x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Coruptia din Est si ipocrizia din Vest

Coruptia din Est si ipocrizia din Vest

20 Apr 2004   •   00:00

Un semn de onestitate si adevar a venit, de curand, dinspre oceanul de ipocrizie care inconjoara tema coruptiei din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv tarile in tranzitie, printre care si Romania.

Transparency International a concluzionat, in urma unui sondaj intreprins pe tema cu pricina, ca firmele occidentale incurajeaza coruptia din tarile in curs de dezvoltare, acceptand sa dea mita pentru obtinerea de contracte si comenzi in tarile respective.

Ipocrizie, pentru ca firmele occidentale de toate nationalitatile, orchestreaza un adevarat concert de plangeri fata de coruptia din tarile in curs de dezvoltare, de acuze la adresa oficialilor din aceste tari care cer mita, in timp ce, insa, „onoreaza" asemenea cereri. Oricum, mita nu ar exista daca doar ar fi ceruta de cineva si nu ar fi data de altcineva.

Plangerile si acuzele firmelor occidentale nu sunt, de altfel, sustinute niciodata de exemplificari si nominalizari. Pentru firmele occidentale, s-o spunem deschis, coruptia din tarile in curs de dezvoltare este exact la fel ca si pentru oficialii din respectivele tari: o coruptie fara corupti!

In schimb, cand se fac studii si evaluari asupra coruptiei din tarile in curs de dezvoltare, reprezentantii firmelor occidentale - beneficiind de protectia anonimatului - se inghesuie, in anchetele sau sondajele intreprinse, sa incrimineze coruptia din aceste tari. Astfel, toate respectivele studii si evaluari, avand la baza rezultatele din anchetele sau sondajele efectuate, se incheie cu aprecieri care desfiinteaza pur si simplu coruptia din tarile in curs de dezvoltare, ca fenomen mai mult sau mai putin generalizat, oricum sistematic si institutionalizat, cu rate inalte de crestere si manifestandu-se la toate nivelurile ierarhice. Un fenomen care ramane insa unul difuz si nepersonalizat, care poate fi stigmatizat pe la semniarii, dar nu si starpit in practica!

Cum si de ce firmele occidentale se preteaza acestui joc?! Simplu. Folosind mita, nu numai ca pot obtine contracte, dar le pot obtine in conditii mult mai avantajoase. Pentru ca oficialitatilor din statele in curs de dezvoltare le este mult mai aproape camasa proprie decat de haina tarii lor. Asa ca, daca este vorba de bani publici - si coruptia nu este in legatura decat cu banul public - accepta contracte dezavantajoase pentru tara lor, daca acestea sunt avantajoase pentru ei, mai precis daca le pica ceva in buzunarul propriu. Firmele occidentale isi insusesc renta diferentiala: prefera sa plateasca mai putin pe ansamblu, chiar daca o parte din ce dau se strecoara in buzunarele unor persoane.

La tara in curs de dezvoltare vaduvita nu se mai gandeste nimeni! Oricum, daca propriii oficiali o devalizeaza, nu firmele occidentale au a se ingriji de aceasta! In fond, nu este problema lor! Si daca vreuna din firmele occidentale are vreo confruntare de morala - desi este putin probabil, caci cauta doar profitul - atunci se va gandi imediat ca, daca nu ea va accepta conditiile, o va face sigur unul din concurenti.

×