x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cronica unei morți neanunțate

Cronica unei morți neanunțate

de Serban Cionoff    |    06 Dec 2023   •   13:43
Cronica unei morți neanunțate

A trecut aproape neobservată, pentru o anumită parte a mass mediei românești, moartea  europarlementarei franceze Michele Rivasi, în urma unui atac de cord, săptămâna trecută.

 Aceasta este cauza stabilită de medici,dar personae din proximitatea decedatei cred că atacul de cord care i-a fost fatal este consecința tensiunilor acumulate în ultima perioadă de către Michele Rivasi, pe fondul implicării sale curajoase în elucidarea așa numitei ,,afaceri a SMS-urilor’’. Este vorba despre schimbul de mesaje oe care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, l-a avut cu Albert Bourla, directorul general al Pfizer, privind negocierea unui contract de 1,8 miliarde de doze de vaccin. Frau Ursula fiind, după cum bine se cunoaște, o ferventă susținătoare a achiziționării, cu mult peste cotele necesare, a vaccinului de către state member ale UE. Idee la care guWERNele Orban și Cîțu au răspuns cu vârf și îndesat profitând de impactul emotional al Covido-isteriei întreținută cu o cinică fervoare. Și, deloc în ultimul rând, pentru a da bine în fața șefei Comisiei Europene, ale cărei legături pe linie de familie cu industria de medicamente sunt, de acum, de notorietate.

 Nu așa au procedat, însă, toate statele membre ale comunității europene, după cum nici toți parlamentarii europeni nu au achiesat, pe repede înainte,la sarcina trasată de către șefa executivului UE. Michele Rivasi fiind una dintre vocile cele mai sonore și insistente care au pus multe și stânjenitoare întrebări pe acest subiect. Întrebări la care, șefa Comisiei Europene a refuzat și refuză să răspundă, prevalându-se de tot felul de chichițe procedurale. Este,așadar, de la sine înțeles de ce regretata europarlamentară a fost supusă unor repetate presiuni de către cercuri de interese pe care acțiunile sale le-au deranjat peste poate.

 Printr-un simplu concurs de împrejurări, acest dureros eveniment s-a petrecut în săptămâna în care, la București, au făcut  mare vâlvă dezvăluirile DNA despre paguba de peste un milliard de euro pe care a produs-o tripleta Florian Cîțu-Vlad Voiculescu-Ioana Mihailă. Cei care,în perioada ianuarie-martie 2021, au achiziționat cu peste 52 miliioane de doze mai multe decât era necesar. Aceasta fiind numai una dintre datele uriașului jaf pus la cale sub masca așa-zisei campanii anti-Covid 19. Revoltătorul bilanț al fraudei din vistieria țării nu se poate,însă, opri aici, el trebuind să includă și ahiziționarea unei uriașe și,practice inutile cantități de izoletete, și ele cu mult peste necesar.Subiect deschis, parcă prin 2022,dar închis pe repede înainte și, bineînțeles, acum, dat uitării!

 Să fie,oare, de data asta, vorba despre dorința procurorilor DNA de a nu îi expune, pe cei trei foști demnitari și pe alți colaboratori ai acestora, unor insuportabile tracasări cauza pentru care, în ultimele zile, nu am mai aflat decât puține noutăți despre mersul anchetei? Sau despre dorința de a nu îi expune stresului pe cei care și-ar asuma misiunea de merge cu investigațiile până în pânzele albe?

 În rest,Slavă Domnului, subiecte de prime time news (pe vremuri: de primă pagină), care pot să sechestreze atenția marelui public nu ducem lipsă. De la ,,vine sau nu vine acasă fugarul Cherecheș?’’ la bâza cu ,,uite Schengen- nu e Schengen’’. Așa că, vorba mereu actualului Fănuș Neagu:,,luați băieți, că e de unde!’’…

 Teamă,însă, îmi este că, la un moment dat, și subiectul despre care discutăm acum o să intre într-un con de umbră,urmând ca, după o vreme,o să fie clasat. Și asta nu neapărat pentru că respectivul trio ,,Iama în banul public:Cîțu-Voiculescu-Mihăilă’’ar avea cine știe ce înaltă protecție din afară- vezi precedentul mesajelor care au anulat rezultatele referendului din 2012, ci pentru că, de data asta, șirul îmbârligat al afacerii vaccinurilor cumpărate în supra-exces de zel duce mult mai departe amenințând să ajungă la un extreme de important palier de decizie al comunității europene.

  Calculați, vă rog, magnitudinea șocului pe care l-ar avea aflarea adevărului despre acest subiect asupra electoratului care, anul viitor, va vota noul Parlament European și raportați-l la cotele crescânde de popularitate pe care le înregistrează partide extremiste în state-fanion ale Uniunii Europene, după care sunt convins că veți înțelege de ce există multiple motive pentru a se dori închiderea discuției despre acest subiect. Motive pentru care și decesul subit al europarlamentarei Michele Rivasi a rămas, pentr-o anumită parte a presei de la noi și nu numai de la noi, un subiect din categoria ,,cronica unei morți neanunțate’’.  

×