x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dăm prezentul pe viitor

Dăm prezentul pe viitor

de Petre Roman    |    22 Apr 2012   •   14:06

Am trait in comunism sub dominatia principiului "Construim prezentul pentru viitor' si parca avea mai mult sens decat ceea ce traim in regimul portocaliu care da prezentul nostru pe viitor. Odata cu "aventura portocalie' incepe si iluzia ca ei stiu mai mult si mai bine decat oricine pentru ca asta e povestea spusa de liderul lor. Este si iluzia validitatii si inevitabilei victorii. Democratii de altadata suprima orice indoiala, abandoneaza demnitatea si se aseaza intr-o armata de aplaudaci care insa au cheile de la camarile cu bunatati ale puterii.

Ce a urmat e un lung sir de abuzuri dar si de acte de guvernare de o incompetenta rareori intalnita in Romania moderna. Ma gandesc acum la Saul Bellow care spunea ca ii poate face foarte nefericiti pe dusmanii sai intr-un mod simplu: sa-i descrie asa cum sunt. Ceea ce am facut si eu desi nu-i consider dusmani iar fericirea nu pot sa le-o dau. Pentru ca, totusi, care au fost ideile politice ale regimului portocaliu? Umilinta, rusinea, teama pe care le-a impus romanilor.

In mai putin de patru ani de guvernare portocalie, in Romania de azi s-a ajuns la o distanta mult prea mare intre nevoi si realitate, intre posibil si ceea ce este efectiv dobandit. Guvernarea e vinovata de multe greseli dar cea mai nare vina o poarta pentru restrangerea dramatica a posibilului natiunii romane. Societatea romaneasca are clar problemele ei care nu tin numai de transformarile ultimilor 22 de ani ci si de adoptarea de-a lungul timpului a multor modele gresite in dauna altora cu adevarat bune. Dar cum sa le faca fata acestor probleme cand actuala putere politica este respinsa de noua din zece romani?

Cu privatizari nesabuite de resurse strategice, de sanatate, de pensii si de scoala dam prezentul pe viitor in loc sa facem tot ce se poate pentru a intelege in prezent care sunt liniile sansei de viitor. Privilegiul suveranitatii nationale nu e permis sa fie astfel abandonat, substituit practic doar de o asa-zisa eficacitate tactica cuprinsa cel mult intre doua scrutinuri parlamentare sau prezidentiale pentru ca s-ar pierde in mare masura sansa de a realiza stabilitatea vietii sociale pe intelesul tuturor, adica sentimentul simplu ca lucrurile, daca nu merg chiar bine, nu stau nici rau.

Suveranitatea necesara si posibila sta in analiza lucida a multiplelor raporturi de forta in care se produc efecte globale si consecinte directe pentru Romania. Romanii nu-si doresc mai mult decat sa fie mandri de tara lor iar nu plini de teama pentru ziua de maine a copiilor lor si a tarii lor! Daca vrem sa credem intr-un viitor cu adevarat mai bun, acest viitor nu trebuie doar gandit, ci si realizat.

Marele umanist american, Tony Judt, a carui familie provenea din Cernauti, credea ca: "Noi (intelectualii) nu mai putem sa avem ca sarcina principala imaginarea unei lumi mai bune ci sa gandim cum sa prevenim o lume mai rea.' Se pare ca vom scapa de cei ce ne-au guvernat rau, dar tot persista intrebarea: scapam de saracie?

×