x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum să evaluezi un avion de luptă

Cum să evaluezi un avion de luptă

de Razvan Belciuganu    |    23 Iul 2008   •   00:00

Cu pumnul făcut căuş lipit de sprîncenele-i stufoase, Manole Burduf, funcţionar de stat şi de transpartid, se uită pironit la cum îi trece pe deasupra scăfîrliei un MIG 21 "Lancer"

Cu pumnul făcut căuş lipit de sprîncenele-i stufoase, Manole Burduf, funcţionar de stat şi de transpartid, se uită pironit la cum îi trece pe deasupra scăfîrliei un MIG 21 "Lancer". Supersonicul trasează gîfîind niscaiva linii pe cerul fără de nori şi se răsuceşte leneş cu burta la soare, pentru ca în doi timpi şi trei mişcări să redevină vioi. Manole Burduf trăieşte fiecare looping cu o grimasă ţanţoşă în colţul gurii. El se uită de ziua Aviaţiei Militare aşa, în zare, dar, de fapt, gîndurile îi zboară brambura şi se dau de-a dura pe cer. Gîndurile lui sînt ţintite la înlocuitorul lui MIG 21 "Lancer". "Manole, să te vedem cum feliezi patru miliarde de euro, cînd ai aşa competitori în luptă", se impulsionează funcţionarul de stat, expert de renume în ceea ce se numeşte managementul şpăgii, deh, al comisioanelor.

Manole Burduf i-a crescut pe fiecare dintre reprezentanţii companiilor care se bat pentru uriaşul contract de cînd erau doar nişte ţînci porniţi să strîngă avere. Astăzi, aceştia, mînaţi de la spate de amploarea puzderiei de euro, îşi dau coate reciproc şi habar n-au că între ei e un război fratricid. În dosul "pistei de încercare" veghează Manole de pe vremea Epocii de Aur. "Cin’ să fie cîştigătorul?", îşi dă Burduf capul pe spate. Introspecţia sa devine serioasă cînd îşi pune în mişcare algoritmul. "Mai întîi să vedem ce facem cu avionul ăsta, la ce ne trebuie. Aşa, apără spaţiul, bla, bla, şi-apoi? Participă pe la vreo aplicaţie NATO, mda, cu cine se luptă? Ei, cu cine? Putem să sperăm la vreo operaţiune aeriană în coaliţie, de amploare? Dacă da, ne trebuie dintr-ălea la care să se nimerească mufele cu cele ale aliaţilor. Dar ale aliaţilor care chiar contează într-o operaţiune majoră. Dacă nu, ne trebuie măcar să sperie vreun eventual vecin. Dar care vecin? Ungaria ne e aliată, Ucraina, după cum s-a zis la summit, aliată, Bulgaria, aliată şi ea, Serbia, aliată tradiţională, Moldova, sora noastră, cotropită de Voronin. Mărim cercul. Aşa, Rusia. Ptiu, să nu fie deochi, doar n-o să speriem Rusia cu avioanele noastre."

MIG-ul 21 mai trece o dată razant pe deasupra spectatorilor minunaţi de aşii Forţelor Aeriene. Manole Burduf tresare. "Bun, avem avionul. Dar aceasta e o afacere pentru 30 de ani. Ne alegem şi noi măcar cu o şaibă fabricată în România, să dăm şi noi de lucru la muncitorii români şi la oamenii noştri de afaceri? Vrea Europa, după aceeaşi logică, să îşi activeze Agenţia de Apărare şi forţează proiectele europene, mai cu binişorul, mai prin şantaj? Dar coloşii ăştia din industria de armament oricum lucrează între ei, în proiecte diferite. E o mare cumetrie. Agenţii de vînzări pe care i-am şcolit şi i-am trimis în lume promit de îngheaţă apele. Ce bine le-am dictat reţeta! Măi băieţi, alo, hămesiţilor, ia notaţi! Unu la sută, comision media, daţi la granguri să vă laude avionul vostru şi să-l critice pe celălalt. De-un 0,5 la sută angajaţi şi vreo firmă de PR. Aveţi nevoie şi de profesionişti, dar găsiţi şi vreo firmuliţă a vreunui senator, deputat. Aveţi grijă că politicienii au şi firme de consultanţă, neveste, copii, nepoţi. Acum, toţi se pricep la bişniţă şi băgaţi-le SRL-urile în planurile de offset. La fel faceţi şi cu sindicaliştii. Liniştiţi-i, arătaţi-le cît de încîntătoare sînt perspectivele. Pentru acest capitol, doi la sută. Nu vă zgîrciţi! Pentru partide, băgaţi tot un doi la sută, în ton cu sondajele de opinie. Plimbaţi nişte generali prin Suedia, Anglia, Italia, SUA, Franţa, ca să aibă o opinie tehnică favorabilă. Pe cîte unul faceţi-l consilier. Restul vă rămîne vouă. Oricum, afacerile se dezvoltă unele dintr-altele", rememorează Manole cum i-a dăscălit pe băieţii lui. 

"Dom’ Burduf, aveţi nostalgii după MIG-uri?", îl întreabă, deodată, apropiindu-se tiptil unul dintre tinereii avizi de cîştig. "Măi băiete, au fost caimac, nu alta. Dar le-a trecut timpul", spune visător. "Ştiţi, n-am priceput niciodată de ce mă ajutaţi, îmi deschideţi uşi, mă dădăciţi de mic. Nu mi-aţi cerut niciodată o apă minerală", îndrăzneşte tînărul, plin de el ca un afacerist care s-a ajuns. "He, he, aşa-s eu, bun la suflet", îi răspunde agale. Tînărul prinde avînt şi îi mai trînteşte o întrebare din aceea grea: "Păi din ce trăiţi?". "Din consumabile", şopteşte doar pentru el Manole Burduf şi îi face tînărului semn s-o-ntindă. 

MIG-ul ce se învîrteşte în aer n-are "consumabilele" pe el, că doar e zbor demonstrativ. În poligon, bombele inteligente, rachetele ghidate termic şi prin laser îşi fac de cap cu multă eficienţă, numai pentru ochii cunoscătorilor. Cînd Manole Burduf şi-a deschis firmă în Cipru în ’90, şi-a zis că va face doar afaceri curate şi care nu lasă urme. Indiferent care avion cîştigă licitaţia,  "consumabilele" lui se potrivesc.

×
Subiecte în articol: editorial manole burduf manole burduf