x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu pleacă Boc

De ce nu pleacă Boc

de Razvan Barbulescu    |    31 Ian 2012   •   21:00
De ce nu pleacă Boc

Bun – rau, gafist, inapt, ageamiu, dar atos, nu conteaza. Ia banul, nu paraseste incinta. Ca in bancul cu scheletele din cimitir. Pentru ca ii merge simbria. Ce bugetar ar fi tembel sa plece daca-i lasi retributia?

Boc are cateva principii de viata de la care nu abdica in ruptul capului. Pune-l unde vrei, da cu el de pamant, lasa-l sa se faca de toate rahaturile posibile. Nu pleaca. Se intepeneste pe varfuri, la blit, intre simtul datoriei si sim­tul ridicolului, si zace in mot dintr-un motiv foarte simplu: e platit. E lo­gica pe care o serveste opozitiei. Culmea politicii, esti platit, nu pleci.

Il doare-n pusca si cazma, ardelean cinstit, ia banul, nu-l misti. Isi face de lucru pe la ninsori, mai prinde-n foarfeca o inaugurare si e incercat doar de zbuciumul slujbasului ros in coate de frecatul dosarelor. Daca nu era premier, Boc era amploiatul ideal de primarie.

Dar e premier, respira la unison cu presedintele cat timp e pe statul de plata al vaporului. Vrajeala ca Basescu ar vrea sa scape de el dar nu poate e pentru fraieri. Ba chiar diversiune. Omul e platit pentru prestatie si pumni in cap, iar de aici se simte obligat sa debiteze ca la inundatii, responsabilitate, criza, datorie s.a.m.d.
Demn cand lua coate cu ghiotura de la pedelisti, soimul de pe Somes se inalta peste ingratitudinea de partid. Avea salar, cum zice ardeleanul.

Cand Blaga i-a reprosat, marti dimineata, ca e brambureala in partid, ca Guvernul e burdusit de incompetenti, Boc l-a naucit cu un raspuns de sef de sala (scoala lui Igas): vineeee! Adica, se face, Vasile, se face... Buldogului i-au cazut falcile. Era infrant. 'Numai declaratii stim sa facem.'
(Dar ce balci a fost tot la sedinta de ieri! Scrie chiar Evz-ul! Muppets. Blaga dadea in Boc ca intr-un sac, Funeriu o fura de la Oltean, care-i urla electoral: 'Bai, antipaticule, esti cel mai antipatic in teritoriu...'. Din piscul functiei pentru care e platit, Boc a respirat aristocratic intre cei doi: 'Nu azi, baieti'. Motivul era simplu: nu pentru asta erau platiti.)

Expertii politicii universale lesina de ras la argumentul Bocului ca greva parlamentara a opozitiei este 'imatura si iresponsabila', findca – tineti-va bine! – 'atunci cand ai o slujba si esti platit pentru ea, trebuie sa-ti faci datoria'. (Vezi istoria Marii Adunari Nationale, roasa din scoarta-n scoarta.) Mare e ipocrizia taietorului de panglici.

Cu cel mai mare numar de ordonante pe cap de premier, popartacul din Rachitele a facut inutila opozitia. Capos si ipocrit, Boc se agata de pupa ca inecatul de catarg, avand drept pilda personajul de la prora, care si el a jurat natiunii sa n-o lase de izbeliste in criza, desi oamenii tocmai asta-i cer: demisia.

×
Subiecte în articol: editorial