x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Judecătorul Cristi Danileț vrea să se pensioneze. Lung prilej de vorbe și de ipoteze!

Judecătorul Cristi Danileț vrea să se pensioneze. Lung prilej de vorbe și de ipoteze!

de Serban Cionoff    |    07 Ian 2024   •   19:34
Judecătorul Cristi Danileț vrea să se pensioneze. Lung prilej de vorbe și de ipoteze!

Pe ordinea de zi a ședinței din 10 ianuarie a secției de judecători a CSM figurează 16 cereri de pensionare, între care se află și cea a judecătorului Cristi Vasilică Danileț de la Tribunalul Cluj.

Nume arhicunoscut nu numai printre confrații din lumea justiției, ci și pentru noi, profanii, datorită unor performanțe de răsunet. Performanțe sau, zic unii, mai degrabă contra-performanțe. În rândul cărora, fără doar și poate, se va înscrie și faptul că această cerere este redactată de către distinsul împărțitor de dreptate la vârsta de fix 48 de ani! Adică după (din nou fix) 25 de ani împliniți în câmpul muncii! De aici și prima întrebare: care ar putea să fie motivele unei asemenea surprinzătoare cereri?  Cerere care a și devenit, în spațiul public, un lung prilej de vorbe și de ipoteze…

 Foarte adevărat, cel care a dat și primul răspuns a fost însuși judecătorul Cristi Vasilică Danileț. ,,Vine o vreme- a recunoscut domnia sa- când spui că ai făcut destul și nu poți să faci mai mult’’.  Răspuns care, după cum am putut să vedem din comentariile care circulă în media alternativă, nu este de natură să mulțumească pe toată lumea. Ceea ce, iarăși nu trebuie să ne mire, dacă ținem seama de încărcatul (alții spun: de șifonatul) palmares cu care domnul Cristi Danileț iese din scenă.

 Profitând de situație, unii dătători cu părerea au și lansat ideea că singurul motiv pentru care domnia sa a ales să se pensioneze îl reprezintă ,,condițiile mai bune’’ pentru magistrații care se retrag din activitate. Condiții și așa controversate asupra cărora nu vreau să insist ca să nu complicăm discuția. Respectivele ,,condiții mai bune’’ fiind și un motiv pe care, domnia sa îl recunoaște și și-l asumă în interviul pe care l-a acordat ziarului ,,Bihoreanul’’. Acesta nefiind, însă, decât ultimul în ordinea enumerării, înaintea sa figurând ,,acțiunile disciplinare vexatorii’’ pe care le-a declanșat împotriva domniei sale Inspecția Judiciară și validate de secția de judecători a CSM, care au condus la trei suspendări din magistratură. Trei situații în care persoana vexată, domnul Cristi Vasilică Danileț, s-a adresat  Curții Supreme, care le-a anulat, succesiv, pe toate trei. De aici decurgând și o altă întrebare: cine are dreptate și cine a greșit: Inspecția Judiciară, respectiv CSM sau Curtea Supremă? Principiul ,,tertium non datur’’ operând fără drept de apel.  

 Pe bună dreptate se ridică o altă întrebare: dacă un magistrat este supus unor asemenea ,,acțiuni vexatorii’’ de către confrații săi, de ce ne-am mai mira dacă și noi, simplii cetățeni, capete de locuitor, avem parte de        asemenea hărțuieli în justiție? Adică de procese  intentate fără temei juridic solid și soldate cu sentințe nedrepte,  unele dintre ele fiind chiar date la comandă politică. Comandă mascată sau nu.

 Iată doar câteva întrebări care, fără doar și poate,  nu trebuie să rămână fără răspuns! Și cine ar putea să dea răspunsul cel mai corect dacă nu tocmai domnul Cristi Vasilică Danileț? Un alt fel de victimă inocentă a justiției, mai ceva decât personajele unor seriale televizate acum câteva decenii în urmă. Drept pentru care înclin să cred că adevăratul motiv al cererii sale de pensionare la frageda vârstă de 48 de ani- cei mulți și liniștiți înainte!- nu îl reprezintă nici ,,condițiile mai bune’’ de care va beneficia ca pensionar al statului de drept și nici uriașul disconfort moral pe care i l-au creat ,,acțiunile vexatorii’’ cărora a trebuit să le facă față. Categoric nu! Motivul nu poate fi decât acela că, la umbra pensiei în floare, magistratul Cristi Vasilică Danileț își va scrie memoriile! Memorii în care va devoala tenebrele acelui ping-pong între Inspecția Judiciară și Înalta Curte de Casație și Justiție. Veritabil manual de prevenire și de autoapărare de rele practici din lumea justiției pentru noi toți.

 Dacă, înfrângându-și funciara modestie, în memoriile sale, domnul viitor magistrat pensionar, Cristi Vasilică Danileț, va face referire și la contribuția sa- deloc de neglijat, spune multă lume- la traducerea în viață a reformării justiției în spiritul prețioaselor orientări inițiate de fosta procuroare comunistă Monica Macovei în calitate de ministru de justiție în primul mandat prezidențial al lui Traian Băsescu, asta îmi este greu să vă spun.

 Nu de alta dar nu aș vrea ca demersul meu să fie luat ca unul din categoria ,,acțiunilor vexatorii’’.

×
Subiecte în articol: Cristi Danilet pensionare