x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine este acum la putere?

Cine este acum la putere?

de Adrian Năstase    |    22 Sep 2005   •   00:00
Cine este acum la putere?

Cum era si firesc, in campania electorala din toamna anului trecut s-au implicat tot felul de oameni, de o parte si de alta. Au fost sustinute patimas idei si solutii, au fost sustinuti oameni si echipe, au fost demonizate ideile, solutiile, echipele celorlalti. Atmosfera generala nu a fost cea mai prielnica pentru dezbateri serioase. Dar poate ca nici acest lucru nu este anormal, pentru ca noi, romanii, "pictam" altfel. Mai intai asezam culorile si abia dupa aceea desenam contururile, daca mai avem timp. Uneori, nu mai avem.

Alegerile au trecut de mult, dar o serie de probleme raman. Oamenii care au actionat atunci pe scena publica exista si acum si se manifesta in continuare. Totusi, cine isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in Romania dupa alegeri, pentru o guvernare incompetenta si, oricum, neperformanta?

Sub alt aspect, cineva care s-a implicat atunci in sustinerea uneia dintre taberele care se confruntau poate sa se prezinte acum arbitru? O entitate echidistanta, capabila de analize nepartinitoare? De ce nu-si asuma acesti oameni calitatea lor de aderenti la o tabara anume, care a incercat sa impuna publicului anumite solutii? Nu este, in definitiv, o calitate dezonoranta. Dar dezonorant este sa te faci ca esti departe de anumite interese politice atunci cand le-ai sustinut si le sustii in continuare. Si cand reclami, in calitate de personaj echidistant, rol de arbitru pe scena publica.

Au existat, spre exemplu, jurnalisti care au indemnat cu pasiune electoratul la un vot impotriva PSD. Aceasta era optiunea lor si eu nu o s-o condamn, pentru ca ar insemna sa condamn insasi esenta pluralismului si a dezbaterii de idei. Dar e normal ca acum acesti oameni sa isi asume raspunderea pentru felul in care au actionat atunci, incercand sa-i determine direct si pe altii sa opteze intr-un anumit fel. Ma refer, evident, la o raspundere intelectuala, profesionala.

Iata, spre exemplu, ce scria un distins analist intr-un editorial intitulat "Rugamintea de pe urma", din Evenimentul Zilei, in 25 noiembrie 2004: "Nu mi-am rugat niciodata cititorii. O fac acum, pentru prima si ultima oara. Mergeti la vot si trimiteti PSD in opozitie! De-acolo istoria il va trimite in lada ei cu vechituri. Viata merita sa aiba alta culoare!".

Respect aceasta profesiune de credinta. Dar sa-mi permiteti sa consider ca analistul respectiv, devenit, intre timp, redactor-sef la un alt cotidian, este acum la putere, impreuna cu Alianta portocalie. Impartaseste si succesul, dar si responsabilitatea guvernarii. Dar, in orice caz, nu se poate prezenta acum ca arbitru independent al vietii politice, decat daca isi asuma public o eroare de abordare. Parerea mea!

Si lideri notabili ai societatii civile s-au manifestat activ si substantial impotriva PSD in timpul campaniei electorale. Dupa alegeri, ei au capatat functii importante in aparatul de stat. Nu in acest fel se consolideaza ONG-urile in viata publica romaneasca. Constatam, de asemenea, ca partide care au avut o anumita atitudine in campania electorala au trecut intr-o alta barca dupa alegeri.
×
Subiecte în articol: editorial