x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comunicare si clapeti

Comunicare si clapeti

de Marius Tucă    |    12 Aug 2004   •   00:00

Misterul a fost elucidat. Dupa ani si ani de zile am aflat ceea ce nu credeam ca o sa mai aflam vreodata. De fapt, ca sa fim sinceri pana la capat, ne impacasem cu ideea ca o sa ramana o necunoscuta a tranzitiei noastre de la comunism la capitalism, de la nimic spre nicaieri, spre niciunde.

Si nu pentru ca am fi fost neaparat pesimisti de la inceput, chiar daca intre timp am devenit, ci pentru ca ne-am obisnuit sa nu ni se spuna adevarul. Ba mai mult, de cate ori a trebuit sa primim raspunsuri importante la evenimente grave din viata societatii, adevarul a fost ocolit, manipulat, ca in cele din urma sa fie ascuns. Institutiile statului si nu numai au inteles ca atunci cand au o problema, cand ar trebui sa raspunda in fata opiniei publice pentru cele intamplate, trebuie sa faca tot posibilul sa nu dea raspunsuri clare, lamuritoare, care sa nu lase loc la interpretari. Se intrec in a elabora, in a face comunicate, declaratii care sa nu spuna nimic sau care sa complice si mai tare lucrurile, pentru ca-n cele din urma sa creeze o confuzie mai mare decat evenimentul in sine. De parca in spatele acestor institutii ar sta maestri ai diversiunii si nu ai comunicarii. Asa s-a intamplat ca purtatorii de cuvant ai unor institutii importante sa fie compromisi pentru ca birourile de presa din spatele lor s-au intrecut in a perfectiona arta de a nu spune nimic sau, si mai rau, de a minti opinia publica. Comunicarea cu aceste institutii se face prin fel si fel de canale, mai putin prin cele oficiale. Societatea romaneasca in ansamblu sufera pentru ca toti cei care se ocupa cu acest element esential al democratiei, comunicarea, nu iau in calcul niciodata sa spuna adevarul, adica tocmai rostul pentru care exista.

Exemplul cu "misterul a fost elucidat" este, poate, banal, dar este edificator pentru ceea ce am scris astazi. Asadar: "Mai multe zone ale Capitalei sunt inundate la fiecare ploaie mai puternica din cauza functionarii defectuoase a casetelor de colectare a apelor pluviale si lipsa clapetilor antiretur in subsolurile cladirilor!".

×
Subiecte în articol: editorial