x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum i l-a luat Geoană pe Johannis lui Antonescu

Cum i l-a luat Geoană pe Johannis lui Antonescu

de Ion Cristoiu    |    20 Oct 2009   •   00:00

Din punct de vedere constituţional, dar şi al bunului-simţ, realitatea acestor zile e următoarea: Premierul desemnat, Lucian Croitoru, se întâlneşte cu partidele parlamentare pentru a negocia formarea unui guvern cu sprijin în Parlament. Dacă după aceste negocieri premierul desemnat conchide că n-are sprijin parlamentar, îşi depune mandatul fără a mai aştepta votul din Parlament. Preşedintele ţării desemnează un alt premier.

Dacă acesta va fi tot în genul primului, altfel spus, fără a ţine cont de majoritatea din Parlament, spectacolul negocierilor dinainte eşuate se ia de la capăt. Liderii Coaliţiei de la Grivco, alcătuită din PSD-PC, PNL şi UDMR, au anunţat că nu renunţă la guvernul de tehnocraţi condus de Klaus Johannis. În aceste condiţii, negocierile cu Lucian Croitoru sunt inutile. Dacă liderii PSD-PC, PNL şi UDMR ar declara că nici nu stau de vorbă cu premierul desemnat, atunci misiunea lui Lucian Croitoru s-ar încheia în doi timpi şi trei mişcări. De ce au mai acceptat negocierile?

Pentru că suntem în campanie electorală. La scrutin contează fiecare vot. Drept urmare, nu trebuie pierdute de candidaţii Coaliţiei de la Grivco, căci alegătorii s-ar întreba de ce nu negociază domnii politicieni, dacă tot se jeluiesc de adâncirea Crizei. Prin faptul că suntem în campanie electorală se explică şi un alt circ, petrecut duminică după-amiază la Bucureşti. Aşa-zisa întâlnire dintre Coaliţia de la Grivco şi Klaus Johannis.

Din punct de vedere constituţional şi al bunului-simţ, chestiunea Klaus Johannis stă în felul următor: primarul de Sibiu a fost desemnat drept propunerea de premier de Coaliţia de la Grivco. Preşedintele n-a ţinut cont de ea şi, folosind prerogativele constituţionale, şi-a asumat riscul ca Lucian Croitoru să eşueze în misiunea sa. În aceste condiţii, partidele Coaliţiei de la Grivco ar fi trebuit să-şi vadă liniştite de treburile lor. Altfel spus, să se declare că nu sunt de acord cu premierul desemnat, să nu negocieze cu el şi, eventual, să precizeze că-l susţin mai departe pe Klaus Johannis.

Când misiunea lui Lucian Croitoru va eşua, chemate la Cotroceni, partidele Coaliţiei îi vor pune din nou pe masă lui Traian Băsescu propunerea cu Klaus Johannis. Cu toate acestea, Coaliţia de la Grivco a organizat duminică o întâlnire cu îndrăgitul lor candidat.

Scriam în editorialul anterior, redactat şi trimis spre publicare înainte ca reuniunea de la Palatul Parlamentului să aibă loc, că primarul de Sibiu nu e de fapt premierul propus de Coaliţia de la Grivco, ci premierul folosit de Coaliţie pentru a i se da lui Traian Băsescu o scatoalcă electorală. Paranghelia de la Palatul Parlamentului, absolut inutilă din punct de vedere constituţional şi al bunului-simţ, e perfect explicabilă electoral. Ea a fost organizată numai şi numai pentru ca românii să vadă la televizor că faimoasa Coaliţie de la Grivco merge mai departe cu propunerea sa.

În acelaşi timp, ea a ţinut să reamintească românilor că Dictatorul de la Cotroceni refuză premierul dorit de Popor. Reuniunea a fost organizată de Mircea Geoană pentru a-i putea smulge lui Crin Antonescu pe Klaus Johannis. Şi a reuşit:

1. Prin organizarea întâlnirii în biroul său de la Senat. Să fie clar că primarul de Sibiu vine la Bucureşti rapid când îl cheamă el.

2. Prin reacţia absolut ciudată a lui Crin Antonescu. În loc să denunţe această întâlnire ca inutilă, candidatul PNL a trimis totuşi delegaţi ai partidului la o acţiune organizată de Mircea Geoană. Dacă tot a vrut să arate că nu sparge Coaliţia de la Grivco, ar fi fost normal să participe însuşi Crin Antonescu, pentru a-l contracara pe Mircea Geoană.

3. Prin tărăboiul făcut de televiziuni, care au transformat o întâlnire la o cafea într-un uriaş eveniment mediatic.

Crin Antonescu pretinde că domnia sa e autorul propulsării lui Klaus Johannis în ipostaza de premier al noii majorităţi. Plecând de aici, mulţi comentatori au vorbit despre o lovitură măiastră a lui Crin Antonescu. Duminică dimineaţă, Mircea Geoană îl acuza pe Crin Antonescu de faptul că vrea să-l folosească pe Klaus Johannis ca agent electoral.

Uite că prin manevra de duminică seară, în care recunosc încă o dată vicleniile de tip Ion Iliescu ale lui Mircea Geoană, Klaus Johannis a devenit agentul electoral al candidatului PSD. Acest lucru nu se întâmpla dacă primarul de Sibiu refuza să vină la Bucureşti în absenţa binefăcătorului său, Crin Antonescu. Din două una: Sau Crin Antonescu i l-a pasat pe Klaus Johannis lui Mircea Geoană în cazul înţelegerii preelectorale despre care am mai vorbit. Sau Klaus Johannis, mirosind unde e adevărata putere, i-a tras clapa binefăcătorului său. Nu m-ar mira să fie adevărată ultima ipoteză. Nu de alta, dar Klaus Johannis e un neamţ care trăieşte în România!

PS: În bâlciuri şi iarmaroace se întâlneşte din când în când câte o maimuţă lângă care omul se poate fotografia contra cost, pentru a se făli apoi cu poza. Că maimuţa acceptă asta rămâne explicabil. E maimuţă. Că primarul de Sibiu acceptă să se fotografieze lângă candidaţii la Preşedinţie pentru ca aceştia să se laude în campanie cu poza rămâne o enigmă. Nu de alta, dar, din câte ştim, omul diferă de maimuţă.

×
Subiecte în articol: editorial