“Acest mesaj se adreseaza tuturor persoanelor care ma simpatizeaza dar nu par dispuse sa ma voteze' - scrie Nicusor Dan, candidatul independent la Primaria Capitalei. Exact cazul meu! Am citit cu multa atentie textul sau dojenitor. Mi-a folosit. Nu-l voi vota cu inima mult mai usoara!
Daca exista, ca pana acum, un al doilea tur al alegerilor locale, prima stampila as fi pus-o pe presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul. Nu de dragul persoanei, ci al cauzei cu care se identifica. Protejarea ultimelor vestigii ale “micului Paris' mi se pare mult mai importanta decat problema maidanezilor. As fi vrut ca votul meu sa transmita acest semnal. Atat. Nu cred in personaje mesianice si urmaresc scena politica de prea multa vreme ca sa ma mai entuziasmeze un discurs antisistem.
Ne place sau nu, politica (dar si administratia) este un sport de echipa. Eroii solitari sunt fie ipocriti, fie condamnati la ineficienta. Amintiti-va doar de Toader Paleologu, un alt campion sincer al conservarii, devenit simultan ministrul al Culturii si ciuca mistourilor colegilor de partid. Bunele intentii nu sunt, din pacate, suficiente. Multi nou-veniti in viata publica le abandoneaza repede, se “adapteaza' peisajului. Vezi cazul Daniel Funeriu. Cand a intrat in politica, intens contestatul fost ministru al Educatiei avea un profil cel putin la fel de promitator ca al lui Nicusor Dan. Nici azi nu inteleg cum un tip atat de inteligent si de educat a acceptat sa recite cea mai inepta demagogie de partid, sa-si fractureze logica in discursuri de un populism tembel. Dupa cum nu inteleg nici de ce un candidat care promite un nou “model de civilizatie' alege sa isi atace adversarii cu cutremuratoarea dezvaluire ca principalii favoriti au participat impreuna la un botez. La genul asta de retorica m-as fi asteptat de la Dan Diaconescu, nu de la noul idol al intelectualitatii subtiri. Dar, mai ales, nu m-as fi asteptat la gogomania cu care isi incheie apoteotic pledoaria impotriva votului pragmatic. Cica scorul sau de la Capitala va fi piatra de hotar pentru independentii viitorimii. “Ei nu vor porni de la 0% cum am plecat eu in noiembrie 2011, ci de la 10% sau 20% sau 30% cat voi face eu acum' – scrie presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul. Dar voturile nu se reporteaza niciodata din trecut. Nici macar catre acelasi candidat. Un esec ramane un esec indiferent de scor. Nu incurajeaza pe nimeni. Iar esecul lui Nicusor Dan este matematic previzibil. Si nu, nu vreau sa-mi irosesc votul. Am doar unul.