x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Codruţa ne-a luat şi banii pe plagiat

Codruţa ne-a luat şi banii pe plagiat

de Razvan Barbulescu    |    11 Iul 2012   •   15:59

Ziarele i-au dibuit pe Blaga sI Kovesi plagiator-oare. Si-ar fi copiat, primul- lucrarile doctorale, cealalta - un doctorat. Plagiate modeste, discrete, sa nu faca zgomot, cat sa-si puna pe usa, pe cartea de vizita, in CV fascinantul Dr. in fata lui Vasile sau a Codrutei.

Aveam un vecin de palier inginer de paduri, forestier. Dupa ce si-a luat un doctorat in taierea timpurie a puietilor de foioase, si-a pus pe usa Dr. Cracea. Intr-o seara l-a sunat una de la 6, disperata, cu copilul plangand in brate. Dle doctor, fii-meu are dureri de burta ca nu se poate abtine. Omul se holba la femeie sI incerca sa se explice. Dupa ce a inteles cum stau lucrurile, femeia a uitat de fii-su sI a izbucnit violent: De ce-ti zici, boule, dr. pe usa? Sa moara lumea in bloc? Tampitule!? Cand s-au potolit lucrurile, Cracea imi zice spasit: nici macar nu era doctoratul meu. Mi l-a facut unul pe-o mie cinci sute. Exact leafa unei lucratoare la posta, pe atunci.

In modul in care a justificat plagiatul dl Blaga e limpede ca aspira la un doctorat cum era al lui Cracea. Sau al lui Ioan Oltean. De pus pe usa. Sa crape vecinii, neamurile, sa I se inalte cota in partid. Doctorand al Universitatii Nationale de...In Romania, cand tii mortis sa ai un doctorat e greu pana te hotarasti asupra uneia din cele cateva mii de universitati, care traiesc de pe urma blegilor morti dupa titluri. Toti nemtii sI italienii sunt doctori. Asta il inebuneste pe Blaga. Ca sa nu mai spunem, vorba lui, ca programul anti-plagiat nici nu e in stare sa recunoasca bibliografia lucrarilor sale. E posibil sa aiba dreptate. E posibil ca doctorii cu acelasi profil sa fi plagiat una sI aceeasi lucrare, iar plagiatorii sa se fi plagiat intre ei.

Cu dna Laura Codruta lucrurile stau altfel. Isi ia doctoratul in seama. Isi certifica, prin el, competenta. Ziua News zice: “Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a furat texte pe care le-a introdus intr-o carte pe care a vandut-o'. Cu 50 de roni. Fiindca ne-a umflat sI banii, plagiatul tine de protectia consumatorului.

Grav, cum ziceam, e ca L.C.K. vorbeste cu seriozitate de competenta procurorilor. “Cred, zice, ca este important pentru orice procuror din Romania…sa aiba parte de un procuror general sI de un procuror-sef al DNA alesi pe criterii de competenta.'

Pana sa aflam criteriile de competenta pe care a fost promovata dna Kovesi (cumva concurs ?), doctoratul acuzat de plagiat sI vandut cu 50 de lei e decisiv.

×