x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Culoarul unic, mai tare ca NATO

Culoarul unic, mai tare ca NATO

de Razvan Barbulescu    |    31 Mar 2008   •   00:00
Culoarul unic, mai tare ca NATO

Într-o ţară cu excedent de cardiaci, aerul curat şi plimbările prelungite ar permite sistemului medical moşit de ministrul Eugen Nicolăescu să-şi tragă sufletul. Culoarul unic sau traseul NATO ne oferă acest prilej. Culoarul unic sau traseul NATO este soluţia pentru ca Bucureştiul, în perspectivă şi România, să beneficieze de o atmosferă sănătoasă şi străzi sigure, în care să nu faci infarct când te buzunăresc şuţii.


Summit-ul NATO deschide pilduitor campania vacanţelor de primăvară. Unii înjură NATO scoşi din minţi de restricţiile de circulaţie. Alţii sunt mândri şi îndură. În numele celor din a doua categorie, adaug mândriei fireşti că sunt român şi ideea ca, din acest aprilie încolo, sintagma "traseul NATO" să fie obligaţie de serviciu pentru primarii şi funcţionarii de primării. Mă explic. Traseul NATO este o altă Românie. Aceeaşi Românie Vasesque, dar măturată, spălată şi cu panseluţe. Magnoliile nu le punem. Că se fură. Primarul Chiliman a fugit după ăla care i-a şterpelit magnolia de era să dea în infarct. Culoarul unic NATO este o capitală fără maidanezi şi aurolaci, făcuţi pachet, spălaţi, şpreiaţi. Ca după congrese, 1 Mai, 23 August, când se recoltau cerşetorii, se spălau faţadele, se băgau crenvurşti.


Culoarul unic n-are asfalt ciobit şi poliţişti ai dracului. Dimpotrivă. Simpatici şi săritori, dar nu ca să-ţi umfle banii, ci să te convingă să dispari rapid. Să nu-ţi dea prin cap să faci accident în zona care-i căzuse pe cap din culoarul unic. De paişpe zile au făcut plămâni de scafandru, fluieră prin intersecţii cât n-au fluierat toată cariera. Câştigul e cert: pe culoarul unic nu ţi-e frică nici la 2 noaptea. Traseul NATO este dovada că, pe lângă borfaşi-clanuri-manglitori, patria are şi poliţişti plătiţi să-ţi dea încredere, siguranţă. Extraşi la ordin din incinte, în care unii plimbă cotidian dosare sau din birouri unde alţii picotesc ca parlamentarii pe motiv de andropauză şi umezeală, cei mai rezistenţi comunitari şi agenţi de la rutieră au ocupat Capitala. La ordin, zic, şi chestia asta explică duşmănia pe care le-o desluşeai în priviri în prima zi de traseu unic. Acum sunt aproape amorţiţi de nesomn. Cooperanţi şi fără chitanţier. Pe alocuri, prietenoşi, ai zice calzi. Fac parte din noua realitate, culoarul NATO.


O altă Românie. S-au cârpit străzi şi bulevarde, linii de tramvai. Uneori s-au pus de sanchi borduri noi, înţepenite să stea demne în zilele de summit. S-au proptit ornamental şi zambile fără bulbi. Pe traseul NATO descoperi ţara zambilelor. Dâmboviţei i se vopsesc parapeţii. În timpul lucrărilor summit-ului, apa ei va fi limpede ca "Bucovina" lui Hayssam. La ăilalţi, în Bucureştiul din proximitate, liniile de tramvai sunt bombardate, marcajele rutiere o mânjeală, străzile nespălate. Unde e praf rămâne praf. Unde nu-i spălat, rămâne jegul. Unde-i NATO, e aer curat, se aspiră liniile de tramvai. Afli cu acest prilej cum ar fi o capitală aproape normală, cu panseluţe, steaguri, marcaje vii. Fără magnolii, că se fură. Cum a păţit Chiliman. Peste o săptămână primăriile îşi vor recupera zorelele, fac parte din inventar şi unul a semnat pentru ele, ca înainte steagurile după defilare. Să ne bucurăm cât suntem contemporani cu traseul NATO. Dar să nu uităm.


Întâlnirea Bush-Putin va fi istorică pentru cea mai istorică sesiune din existenţa Alianţei. În cronica Capitalei însă va rămâne traseul NATO prin virtuţile culoarului unic. Propunerea e simplă. Să rămânem cu câştigurile traseului NATO. Summit-ul să fie un nou început în salubrizarea Capitalei şi nu numai. Zic: să dăm culoar unic la toată lumea. Şi lui Vanghelie, un culoar NATO, de la Sebastian până în Str Staminelor. Să simtă şi Zăbrăuţiul miros de zambilă – 5 lei firul, să se bucure şi ochiul lui cu bordura Videanu şi marcaje de Paris. Magnolii, nu. Şi le procură singuri de la Chiliman. După trei luni de zile, traseul NATO să treacă din sectorul lui Almanahe spre Dămăroaia. După alte trei luni, să se lipească Onţanu de curcubeul culoarului NATO, pe la Fundeni unde habar n-au de canalizare. În treacăt: ar fi rău o filială de sector a Alianţei în Obor, în loc de mall? Sau. Va fi memorabilă întâlnirea NATO – Prigoană, campionul albăstrelelor din România, care-i face lună sectorul lui Negoiţă. Viitor de aur are şi Drumul Taberei. De când un tip hotărât, mustaţă, ochelari, pe nume Antonel Tănase, te străpunge din fluturaşii lipiţi pe blocuri şi promite convingător: "Tănase îndreaptă lucrurile. Garantat." Garantat, lui Antonel, traseul NATO i-ar veni ca o mănuşă.

Azi, Capitala-i ca o floare datorită traseului NATO, plin de poezie, flori şi poliţişti. NATO-ţi dă dar nu-ţi bagă-n traistă. Însă noi putem face mai mult. Să dăm NATO la toată lumea, fiecărui sector, pe trimestru, s-ajungă la toţi.

×
Subiecte în articol: nato editorial unic traseul culoarul