x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criza de lideri provoacă dezastre

Criza de lideri provoacă dezastre

de Elena Cristian    |    19 Aug 2015   •   07:03

Am anticipat, atunci când şefii ţării şi-au dat cu ambele mâini majorări de salarii, că se creează un precedent periculos. Care nu va putea fi gestionat. Mai ales că ţara este într-o criză profundă de lideri de tot felul: de la sindicate, la societatea civilă, dar mai ales în zona guvernamentală şi politică.

Lucru care se şi întâmplă acum. În lipsa unor lideri care să le inspire încredere (şi nu este de mirare dacă analizăm istoricul mişcării sindicale şi ascensiunea materială a liderilor invers proporţională cu salariile şi beneficiile membrilor de sindicat), medicii s-au mobilizat masiv pe Facebook. Şi în premieră, pentru că, nu ştiu să fi existat o altă mobilizare de asemenea proporţii. Au reuşit să se impună. Nu-şi doresc, în primul rând, sala¬rii mai mari. Vor respect. Şi asta înseamnă o reglementare corectă a unei meserii care a fost mult prea mult timp la coada listei guvernanţilor vremii. Personal, sunt de acord cu protestul lor şi cred că, în România zilelor noastre, s-a ajuns mult prea departe cu ignoranţa atunci când vine vorba de categoriile profesionale care sunt foarte importante pentru societate.

Apatici, ca după vacanţă, guvernanţii le promit marea cu sarea (deşi habar nu au nici unde e marea, nici de unde iau sarea). O fac, probabil, sub presiunea celor peste 20.000 de semnături. Dar greşesc, din nou, profund. În loc să se adune de pe șezlonguri şi să finalizeze rapid o lege a salarizării, cu reguli clare şi prevederi sustenabile, preferă să vină cu acte normative personalizate (vezi Guvern, Preşedinţie, Parlament). Dacă o vor face şi acum, se va declanşa dezastrul. Pentru că mai sunt câteva sute de mii de angajaţi care îşi vor cere drepturile. Şi pe bună dreptate. O negociere... neinspirată ar putea să afecteze noul an şcolar, siguranţa noastră, activitatea în multe din instituţii. Iar factura... cine va plăti factura?
 

×