x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce se scumpesc spionii în România

De ce se scumpesc spionii în România

13 Noi 2011   •   21:00

Nenorociti oameni! Bietul Guvern a calculat la zecime de miliard cati bani o sa-i mancam noi la anul – ca sa n-ajungem sa ne bucuram ca italienii ca a cazut Boc si ne-a lasat intr-un spectaculos rahat financiar – si noi ce retinem din asta? Retinem ca baietii care sunt ochi, timpan si Glock de 9 mm in slujba patriei, adica SRI, SIE si SPP, o sa umfle mai multi bani de­cat anul asta. Pai, alocarile aparent tampite din bugetul pe 2012 se ba­zea­za pe o clarviziune chiar mai exac­ta decat a UNPR-ului – cand i s-a aratat sambata pe mesajul de eroare al tabelei de marcaj dintr-o sala a sporturilor ca o sa castige alegerile cu 33 la suta.

Sa ne gandim ce-o sa fie in 2012. O sa fie nitica foamete, nu? Exact asta a prevazut si Guvernul cand a taiat de la Agricultura si de la Munca. fii acum continuati sa ganditi logic: daca ti-e foame, iti mai vine sa dai trei paini jumate pe un bilet la teatru, la pinacoteca, la colectiile de arta? Fix asa a gandit si Guvernul: harsti!, la Cultura. Dar o comunicare stiintifica, un dictionar de sinonime, o cercetare pe etnografie o sa se regaseasca pe agenda ta de cetatean distrus de viata? Trosc!, s-a taiat si de la Academia Romana. Dar Gheorghita ala micu’, care in vara-toamna a luat 2 la Bac, mai da Bac-ul si la anu’? Poate ca da, daca strange bani sa se-ntoarca din Italia. Fix ce-a gandit si Guvernul: cresti bugetul la MAE – sa aiba cu ce protesta cand l-or discrimina macaronarii ca e mamaligar, tai de la Munca – pentru ca somerul e plecat in Italia (Comparati cu schita de buget, sa vedeti cum se potrivesc). Acum sunteti de acord ca taierea de la Educatie se cerea de la sine? De ce sa le dam bani: ca sa ia Bac-ul si sa-i facem someri in Romania? Normal ca s-au dat mai multi bani la Administratia Prezidentiala. Cotroceniul e monument istoric: daca un disperat ii scapa o caramida in vitraliu, cine-o sa plateasca – Ministerul Culturii, de la care s-au taiat banii? fii iata cum toate vin de se leaga cu baietii specializati in tir si ORL. Pai, daca tot e sa facem economie, mai bine-l impusti. Sigur, sa nu neglijam nici al doilea raspuns la intrebarea "Ce-o sa fie la anul?". Adica "Alegerile". Adica posibilitatea ca barbatii politici care gandesc azi pe un an inainte la anul sa nu mai fie. Deci, e normal ca electoratul sa-i cunoasca mai bine pe cei care vor sa le ia locul. Din stenograme, din filmulete, din audio. Ce au mancat ei de dimineata si ce au vorbit cu mama lor la telefon? Dar cu ta-xu? Au ei o strategie mai buna decat cea in vigoare? Priviti: Transporturile primesc mai multi bani. In sfarsit, vom avea autostrazi adevarate, pe care sa nu ne permitem sa mai mergem. Pana si Sanatatea va lua mai mult, ca sa aiba din ce plati pe ce ne-a omorat din urma. Arierate, cum le zic ei.

Acum e limpede de ce se dau bani la Servicii. Ar fi pacat ca toate aceste lucruri sa nu fie cunoscute, votate sau macar numarate la vot.

×