x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Creştere în marja de eroare.

Creştere în marja de eroare.

de Ionuț Bălan    |    18 Mai 2011   •   21:00

In vreme ce in unele publicatii Dus­terul – cu care circula nu doar pre­se­dintele Basescu, ci si guvernatorul Isa­rescu – aduce cresterea economi­ca, revista Saptamana Financiara subliniaza ca: "Marja de eroare a scos Ro­mania din recesiune". Cu alte cu­vinte, o crestere economica de 0,1% in trimestrul IV 2010, fata trimestrul III 2010, urmata de o majorare de 0,6% in trimestrul I 2011, fata de pe­rioada anterioara, ii permite Guvernului sa spuna ca economia a iesit, tehnic, din recesiune, fiindca PIB-ul a avansat doua trimestre consecutiv. Insa revista economica atrage atentia ca ultimele cifre de PIB anuntate sunt estimative, urmand ca abia pe 8 iunie sa se publice datele provizorii. Deter­mi­narea acestora se bazeaza pe surse de date infra-anuale, in special pe an­chetele privind productia industria­la, constructiile, serviciile, comertul. Iar respectivele sondaje, realizate in randul a circa 20.000 de companii, au o marja de eroare de +/-3%, ceea ce poate schimba lejer rezultatul.

Abia anul viitor, cand ancheta struc­turala va fundamenta datele in­fra-anuale la nivelul a 40.000-50.000 de companii, si cand vor fi sintetiza­te informatii din bilanturile socie­ta­ti­lor comerciale, se vor sti mai multe lu­cruri. Dar va mai trebui sa treaca inca un an, pana in 2013, pentru ca datele sa devina din semidefinitive, definitive (atunci cand estimarile vor avea la baza calcule detaliate pe sec­toa­re institutionale, ramuri de activi­ta­te si produse) pentru a se putea spune cu certitudine ce s-a intamplat cu PIB-ul anului 2011. Ca sa luam un exemplu, in 2001, Statistica a comunicat ca PIB-ul corespunzator anului 2000 a crescut cu 1,6%. Nivel pe care l-a revizuit insa la 1,8% in 2002 si la 2,1% in 2003. Intre datele provizorii si cele definitive diferenta este de jumatate de procent, cam la cat e estimata cresterea economica din trimestrul I 2011, fata de tri­mes­trul IV 2010, pe baza careia ne "scoa­te" Guvernul Boc din recesiune.

Iar observatiile Saptamanii Financiare pot fi completate cu ideea ca nu doar din sondaje pot aparea erori, ci si din ajustarile sezoniere. Tri­mes­trul I 2011, care are o pondere mai redusa la formarea PIB, necesita co­rec­tii pentru a fi comparat cu tri­mestrul IV 2010, cu o contributie mai mare. Si desigur ca ajustari se fac peste tot in spatiul comunitar, dar probabilitatea producerii unor erori e mult mai mare la noi. Iata, daca luam de pilda PIB-ul Germaniei din anul 2010, trimestrului I a avut o contri­butie la PIB de 23,9%, cel de-al doilea de 24,7%, trimestrul III – 25,6% si trimestrul IV – 25,8%. La fel cum se intampla si la nivelul UE-27: 23,9%- 24,9%-25,1%-26,1%. Doar in Romania e altfel, PIB-ul de anul trecut s-a realizat intr-un procentaj de 18,9% in primul trimestru, 22,8% in cel de-al doilea, 27,2% in tri­mestrul trei si 31,1% in trimestrul patru.

Din cate se vede, UE, pe ansamblu, e stabila macroeconomic, in sensul ca PIB-ul se formeaza in proportii aproape egale in fiecare trimestru. Nu se remarca mutatii ample in consumul privat si cel guvernamental de la o perioada la alta. Ceea ce permite realizarea unor estimari cu grad inalt de acuratete.

La noi, desi mediul economic a fost lovit in 2009 si 2010 de cresterea CAS, introducerea impozitului minim, escaladarea arieratelor si majorarea TVA, Guvernul a gasit formula "magica" care sa arate ca eco­no­mia creste, asa cum se intampla in marea majoritate a statelor europene, chiar daca nu i-a asigurat premise, ci dim­potriva a actionat impotriva ma­jorarii PIB.

Revenind la revista Saptamana Financiara, aceasta sustine ca termenul de iesire tehnica din recesiune e irelevant din punct de vedere economic. El nu a aparut in literatura de spe­cialitate, ci in ziarul New York Times, in 1975. Asa ca motivul de a sar­batori, invocat de Cabinetului Boc, trebuie privit cu rezerva. Pana nu se vede o crestere a creditarii catre cor­po­ratii, o reducere a arieratelor si o majorare a profitabilitatii companii­lor nu se poate vorbi de o perioada de recuperare.

×