Dupa cum anticipam, prezenta la vot in turul al doilea al alegerilor locale, in special la Bucuresti, a fost mai scazuta decat la primul tur. Astfel, in Capitala, primarii celor cinci sectoare au fost alesi de aproximativ 30% din populatia cu drept de vot.
Este putin, este foarte putin, iar cei care n-au fost la urne au votat impotriva clasei politice. Cert este ca Alianta PD-PNL a castigat batalia in Bucuresti fara drept de apel. Este rezultatul unui vot politic transant, un vot impotriva PSD sau, poate fi interpretat si asa, un vot pentru Alianta PD-PNL. Ca si-n 2000, cand au fost alesi primarii PSD, si acum, in 2004, a fost un "vot de lista", pentru ca nu prea au contat candidatii. Ba chiar as spune ca aceia dintre candidatii PD-PNL care s-au facut remarcati, vezi cazul Ancai Boagiu, au pierdut. Daca Anca Boagiu n-ar fi participat la nici o dezbatere, la nici o confruntare si ar fi stat acasa, mai mult ca sigur ca ar fi castigat fara nici o problema. De asemenea, putem spune ca pe jumatate, cel putin, Capitala a fost castigata de Traian Basescu. Alianta a vrut prin Traian Basescu Primaria generala, consiliu general, primari de sectoare si consilii locale si a primit votul bucurestenilor, pentru ca a stiut sa spuna toate aceste lucruri de la bun inceput. Liderul PD s-a purtat ca o closca cu pui cu candidatii Aliantei si a facut asta inainte de primul tur.In timp ce candidatii PSD au fost ca niste pui de cuc si fara closca. In timp ce victoria de la Bucuresti a PD-PNL va consolida Alianta, este posibil ca PSD sa treaca aceasta infrangere usturatoare pe seama votului politic si cu asta basta. Ceea ce ar fi o mare greseala.
In plus de asta, PSD, chiar daca a castigat la Craiova, Ploiesti, Galati sau Iasi, a pierdut la Cluj, locul unde a avut loc meciul meciurilor dintre Putere si Opozitie. Este un rezultat care spune si el multe.
Citește pe Antena3.ro