x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cititorii de cotoare

Cititorii de cotoare

02 Sep 2004   •   00:00

Un mare numar din volumele adunate de-a lungul vremii in rafturile Bibliotecii Institutului de Istoria Artei din Bucuresti au fost transferate, prin anii ’80, intr-una din resedintele lui Ceausescu.

Doamna care gestiona secretul operatiunii mi-a spus ca foarte probabil la Sinaia. Si tot ea, dupa ce m-am intrebat, cu ipocrizia de rigoare, la ce-i trebuiau barosanului cartile acelea din veacul al XIX-lea, referind la vechea pictura olandeza si flamanda, m-a lamurit ca din cauza cotoarelor. Dobitocului i se intocmise o biblioteca de cotoare frumoase de natura a le induce oaspetilor straini senzatia c-au ajuns in universul unui rafinat.
Unuia din ministrii culturii de dupa 1990, tutarii i-au umplut de asemenea vitrina din spatele biroului cu carti de patrimoniu selectate la randul lor din bibliotecile de cotoare frumoase ale lui Ceausescu.

Anticarul Mihut mi-a aratat intr-o zi lada unde-i punea deoparte unuia din sfetnicii carmaciului numai carti nemtesti si frantuzesti cu cotoare lucrate artistic. Nu numai impresionante ca tipar, ci si groase. Seturi de volume ale unor edituri faimoase, specializate in editii de lux si de referinta. "Citeste el asta?", m-am minunat, ca la descoperirea unui tip de disidenta de rang mare. "Da’ de unde - a zis anticarul Mihut - e un semidoct. Are insa un tamplar care se pricepe sa-i acopere cu cotoarele lor aurite rafturile din biblioteca unde-si ascunde bauturile."

In America l-am cunoscut, la o mare editura de "albume de arta" - "albumele" fiind in chip esential altceva decat cartile de arta - pe designerul sef al cotoarelor. Era un fel de guru al redactiei de coperti si supracoperti datorita talentului sau special la preselectia "din profil" a unor cartoaie scumpe si aratoase, carora librarii le spun cu ironie "coffee books". Mai mult piese de decor in case de oameni avuti, decat carti. Designerul de cotoare monumentale isi identifica clientii la caracter, dupa modul cum acestia se inconjurau cu cotoare ce trebuia sa poata fi citite de la distanta. Oaspetii snobului rasfoiau relaxati cofee-books-urile de pe masutele stil, raspandite cu schepsis in apropierea marilor canapele de piele, si cu paharul de whisky la gura inregistrau dintr-o singura privire numele artistilor preferati ai gazdelor: Dali, Matisse, Michelangelo…

Nume trase in foita de aur si care, de la distanta, pareau decoratii atarnate de zidurile tapetate cu cotoare de rand.

×
Subiecte în articol: editorial cotoare