Dintre toate problemele grave ce ameninta Romania astazi si in viitorul apropiat, Palatul Cotroceni n-a gasit altceva mai important si serios de analizat si decis in ultima sedinta CSAT decat cadoul pe care mai-marele tarii l-a facut blondei preferate. Astfel, principalul organism responsabil de apararea si securitatea nationala a decis ca agentia de cadastru sa treaca din subordinea MAI in cea a Ministerului Dezvoltarii.
De cateva saptamani citesc stiri ingrijoratoare despre riscurile grave ce planeaza asupra tarii noastre prin contagiunea cu zona Euro. Prin proximitatea periculoasa cu Grecia si expunerea pe care o au companiile si bancile acestei tari pe la noi. La fel ca in 2008 si 2009, senzatia pe care mi-o confera cei de la putere este de groaza. Ignoranta si incompetenta lor i-a determinat acum trei ani sa ne spuna ca "e criza doar la televizor" sau "sa ne cumparam casele ieftinite din America". Astazi, scenariul se repeta. Marii decidenti europeni se dau de ceasul mortii in legatura cu falimentul nedeclarat oficial, dar deja existent al Greciei. Valul de la Atena va lovi grav si alte tari. In plus, l-am ascultat ieri pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, la discursul din Parlamentul European. Optimismul pentru care a platit a lasat si asa locul unor calificative dintre cele mai nelinistitoare: dramatica (situatia), foarte sensibile si imprevizibile (efectele relansarii crizei). Buba cea mare o reprezinta evident datoria de peste 9.000 de miliarde de euro a tarilor UE, un buboi care va face sa pulseze durerea inclusiv la Bucuresti.
In loc sa vedem o dezbatere serioasa in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pe aceste subiecte, sa fie analizate cu BNR si Ministerul de Finante toate optiunile, inclusiv cele de "worst case scenario" (mult mai plauzibile), populatia este in continuare biciuita de austeritate si lasata in bezna lipsei de comunicare. Economistul american Paul Krugman prevesteste aparitia unor fenomene extremiste chiar in Germania, ca in anii '30. Nouriel Roubini, prevestitorul crizei din 2008, spune ca al doilea val de recesiune a inceput si nu cunoaste dimensiunile consecintelor, care nu vor fi bune oricum. Economistul Daniel Daianu zice si el ca cinci banci grecesti cu prezenta in Romania ar putea scutura serios sistemul nostru bancar. Suntem pregatiti pentru banci falimentate, mii de drame personale generate de rate neplatite, de tensiuni sociale si miscari ample de strada? Cu siguranta, nu. Iar toate aceste lucruri ar trebui dezbatute la cel mai inalt nivel cu seriozitate si responsabilitate. Apoi comunicate in ample dezbateri publice de cei care sunt platiti sa faca asta. Prim-ministru, ministrul de Finante, ministrul Economiei. La noi sunt niste muti in functiile astea, iar majoritatea oamenilor n-au decat sa se astepte la ce e mai rau cu astfel de personaje la putere. In Germania, Franta, Spania, Italia si alte tari sunt discutii foarte detaliate, politicienii cu functii guvernamentale explica ce urmeaza, ce masuri vor fi luate, cum sa-si calculeze fiecare om macar ziua de maine, nu peste un an. La noi, bezna balcanica a incompetentei acopera totul. E o mare orbecaiala. Nu-ti ramane decat sa te rogi la Dumnezeu sa nu te loveasca valul dur al noii crize.
In dezbaterea finala pentru alegerile prezidentiale din 2009, Traian Basescu i-a dat o replica hahaita mult prea dominatului sau adversar: "Domnu' Geoana, il vedeti dumneavoastra pe Cocos postas-sef? Ha ha ha". Bine ca-l vedem acum pe Cocos cadastrist-sef, un soi de controlor suprem al cladirilor si terenurilor din Romania. Asta da lovitura a cunoscutului colectionar imobiliar. Si cat a cautat familia Cocos in timpul guvernarii (adulate de ei) Adrian Nastase un astfel de fraier... Abia acum l-au gasit.