x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum se întâlnește dreptatea cu interesele nelegitime

Cum se întâlnește dreptatea cu interesele nelegitime

de Oana Stancu Zamfir    |    10 Mai 2016   •   08:21
Cum se întâlnește dreptatea cu interesele nelegitime

În urmă cu mulți ani, un mare medic de la noi a fost numit ministru al Sănătății. Omul, conștient de corupția din sistem, a vrut să facă ordine. S-a ales cu casa incendiată. Potrivit procurorilor, s-a tras profesionist, cu un cartuș incendiator, dintr-o mașină oprită în fața casei. Puternica industrie care face bani din sănătate își spusese cuvântul.

Ani în șir, pe seama unui sistem de stat care se degrada, au fost construite enormități: o cezariană era decontată mai scump la privat decât la stat, aparatura de la stat nu avea reactivi așa că la subsol creștea frumos un spațiu în care un privat să furnizeze RMN-ul de care ai nevoie și statul să-l deconteze. Și dacă pentru aparatul lui spitalul nu primea bani, apoi clar zece milioane de euro pentru mobilier de lux furnizat de firma unui șmecher de la partidul aflat la putere s-au găsit!

Apoi s-a vrut privatizarea SMURD, dar oamenii care au ieșit în stradă pentru simbolul Arafat au pus o piedica sistemului pentru moment. Și de atunci sistemul lucrează la "rezolvarea" simbolului Arafat.

A venit apoi tragedia de la Colectiv. "De ce nu au fost lăsate ambulanțele private? Arafat e de vină!", s-a spus! Iată că a venit ambulanță privată la Patrick Ekeng și nu avea baterii pentru defibrilatoare iar adrenalina era expirată!

A urmat raportul Guvernului pentru cazul Colectiv. Am înțeles din producția omului lui Traian Băsescu din fruntea Corpului de control că, de acum înainte, victimele trebuie lăsate să moară pe caldarâm. Am mai înțeles încă de atunci că se construiește ceva ce se va numi Dosarul Colectiv II, care va ține, probabil, afișul campaniei electorale pentru parlamentare. Decidenții politici, Raed Arafat, directori de spitale și medici vor fi țintele acestui dosar care să dea, chipurile, satisfacție opiniei publice. În realitate să servească interesele celor care au impresia că țara asta e feuda lor.

Acum suntem în plin scandal al infecțiilor și al dezinfectanților. Potrivit comunicatului Hexi Pharma, și spitalele private tot de această firmă sunt aprovizionate, dar asta nu mai spune nimeni.

Spune însă dl. Cioloș, de ieri interimar la Sănătate, că acest domeniu e principala preocupare a Guvernului. Oare? Oare când a fost în vizită la Floreasca și a anunțat public ca nu-s medici pentru Secția de Arși pentru că nu vin din cauza salariilor, nu era o prioritate a acestui Guvern să le dea salariile decise de Guvernul trecut? Iar când a descoperit că-s pline spitalele de infecții, nu era o prioritate să vadă ce e cu banii ăia europeni pentru cinci spitale noi? Care să poată prelua în viitor bolnavi astfel încât să poată fi închise și curățate cu adevărat de bacteriile mutante infiltrate și-n pereți spitalele vechi?

Plecatul Cadariu, care din toată povestea infecțiilor n-a înțeles decât că vrea careva să-i distrugă lui reputația, spune totuși un mare adevăr: "Pacienţii nu trebuie să fie traşi într-un joc în care să li se inducă panică, e singurul sistem pe care îl avem. Pacienţii nu trebuie să stea acasă cu teamă şi să sufere complicaţii ale unor boli”. Cineva responsabil ar trebui să se gândească și la asta! Dar cine? Așa cum cineva ar trebui să gândească și ce se întâmplă dacă mâine, Doamne ferește, are loc un nou Colectiv! Pot primi spitalele private victimele? Nu! Le putem trimite afară direct de pe caldarâm? Nu! Vom pune Jandarmeria să-i țină pe părinți să nu-i linșeze pe medicii care vor vrea să le intubeze copiii?

Poate că după ce va trece isteria, ne vom gândi cu adevărat la ce e interes și ce e dreptate în toată această poveste!

Un post-scriptum totuși pentru domnul interimar Cioloș: așa de prioritate a fost sănătatea pentru Guvernul dvs, că ați uitat să emiteți pentru anul acesta ordinele date anul trecut privitoare la prețul medicamentelor și la reglementat exportul prin stabilirea necesarului pentru intern, astfel încât crește treptat o noua criză a medicamentelor! Oare vă puteți concentra la doua priorități din sănătate în același timp? Având și țara de condus pe cap?

×