x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce n-are ursul coadă?

De ce n-are ursul coadă?

de Ilie Serbanescu    |    16 Iun 2009   •   00:00

În numele partidului însuşi, preşedintele acestuia, dl Mircea Geoană, a declarat mai deunăzi că PSD a făcut propuneri pentru conducerea CEC-ului şi, cu toate că n-ar dori să facă o problemă politică din aceasta, aşteaptă răspunsul dlui Boc, care, ca prim-ministru, este singurul care poate face numiri în conducerea instituţiei cu pricina.



Dl Boc, care probabil nu agreează o conducere pesedistă la CEC, a aruncat imediat pisica în curtea Băncii Naţionale, spunând că "BNR poate decide", aluzie la faptul că, în materie de management bancar, banca centrală are un cuvânt de spus. Nu ştim exact prevederile protocolului de guvernare PD-L - PSD, dar probabil PSD se prevalează de faptul că CEC-ul i-a revenit potrivit împărţelii, în timp ce evident dl Boc, dacă la CEC ar fi urmat să fie o conducere pedelistă, ar fi făcut de mult numirile, căci guvernatorul băncii centrale, deşi are drept de aviz, nu este Dumnezeu în domeniu.

Tâlcul acestui episod este dezastruos. Principalele partide din România, altfel aflate acum chiar împreună la guvernare, în loc să stabilească o strategie comună în privinţa singurei bănci rămasă strict românească din sistem, unica ce mai poate fi folosită ca instrument în mâna statului în condiţiile actualei crize, tocmai prin faptul că are în spate statul însuşi, se înfruntă în mod penibil ca pe un ciolan căruia nu-i conferă altă funcţie decât aceea de a fi ros în interes de partid sau de grup. La ţară, băieţii aceştia - toţi "deştepţi" nevoie mare! - nici prin vis să se gândească!

Evident, personajele concrete în această afacere lugubră n-au nici o importanţă. Pentru că nu este vorba de ele! Personal, n-am lucrat cu dl Radu Graţian Gheţea, actualul preşedinte al CEC, şi deci n-aş putea face vreo apreciere asupra domniei sale. Personal, n-am lucrat cu dl Enache Jiru, propunerea PSD pentru preşedinţia CEC, şi deci n-aş putea face vreo apreciere nici asupra domniei sale. Cu atât mai puţin aş putea spune că dl Gheţea este mai bun decât dl Jiru sau, invers, că dl Jiru este mai bun decât dl Gheţea! Dar nu despre domniile lor este vorba, fiind doar nişte biete piese într-un ţintar, din care strategia şi perspectivele CEC, ca şi rolul CEC în depăşirea crizei lipsesc cu desăvârşire.

Iată de ce n-are ursul coadă! Ne-au luat străinii toate poziţiile şi, prin implicaţie, toate pârghiile din sectorul bancar, poate cel mai cel dintre sectoarele strategice, şi prin consecinţă nu mai are cine să promoveze adevărata dezvoltare a ţării, şi nu surogatul de creştere economică, bazată pe consum din import, promovată de băncile străine, şi, din păcate, partidele româneşti, cele care nu pregetă o clipă să bată toba ataşamentului faţă de ţară, se bat pe ultima relicvă, fiind gata s-o rupă în două pentru a se alege fiecare cu ceva!

Ruşinea acestui lucru este cu atât mai mare cu cât cele două partide, altfel aflate acum împreună la guvernare, ar trebui să-şi unească forţele spre a zbiera cât le ţin puterile pe la Bruxelles, deoarece acesta din urmă - într-o atitudine mai mult decât jegoasă - tergiversează aprobarea majorării capitalului CEC. Jegoasă, pentru că vrea s-o taxeze ca ajutor de stat! Când de fapt majorarea capitalului este necesară pentru susţinerea unor garanţii pentru firme din economia reală, spre a le ajuta să depăşească nefericirile crizei. Jegoasă mai ales, pentru că ar fi vorba de nici 100 de milioane de euro, în timp ce acelaşi jegos Bruxelles - jegos, jegos! - a obligat statul român să se împrumute el spre a finanţa, pe cheltuiala contribuabilului român, băncile străine din România, rămase fără finanţare de la mamele lor din Occident. Asta nu e ajutor de la stat?! Sau, dacă e vorba de bănci străine, nu e ajutor de stat!

În loc să urle în toată lumea despre acest tratament strigător la cer al Bruxellesului faţă de CEC, partidele din România se bat pe CEC. De aceea - sau şi de aceea - nu mai avem bănci româneşti în România. De aceea, nu are ursul coadă!

Dar nici nu merită să mai aibă!

×
Subiecte în articol: editorial