x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu vin banii la buget

De ce nu vin banii la buget

de Ionuț Bălan    |    16 Dec 2013   •   16:48

Ministrul Liviu Voinea a ţinut să-i replice guvernatorului BNR, la o conferinţă la care au participat împreună, că deşi sunt bani în piaţă, aşa cum afirmase Isărescu, “la buget n-ajung toţi”. Problema este însă că pentru a alimenta bugetul banii trebui investiţi în activităţi economice şi abia după ce generează profituri revin şi statului sub formă de impozite. De ce nu generează? Din cauza mediului economic. Mai precis a modificării permanente a cadrului fiscal. Motiv pentru care statul nu doar că nu-şi încasează taxele, ci nu beneficiază nici de împrumuturi pe termen lung, în sume consistente. Iar dacă nu credeţi că mediul de afaceri ostil e de vină, ia să ne uităm la un raport cu care e familiarizat Liviu Voinea: topul competitivităţii. Aici managerii acuză că principala barieră în calea businessului e povara fiscală.

Şi pentru că tot discutăm de obstacole haideţi să recurgem la exemple. După ce oamenilor de afaceri le sunt taxate dividendele cu 16% şi maşinile de peste 3.000 cmc pe care le cumpără din dividende cu TVA majorată de 24% şi, mai nou, cu accize, ce să vezi? Plătesc taxe pe proprietate actualizate cu o taxă - inflaţia -, care în cazul maşinilor cu motorizări mari sunt şi prohibitive. Cumpărătorii de maşini cu motoare de peste 3000 cmc achită minimum şase taxe: timbrul de mediu, asigurarea RCA, taxa RAR, taxa de înmatriculare, noua acciză şi impozitul anual pe proprietate. După care trec la cele incluse în preţul benzinei. Că tot s-a apucat ministrul Voinea să declare că majorarea accizei la carburanţi ba combate deflaţia, ba va fi compensată de ieftinirea ţiţeiului, după ce în vară spunea că noul acord cu FMI nu prevede creşterea sau apariţia de noi taxe.

Din câte se observă cei care n-au venituri suficiente să achiziţioneze proprietăţi nu-s impozitaţi, ci doar cei care au capacitatea să investească. Şi ca nu să o facă, vine statul român şi le ia banii. După care îi îndeamnă să-şi procure capital de lucru de la bănci, fiindcă, nu-i aşa?!, pe piaţă sunt destui bani. Da, numai că antreprenorii îşi dau seama că mediul economic nu le permite să genereze profituri şi atunci renunţă să mai contracteze credite. De fapt, ei iau în calcul atât mediul de afaceri ostil din prezent, cât şi viitoarele agresiuni pe care le va suferi acesta, şi anticipează că nu vor putea să genereze profit. Totul se reduce, practic, la o problemă de încredere şi de aceea nu-şi asumă nimeni riscul să se îndatoreze cât timp se aşteaptă ca guvernul să administreze la fel de prost economia Iar anticipaţiile sunt deosebit de importante, din moment ce benzinarii au inclus deja anunţul de majorare a accizei în preţul carburanţilor...

E clar. Bani sunt în piaţă, dar ei nu ajung şi la buget pentru că guvernul nu generează încredere ca să-i fie daţi pe mână. Acest lucru l-a sugerat guvernatorul BNR când l-a parafrazat pe Marin Preda: "Dacă încredere nu e, nimic nu e, nu putem spera la redresarea economiei româneşti”. Dar Liviu Voinea, fără să înţeleagă că remarca era adresată celor care agresează mediul de afaceri, se apucă să facă precizări.
 

×