x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce vrem de la ei?

Ce vrem de la ei?

de Oana Stancu Zamfir    |    24 Mai 2008   •   00:00

UNGHIUL OPUS
În drum spre serviciu, un operator de sondaj de opinie ne opreşte pe stradă şi ne întreabă ce fel de politician ne dorim. Să fie competent, serios, să vorbească civilizat, să nu fie corupt... Şi mai ales să nu facă scandal.



UNGHIUL OPUS
În drum spre serviciu, un operator de sondaj de opinie ne opreşte pe stradă şi ne întreabă ce fel de politician ne dorim. Să fie competent, serios, să vorbească civilizat, să nu fie corupt... Şi mai ales să nu facă scandal.

Ne-am săturat de scandal! Politicienii se ceartă tot timpul şi nu fac nimic. În pauza se prînz, comentăm la birou cearta de mahala dintre Poteraş şi Antonel, de seara trecută, de la Ciutacu din emisiune.

Şi-au spus "Băi, nesimţitule!" mai des decît şi-au spus pe nume. Ne lamentăm pentru a "n"-a oară că toţi politicienii sînt aşa, că nu fac nimic, că sînt mincinoşi, corupţi, nu se gîndesc decît la ei şi la afacerile lor.

Seara, ajunşi acasă, ne grăbim să mai prindem o porţie de încăierare la Meciul serii.

Trebuie să ne hotărîm odată ce vrem de la ei! Şi de la noi. Bucureştiul nu este doar al mafiei imobiliare şi al drumarilor, care vor găsi întotdeauna resurse să treacă de la o putere la alta cu uşurinţa cu care au trecut Cocoş şi Euroconstruct de la PSD la PD. Nu este doar al primarilor, al consilierilor locali, al politicienilor care fac din el platformă pentru scopuri politice mai înalte.

Bucureştiul este oglinda noastră, a celor care nu mergem la vot pentru că "toţi sînt la fel" sau mergem la vot o dată la patru ani, după care ne-am spălat pe mîini şi uităm chiar şi cum se numeşte cel pe care l-am ales. Este al nostru, al celor care nu am citit în viaţa noastră o hotărîre de consiliu municipal sau de sector. Al celor care ne complacem în a bloca o bandă din carosabil, în loc să presăm primarul de sector să transforme în parcare terenul viran de lîngă staţia de metrou. Al celor care aruncăm gunoaie pe stradă sau în parc, al celor care ne debarasăm de mobila din casă în spaţiul verde de lîngă bloc şi comentăm scîrbiţi după aceea că e mizerie în oraşul ăsta.

Sigur, pentru asta îi plătim pe ei, pe primari, pe consilierii locali, pe funcţionarii primăriilor. Dar dacă în locul lor ar fi vorba de femeia de serviciu de pe scară, menajera din casă, contabilul de la firmă, la fel de impasibili am fi?

Povestea parcului Bordei ne-a arătat – ziariştilor şi cetăţenilor deopotrivă – că putem să împiedicăm chiar şi afaceri de zeci de milioane de euro ale unei mafii care şi-a întins tantaculele dincolo de partide şi de instituţii. Cînd Monica Andrei Capatos a început cu ani în urmă să scrie despre Bordei, nici noi, colegii ei de birou, nu-i înţelegeam "inconştienţa". Doar nu îşi imagina că va schimba ceva! Azi parcul ar trebui să îi poarte numele, pentru că, dacă azi e încă parc, e în mare parte datorită campaniei pe care a dus-o fără ezitări şi pauze, ştiind să implice politicieni, ecologişti, să citească actele normative, astfel încît să fie sigură că nici o virgulă pusă nu va afecta vreun metru de spaţiu verde. Cu şi mai multă încredere se luptă azi cu toate construcţiile din Parcul Floreasca, IOR, Politehnicii sau planurile pentru Strandul Tineretului.

Nu există nici o revelaţie în rîndul candidaţilor pentru Primăria Capitalei, cum nu cred că există nici în restul ţării. Oferta este însă mult mai bună decît am avut vreodată. Cu minusurile de rigoare. Unul pare moale, unul nu ştie prea multă administraţie, altul ştie, dar nu e bun orator (Atenţie însă la bunul orator, la tînărul şmecher care are mereu replica pregătită, care critică tot şi pe toţi, nu cumva să fie mai găunos decît oricare dintre ceilalţi!).

Aţi obosit să vă vorbească despre inele de circulaţie, pasajul Basarab, metroul din Drumul Taberei sau cel de la Otopeni? Nu vă interesează? Păcat! Pentru că inelele şi pasajele lor vă vor afecta viaţa ani de-a rîndul de acum încolo! Vreţi scandal, nu proiecte? Combativitate, nu blat? Atunci vă urez nervi tari în trafic, bani pentru ORL-istul care să vă repare urechile de la atîta claxonat şi corzi vocale rezistente la repertoriul de înjurături pentru primarul pe care, desigur, dumneavoastră nu l-aţi ales, că doar nu vă mai duceţi vreodată la vot!

×
Subiecte în articol: editorial