La dezbaterea moțiunii de cenzură, Traian Băsescu a avut un punct de vedere în apărarea Ordonanței 13 și, implicit, a poziției ministrului Justiției care a promovat o modificare a infracțiunii de abuz în serviciu în acord cu deciziile Curții Constituționale. Discursul fostului președinte al României a preluat integral logica argumentelor juridice prezentate de Dana Gârbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. Băsescu nu a citat-o pe judecătoarea Gârbovan, și din motive politice, la concluzie, a criticat Guvernul, după ce-i justificase, în fond, poziția. O problemă de educație, dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
Numărarea voturilor la moțiunea depusă de PNL și USR abia începuse când Curtea Constituțională a anunțat deciziile la sesizările depuse separat de CSM și de președintele României în legătură cu OUG 13. Ghinion! Votul majoritar al Curții Constituționale a decis că nu există conflicte instituționale și a reiterat dreptul Guvernului de a legifera. Presiunea lui Iohannis, care a mers la CSM și a impus schimbarea ordinii de zi, stimulând și inițiativa în nume personal a președintelui CSM pentru a ataca ordonanța cu bucluc, a fost, așadar, inutilă. Iohannis a primit vestea rea când primea jurământul unor comisari noi la Consiliul Concurenței. Imaginile îl arătau cam vânăt de supărare, culoare care cade bine pe tenul blonziu arian aclimatizat. Și nu era ultima veste care cădea greu la stomac.
Deși nu era implicat în problema Cameliei Bogdan, scandalul uriaș din jurul banilor luați de judecătoarea-simbol a sistemului securist a ținut deschis, ca o rană purulentă, subiectul presiunilor asupra instanței executate de tandemul Coldea-Kovesi. Apărând-o pe Kovesi, fără a face legătura cu excluderea lui Coldea din SRI, Iohannis are și el stropi pe manșete după excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan. Grupul de Investigații Politice, care a reclamat Inspecției Judiciare incompatibilitatea cu funcția de magistrat a Cameliei Bogdan, obține o recunoaștere a demersului făcut de pe poziția societății civile pentru eliminarea abuzurilor grave aplicate adversarilor politici sub umbrela luptei cu corupția.
În fine, rezultatul votului din Parlament încheia o zi neagră pentru Cotroceni. Pentru a avea ,,Guvernul lui” pe cale legală, constituțională, lui Iohannis i-au lipsit 102 voturi. Rămâne ca ultimă variantă de luptă descinderea la DNA în geaca roșie și o discuție lămuritoare cu Uncheșelu, fostul fotbalist de miuță ajuns vânător de capete de prim-miniștri. Pohta ce-am pohtit se numește Grindeanu! Cu orice preț.