Membrii europeni ai puternicei şi influentei Comisii Trilaterale se întâlnesc luna aceasta, între 15-17 octombrie, la Bucureşti. Organizaţia respectivă, înfiinţată în 1973 şi care îl are drept membru fondator şi preşedinte de onoare pe omul de afaceri David Rockefeller, şi-a fixat de la începutul său promovarea dialogului şi găsirea soluţiilor comune şi de viitor în ceea ce priveşte afacerile şi politica de anvergură între trei zone ale globului: America de Nord, Europa şi Japonia.
Comisia Trilaterală este văzută de către adepţii teoriei conspiraţiei ca fiind forul tutelar unde se hotărăsc toate lucrurile cu implicaţii planetare, iar globalizarea îi este atribuită ca fiindu-i proiectul principal. Aceasta în primul rând datorită membrilor organizaţiei: industriaşi de primă mână, miliardari, preşedinţi de bănci şi corporaţii, profesori universitari renumiţi, preşedinţi sau foşti preşedinţi de state, premieri, miniştri sau alţi înalţi demnitari din diferite ţări, dar şi reprezentanţi de primă mână ai organizaţiilor internaţionale, precum ONU, UE şi NATO. Ceea ce este de notat este faptul că a deveni membru al Comisiei Trilaterale nu implică doar dorinţa oricăruia dintre cei interesaţi, ci reprezintă o alegere făcută de către membrii existenţi deja. Adică devii membru doar dacă eşti chemat.
Singurul reprezentant al României în Comisia Trilaterală este guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, iar acest fapt ne dezvăluie cât de mult contează vocea sa în conexiunile ţării noastre cu lumea întreagă. În acelaşi timp, respectivul lucru este şi un îndemn ca discursurile sale chirurgicale referitoare la mersul economiei româneşti, văzute din prisma legăturilor internaţionale, să fie privite cu mai multă atenţie. Aşa cum mulţi dintre politicieni nu o fac. Dacă organizaţia şi-a fixat ca întâlnirea anuală pe care o desfăşoară partea sa europeană să se întâmple acum în România, arată că ţara noastră există în zona creuzetului ideilor şi deciziilor care influenţează viitorul omenirii. Şi de data aceasta, faptul că România a găzduit în ultimii ani întâlnirea ţărilor francofone şi un summit NATO nu mai par simple întâmplări.
Ceea ce membrii europeni ai Comisiei vor dezbate la Bucureşti va porni de la concluziile întâlnirii anuale a tuturor membrilor, care a avut loc în mai, la Dublin. Atunci discuţiile au vizat cum va arăta în viitor Uniunea Europeană, care sunt implicaţiile crizei economice globale şi cum se va transforma NATO, prin creionarea noului său concept strategic. Totodată, s-a mai vizat şi dezarmarea nucleară, impactul administraţiei Obama în mediul intern şi dezvoltarea noilor puteri mondiale, China şi India. Numai simpla trecere în revistă a temelor de interes ale organizaţiei dă semnalul importanţei întâlnirii de la Bucureşti. Într-un asemenea context, unele mişcări de protest în stradă împotriva autorităţilor, care se doresc a îmbrăca forme violente ar decredibiliza România şi, implicit, ar destabiliza întâlnirea Comisiei Trilaterale. Poate unii chiar aceasta vor, iar cei mulţi, năpăstuiţi cu adevărat, sunt doar masa de manevră.