x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum poate iesi Guvernul Ponta din cursa DD?

Cum poate iesi Guvernul Ponta din cursa DD?

de Sorin Roşca Stănescu    |    30 Sep 2012   •   11:06

Titlul pare exagerat. Dar nu e. Din simplul motiv ca, in realitate, Executivul este cel care a cazut in capcana pusa cu abilitate de Dan Diaconescu. Sau de cei care l-au indrumat. Intemeietorul Partidului Poporului castiga in fiecare zi puncte electorale importante, plasandu-se acum pe locul doi dupa USL. Si nu este o alianta de partide. E un singur partid. Daca Guvernul Ponta nu rezolva repede si eficient situatia Oltchim, vom asista in continuare la un spectacol la scara nationala care il transforma pe Dan Diaconescu in cel mai important rival la alegeri. Dar care este solutia?

Exista o diferenta de circa 2 milioane de cetateni intre scorul cu care USL a castigat alegerile locale si numarul de romani care i-au spus lui Traian Basescu “pleaca!'. Aceste 2 milioane vor fi adjudecate fie de USL, fie de PP-DD. Fireste, s-ar putea ca o parte sa nu se prezinte la vot. Dar cei mai multi o vor face. Si conteaza enorm de mult catre ce forta politica vor fi atrasi acesti concetateni. O majoritate confortabila a USL depinde in mare masura de acest bazin electoral. Si ce observam? Ca, deocamdata, singura forta politica ce a reusit sa atraga o parte a acestui esantion este PP-DD. Utilizand morisca Oltchim. Care il face pe Dan Diaconescu cel mai vizibil personaj politic de cateva saptamani.

Rezulta ca, daca nu din motive de buna gestionare a statului, daca nu din motive economice sau sociale, macar din motive politice, USL, prin Guvernul Ponta, are obligatia sa repare ceea ce s-a stricat in cazul Oltchim, sa rezolve situatia combinatului pe termen scurt si mediu, sa ofere garantii pe termen lung si sa isi recupereze, astfel, autoritatea si credibilitatea aflate in ascensiune inaintea si in timpul procedurii de demitere a lui Traian Basescu. Incepand de luni, aceasta oportunitate va exista. Daca Dan Diaconescu nu va plati sau nu va face dovada convingatoare a existentei disponibilului necesar de fonduri financiare pentru salvarea si relansarea Oltchim, Guvernul este dezlegt pentru a lua lucrurile de la capat. Ce intentii are? Conform declaratiilor lui Ponta si ale lui Chitoiu, Oltchim va primi un imprumut pe sase luni de 40 milioane euro iar procesul de privatizare va fi reluat. 40 milioane euro, insa, nu pot decat dezmorti putin lucrurile. Si asigura, eventual, o tranzitie pana la incheierea procesului de privatizare. Este insuficient. Ce mai e necesar? In mod obligatoriu, Executivul trebuie sa repare ceea ce a fost stricat. Cu alte cuvinte, pentru a reusi sa atraga marii investitori, Executivul trebuie sa asigure, in prealabil, conversia datoriilor in actiuni. Si, pe aceasta cale, diminuarea dramatica si, in acelasi timp, benefica a procentelor obtinute artificial si detinute de PCC. De actionarul care este concurent neloial si ostil. Abia apoi ar putea avea loc privatizarea.

Mai exista, insa, si o alta cale, mai directa, care poate conduce la acelasi rezultat. O constructie alcatuita din cele mai interesate institutii in ceea ce priveste supravietuirea si solvabilitatea Oltchim. Acestea sunt reprezentate de creditori. Ei pot prelua pur si simplu conducerea Oltchim, sub forma unui consiliu de administratie si ei ar putea numi managementul de tranzitie.

Sursa: CorectNews

×