x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comunicarea politică tip Radio Erevan și oboseala elitelor occidentale

Comunicarea politică tip Radio Erevan și oboseala elitelor occidentale

de Serban Cionoff    |    18 Noi 2022   •   11:21
Comunicarea politică tip Radio Erevan și oboseala elitelor occidentale

Vă mai amintiți, poate, bancul acela cu știrea difuzată la Radio Erevan, care a făcut mare carieră cu niște ani în urmă. Dacă nu, Haideți să vi-l reamintesc! „Un ascultător ne întreabă: este adevărat că tovarășul Leonid Ilici Brejnev i-a făcut cadou marelui nostru compozitor Aaram Haceaturian o mașină Pobeda? Răspundem: este adevărat, dar cu câteva mici corecturi. 1.Nu este vorba despre Aaram Haceaturian, ci despre Dimitri Șostakovici; 2. Nu este vorba despre o mașină Pobeda, ci despre o bicicletă Pionier; și 3. Nu i-a făcut-o cadou Leonid Ilici Brejnev, ci i-a furat-o cineva din fața casei”.

Nostimă poantă, nu-i așa? Așa zic și eu, mai ales că mi-am amintit de ea luând cunoștință de răzgândelile președintelui Volodimir Zelenski în ceea ce privește locul de unde a fost lansată racheta care a căzut zilele trecute într-o localitate de graniță a Poloniei, provocând moartea a două persoane nevinovate. imediat ce s-a produs nenorocirea, liderul de la Kiev a și ieșit la rampă și a arătat cu degetul către Rusia, fără a mai spune de unde are informația sau dovada.

 După care, bineînțeles, agit-propagandiștii au transmis zvonul fără să facă, în prealabil, testul elementar de a-l citi sau a-l audia confruntând trei surse diferite. Dar, minune! A doua zi, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a  spus foarte răspicat că este foarte puțin probabil ca racheta să fi fost lansată de Rusia. Idee reluată de către Andrzej Duda, președintele Poloniei, care a declarat că nu există dovezi că racheta a fost trimisă din Rusia. Ba, mai mult, președintele polonez a mai spus și că există o mare probabilitate ca să fie vorba despre o rachetă de apărare antiaeriană lansată de către trupele ucrainene împotriva unei rachete rusești. La rândul său, premierul Mateusz Morawieski a ținut să precizeze că țara sa nu are motive să invoce articolul 4 din Tratatul NATO, așa cum s-au grăbit să ceară câțiva  zeloși combatanți. Desigur, lista luărilor de atitudine pe acest subiect este mai lungă și mai stufoasă, așa că mă voi mărgini să fac mențiune la primele concluzii ale comisiei de anchetă, în care este reprezentată și Ucraina, din care reținem ideea că nimeni nu acuză Ucraina că a bombardat în mod deliberat Polonia.

 Ei și acum vine bomba! Prezent la Conferința Bloomberg New Economy Forum, tot președintele Volodimir Zelenski a afirmat că „până la  finalizarea anchetei nu putem spune cu exactitate ce rachete sau piese au căzut pe teritoriul Poloniei”. După care, dându-și seama că își dă singur cu stângul în dreptul, revine: „Sunt sigur că a fost o rachetă rusească”.Tot fără argumente sau dovezi și de data asta!

 Vedeți câtă consecvență și câtă coerență logică are discursul acestui președinte pe care se căznesc din răsputeri să ni-l propună ca super-star al curajului și al cutezanței politice propagandiștii afini ai #reziștilor de pe plaiurile carpato-pontico-dâmbovițene?! Urmând ca, dacă le-ai demonstra, cu rigoare logică și cu bună credință, incoerența și inconsistența discursului starului lor, să te taxeze numaidecât ca …putinist! Operând, și de această dată, cu sloganul leninisto-stalinist: „cine nu e cu noi, e împotriva noastră!” O minciună la fel de mare ca și aceea că, dacă ai rezerve față de discursul și de atitudinea lui Volodimir Zelenski, negi sau măcar să minimalizezi ororile invaziei  trupelor rusești și  uriașa suferință a ucrainienilor.

 Am da, cred, dovadă de multă superficialitate dacă am considera că asemenea jocuri de gleznă pot trece neobservate și până nesancționate de către cei care i-au dat cec în alb lui Volodimir Zelenski. Dimpotrivă, sunt convins că personajul este atent monitorizat și că va veni momentul în care se va trage linie și i se va spune „stop jocul!” Existând, după cum avertizează observatori avizați, semnale că acest tip  de discurs „începe să epuizeze răbdarea unor diplomați occidentali”. Care diplomați se vor sătura de limbajul și de cererile exagerate ale liderului de la Kiev Exagerări care riscă să ducă la „o anumită oboseală a elitelor occidentale”. Ipoteză abordată în substanțialul dialog Mihai Gâdea-Mircea Badea, difuzat, aseară, pe canalul Antena 3.

 Cum se va solda această (să-i zicem deocamdată) „oboseală a elitelor occidentale” nu vreau să emit ipoteze. Cu siguranță, însă,  fiind pus într-o asemenea situație, lui Volodimir Zelenski nu îi  mai fi de folos  comunicarea politică tip Radio Erevan la care a recurs și în cazul rachetei căzute undeva, la granița Poloniei.

×