutar, de 2%-4% in 2004, ceea ce implica o depreciere nominala de 7%-5% fata de cos, considerand tinta de inflatie. Deja, aprecierea leului, nominala si reala, din primul trimestru, de aproximativ 4% si, respectiv, 2,5%, poate ingreuna mersul dezinflatiei in lunile urmatoare daca BNR va cauta sa respecte dinamica anuntata; ar insemna ca, in medie, deprecierea nominala lunara a leului fata de cos sa fie de aproape 1%. O intarire puternica a dolarului in acest an ar modifica datele problemei, dar o astfel de dezvoltare pe piata valutara este incerta; dilema ramane pentru politica de curs.

Luna ianuarie a consemnat o crestere spectaculoasa a deficitului comercial fata de aceeasi perioada a anului 2003 - cca 50%, in timp ce deficitul de cont curent fata de ianuarie anul precedent a crescut si el foarte mult, la peste 100 milioane de euro. Aici este vorba si de efectul intarziat al efectuarii de cheltuieli bugetare masive in noiembrie si decembrie anul trecut. La acea data, am afirmat ca este probabil ca efectul sa fie simtit in 2004, ceea ce va complica executia bugetara si controlul deficitului de cont curent. Altfel spus, noi am „teleportat" o parte din deficitul anului 2003. Daca admitem ca deficitul de cont curent, in acest an, este bine sa nu depaseasca 6% din PIB avand in vedere investitiile straine directe, indatorarea externa si investitii de portofoliu anticipate, zarim semnificatia unei politici de curs de schimb care sa nu amplifice dezechilibrul balantei comerciale. Datele privind balanta comerciala si cea de cont curent pe primul trimestru al anului in curs vor sugera cat putem folosi cursul de schimb ca ancora pentru dezinflatie si cat de restrictiva trebuie sa fie politica bugetara pentru a ajuta dezinflatia si pentru a controla deficitul de cont curent.

Politica bugetara orientata spre finantarea usoara a dezechilibrelor externe include masuri de diminuare a deficitelor cvasifiscale; acestea din urma se pare ca au crescut in 2003. Deficite cvasifiscale in crestere indica ineficienta si indisciplina financiara, o politica salariala precara si, finalmente, importuri excesive. Executivul trebuie sa fie mult mai ferm in acest domeniu; sa privatizeze ceea ce se poate (si in conditii bune), sa fie cat mai intolerant fata de rau-platnici, sa practice o politica salariala prudenta.

In pofida anului electoral inflatia, cu sansa, ar putea ajunge sub 10%, deficitele externe pot fi tinute sub control (iar cele cvasifiscale diminuate). Esential este ca Executivul sa colaboreze bine cu Banca Centrala, sa fie ferm in gestionarea problemelor-cheie cu care se confrunta, sa fie credibil in mesajele pe care le transmite. Este util sa ajungem la o intelegere cu FMI pentru un program pe termen mai lung. Daca tabloul macroeconomic inregistreaza progrese, daca masuri ferme de reforma structurala si institutionala vor fi initiate in lunile ce vin si dovedim preocupare reala de a le aplica, este posibil ca Comisia UE sa ne acorde statutul de economie de piata functionala in acest an. Primirea acestui statut mi se pare mai importanta decat incheierea tuturor capitolelor de negociere in 2004 (capitolele ramase sunt cele mai dificile si nu este bine sa fie incheiate oricum).

×
Subiecte în articol: editorial