Am aflat şi eu, ieri, când mă uitam la finala Europa League, că pe 24 mai, la Lisabona, se joacă finala Champions League între Real şi Atletico Madrid, şi atunci mi-am amintit brusc de Steaua - campioana Europei din 1986. În prezent, formaţia din Ghencea nu mai are loc în “careul de aşi” dominat de echipe din ţările cele mai populate din UE. Totuşi, Steaua va câştiga Liga 1, ceea ce înseamnă că şi-a păstrat cât de cât “blazonul”. Ba chiar a jucat, în 2006, o semifinală de Cupa UEFA. Dar ştiţi pe cine a eliminat atunci în sferturi? Pe Rapid, una dintre cele mai vechi formaţii româneşti, înfiinţată în 1923. Acum însă echipa feroviară nu se mai bate cu Steaua în campionat sau în vreo cupă europeană, ci a fost retrogradată în liga a doua din cauza problemelor financiare. Alb-vişinii încearcă să revină în prima divizie, şi vor reuşi să promoveze în măsura în care vor surclasa rivalele din Slobozia şi Clinceni.
Dar pe când mă gândeam cu nostalgie cât de puţin i-a lipsit Rapidului să joace semifinala de Cupa UEFA, în locul Stelei, am găsit ideea salvatoare. De ce nu accesează Rapid POS DRU? Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane exact pentru asta a fost creat. Pe baza lui, echipa giuleşteană - ce are reale dificultăţi chiar să mai joace pe propriul stadion - poate să achiziţioneze fotbalişti valoroşi, să promoveze fără emoţii în Liga 1 şi să o câştige, după care să dispute, în 2015, finala Cupei Campionilor cu Bayern München, din Germania. Ţară ai cărei contribuabili furnizează mulţi bani pentru finanţarea POS DRU, pentru că nu degeaba e denumită “locomotiva” UE. Şi chiar are şansa să strângă mai mult, deoarece preşedintele Bayern - Uli Hoene∂ - tocmai a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi i s-a imputat suma. Pentru Rapid însă-i bine dacă se strâng mai mulţi bani din impozitele nemţilor, fiindcă - dacă aplică pentru POS DRU - îşi dezvoltă resursele umane, şi apoi va juca de la egal la egal cu cea mai bună echipă germană. Ba chiar poate să crească pitici cu ajutorul fondurilor europene pe care să-i vândă Manchester United, iar noi, ca stat, să obţinem bani care să compenseze lipsa investiţiilor străine directe.
Sigur că România, unde specificul naţional face ca o parte importantă a economiei să aibă legătură cu fotbalul, mai are o resursă umană din abundenţă. Din păcate, respectiva activitatea nu e legală şi practicantele apar ca lucrând la tv, în politică sau că asigură mentenanţa corporatistă.
Dar să lăsăm speculaţiile legate de intrarea în legalitate a celeilalte meserii de mare tradiţie şi să ne concentrăm pe ceea ce avem. Egalitatea de şanse de care vor beneficia românii după accesarea POS DRU ar putea permite echipei din exemplul nostru - Rapid Bucureşti - să ajungă la fel de bună precum Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Manchester United sau Juventus Torino. Asta înseamnă uniformizarea resurselor umane şi stimularea competiţiei de piaţă la nivel european. Şi atunci e firesc să câştige cel mai bun. Indiferent de unde vin banii. Pentru că nu banii contează, important e să fie stimulate talentele certe.