x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cruciada lui Emil

Cruciada lui Emil

de Ion Cristoiu    |    25 Noi 2005   •   00:00

Declaratiile lui Emil Constantinescu nu erau insa dezvaluirile intamplatoare ale unui fost presedinte sedus de moderatorul Ion Cristoiu sau bantuit de gandul sfarsitului. Erau - sau cel putin se voiau a fi - inceputul unei cruciade. A unei cruciade impotriva sistemului oligarhic al carui prizonier sau reprezentant e insusi presedintele Traian Basescu. O cruciada nu poate fi dusa de unul singur, daca vrei sa nu treci drept un Don Quijote al Romaniei lui 2005.

Azi, 25 noiembrie 2005, se implinesc doua luni de cand fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, si-a inceput cruciada sa impotriva sistemului oligarhic. O cruciada care pare a da primele rezultate, daca ne gandim la violenta cu care l-a atacat, miercuri seara, Traian Basescu. La emisiunea Zig-Zag cu Ion Cristoiu, de la Antena 3, din seara lui 25 septembrie 2005, Emil Constantinescu a facut mai multe dezvaluiri incendiare: apartenenta lui Traian Basescu la structurile fostei Securitati, Stolojan - persoana-cheie a sistemului oligarhic din Romania, sistem creat de fosta Securitate cu banii Fondului Voluntar Special, schimbarea lui Stolojan cu Traian Basescu a fost opera serviciilor secrete etc.

Afirmatiile nu veneau de la un macaragiu bantuit la pensie de fantoma conspiratiilor impotriva tarisoarei noastre dragi. Veneau de la cineva ale carui note de destin dadeau declaratiilor autoritatea de a fi luate in seama:

- veneau de la cel care fusese presedintele Romaniei intre 1996-2000.

Se presupunea ca in timpul mandatului, Emil Constantinescu avusese la dispozitie suficiente informatii si documente din arhive pentru a putea prezenta dovezi la un eventual examen public.

- veneau de la un presedinte care, desi putea candida la un nou mandat, n-a facut-o, anuntand cu mult inainte de debutul campaniei din 2000 ca renunta la candidatura.

Politicienii romani postdecembristi s-au remarcat si se remarca prin crancena batalie de a ajunge si de a se pastra la Putere, chiar si atunci cand minima luciditate le spune c-ar trebui sa renunte. Decizia de a nu mai candida, denuntata de amicii sai politici drept lasitate, il onoreaza pe Emil Constantinescu. Daduse curs luciditatii. In acelasi timp, intareste si declaratiile sale din ultimul timp despre Sistemul oligarhic care inlatura pe cei care ii stau in cale. Putem presupune ca Emil Constantinescu a hotarat sa nu mai candideze in clipa cand si-a dat seama ca Structurile sunt mult mai puternice decat crezuse el.

Declaratiile lui Emil Constantinescu de la Zig-Zag cu Ion Cristoiu aveau toate datele de a produce un cutremur pe scena noastra politica.

Erau atat de socante, atat de rascolitoare incat le-am luat ca un tipat de disperare. Aflasem ca are probleme de sanatate si m-am gandit ca sunt in fata unui om care vrea sa marturiseasca ce stie pana cand nu va fi prea tarziu.

Spre stupoarea mea, declaratiile lui Emil Constantinescu n-au produs nici macar un scandal. Ziarele si televiziunile, cu exceptia cotidianului 7 plus si (atentie!) a unor publicatii din diaspora, le-au trecut sub tacere. Nici unul dintre cei dezvaluiti, in frunte cu Theodor Stolojan, n-a catadicsit sa raspunda, nici macar sa comenteze.

Declaratiile lui Emil Constantinescu nu erau insa dezvaluirile intamplatoare ale unui fost presedinte sedus de moderatorul Ion Cristoiu sau bantuit de gandul sfarsitului.

Erau - sau cel putin se voiau a fi - inceputul unei cruciade.

A unei cruciade impotriva sistemului oligarhic al carui prizonier sau reprezentant e insusi presedintele Traian Basescu.

O cruciada nu poate fi dusa de unul singur, daca vrei sa nu treci drept un Don Quijote al Romaniei lui 2005.

De la emisiunea din 25 septembrie 2005, Emil Constantinescu a avut numeroase interventii la televiziune si radio: B1 TV, BBC, Realitatea TV. Ceea ce pareau initial simple dezvaluiri ale unui politician bine informat, simple dezvaluiri, chiar daca senzationale, s-au dovedit a fi momentul de lansare a unui proiect.

In 2004, spune Emil Constantinescu, elita romaneasca a optat pentru un proiect politic de compromis. Misiunea de a darama sistemul oligarhic i-a fost incredintata unui om din interiorul sistemului: Traian Basescu. In speranta ca doar un asemenea om stie cum sa atace sistemul.

La nici un an de la scrutinul din 2004, concluzia e fara echivoc: Traian Basescu nu si-a indeplinit misiunea incredintata! Nici nu putea - zice Emil Constantinescu. Nu poti sa lupti impotriva sistemului ticalosit cata vreme tu esti prizonierul lui. E nevoie de un nou proiect politic. Fara Traian Basescu.

Timp de doua luni, cruciada lui Emil Constantinescu n-a fost luata in seama. Strategie bine pusa la punct a structurilor. Actiunea lui Emil Constantinescu urma sa fie sugrumata prin indiferenta sau cel mult prin aruncarea in ridicol.

Miercuri, 23 noiembrie 2005, la intoarcerea din Franta, Traian Basescu a avut o reactie de o rara violenta la dezvaluirile lui Emil Constantinescu.

Aparent, presedintele a raspuns astfel la dezvaluirea c-ar fi lucrat in structurile Securitatii.

In realitate, Traian Basescu a reactionat la un posibil pericol mortal:

Cruciada lui Emil Constantinescu nu mai e cea a unui solitar!
×