Intr-un raport recent asupra Romaniei, FMI exprima 'profunda ingrijorare' fata de cresterea neintrerupta si in continuare a restantelor la banci, ce au ajuns la 14% din total credite. Ce vorbesti, Frant?! De fapt, Franks! A ajuns FMI sa moara de grija Romaniei si de impactul creditelor neperformante. Sa auzi si sa nu crezi! FMI ne spune insa mintenas si de ce! Raportul atrage atentia ca FMI a propus Romaniei inca din timpul acordului stand by precedent infiintarea unei asa-numite 'bad bank', entitate care sa administreze active neperformante acumulate in sistemul bancar.
Adica un fel de nou AVAB, precum cel care la sfarsitul anilor '90 a curatat, in vederea privatizarii ca fete mari, fostele Bancorex si Banca Agricola pe banii contribuabililor. Cum s-ar spune, nu era de ajuns impunerea unui imprumut mamut pe cheltuiala statului roman (adica a noastra a tuturor!) care sa inlocuiasca pe piata finantarea sistata din partea capitalului bancar strain si cu care sa fie ajutate bancile straine vaduvite de finantarea din partea propriilor mame! Si nu era de ajuns nici ca salariati, pensionari si contribuabili fara vreo vina au fost pusi sa plateasca in locul bancilor si debitorilor lor factura ajustarilor! Trebuia sa fie luata direct pe seama banilor publici si nota de plata a creditelor neperformante!
Ce ne mai spune FMI? Cica nivelul ridicat al provizioanelor cerute de BNR pentru riscul de credit – adica mijlocul folosit de banca centrala pentru a combate pericolele in chestiune – ar manca din profiturile bancilor si astfel ar impiedica scaderea dobanzilor la credite in concordanta cu masurile de relaxare a politicii monetare luate de banca centrala. Vezi Doamne, din aceasta cauza nu ar relua bancile creditarea in economie! Si nu ar fi cumva de vina marjele de dobanzi insuportabile mentinute prin cartel de bancile straine, cartel pe care atat BNR, cat si Consiliul Concurentei in Romania, ca si FMI se fac ca nu il vad. Ce vorbesti, Frant?! De fapt Franks!
Ultima bazaconie spusa de FMI este ca autoritatile romane ar fi cele din cauza carora nu s-ar fi creat minunata 'bad bank', acestea considerand ca nu ar fi fost o abordare eficienta si ezitand sa foloseasca fonduri publice pentru a cumpara active cu probleme si a ajuta astfel la curatarea portofoliilor bancilor.
Ce vorbesti, Frant?! De fapt, Franks! Asta cu autoritatile romane care ar fi facut altfel decat a spus stapanul-FMI este prea de tot! Este o pura diversiune dintre cele cu care FMI se ocupa din pacate tot mai frecvent in ultimul timp. Ca, de pilda, povestea plansului pe umerii poporului roman pentru pagubele pe care le pricinuiesc 'baietii destepti' din energie, pagube descoperite asa dintr-o data dupa ani si ani, intr-o incercare de fapt de pregatire a terenului pentru preluarea Hidroelectrica de catre marii rechini din energie, al caror agent de vanzari a ajuns FMI. Sau de avizarea neuzuala a convertirii datoriilor CFR in actiuni, care, desi un clasic ajutor de stat, a fost acceptata pentru a pregati de fapt preluarea ca fata mare a CFR Marfa de catre o companie straina!
Adoptarea variantei actuale in locul aceleia a constituirii unei 'bad bank' pentru a ajuta bancile straine din Romania este tot initiativa FMI, si nu cumva a autoritatilor romane. Si am sa va spun eu de ce, d-le Franks, desi dv. stiti prea bine! Pentru ca, aflata in mana statului roman, in urma angajarii de bani publici, exista riscul ca, in cazul putin probabil dar totusi nu exclus, al unei alte abordari guvernamentale in Romania, 'bad bank'-ul cu pricina sa devina nucleul unei banci strategice cu capital romanesc, care sa aiba pozitii semnificative pe piata. V-ati ingrozit la o asemenea perspectiva! Coloniile n-au dreptul la banci proprii!
Ati preferat formula majorarii sistematice a provizioanelor de risc, care avea avantajul ca totul ramanea in gestiunea d-lui Isarescu, de a carui loialitate nu se indoieste nici FMI, nici capitalul strain pe care-l serveste FMI. In schema pe care a conceput-o FMI si care functioneaza gratie BNR, bancile straine o duc minunat fara sa fie cumva nevoite sa crediteze economia: crediteaza statul pentru ca acesta sa poata plati indatorarea mamut la FMI si la banci straine, intr-un cerc vicios fara iesire. Un singur perdant iremediabil: economia!