x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce si eu si Vanghelie l-am sprijinit pe Iliescu la congresul din 2005?

De ce si eu si Vanghelie l-am sprijinit pe Iliescu la congresul din 2005?

de Adrian Năstase    |    25 Oct 2006   •   00:00
De ce si eu si Vanghelie l-am sprijinit pe Iliescu la congresul din 2005?

Intr-un mod aparent bizar, fara sa fiu sectorul cinci al Bucurestilor, am devenit in ultima vreme una din preocuparile de capatai ale domnului Marean Vanghelie. Nu voi pune nici o clipa in discutie opiniile dansului despre mine atata vreme cat ele au la baza, pe langa sacrosantul principiu al libertatii de opinie, stiute aplecari spre binele natiunii si curatenia morala. Dar nu pot sa nu reactionez atunci cand domnul Vanghelie isi propune sa rescrie istoria. Sau, ma rog,sa o repovesteasca.
Deunazi, intr-o emisiune televizata, primarul sectorului cinci spunea ca Nastase "l-a facut" pe Iliescu la Congres si Geoana i-a tras clapa. Pentru ca Geoana nu e o "marioneta".
N-a trecut insa atat de multa vreme de la acel Congres ca sa uitam complet cum au stat lucrurile, iar Marean Vanghelie sa-si permita sa spuna orice.
Mi s-a reprosat adeseori ca nu am candidat in 2005 impotriva lui Ion Iliescu pentru conducerea partidului, ca m-am temut de ceva sau ca am facut parte dintr-o conjuratie. Si mereu mi s-a parut ciudat ca e banuit de scenarii complicate tocmai cel care a actionat in virtutea celor convenite, potrivit deciziilor luate de partid si facute publice.

Am fost multi de fata la Congresul anterior, din 2004, cand Ion Iliescu, inca sef al statului, a fost invitat sa reintre in PSD si sa preia functia de presedinte dupa alegeri. Sigur ca ocuparea ei presupunea un vot din partea altui Congres, dar eu am fost de acord cu acea invitatie, ca si Marean Vanghelie, ca si Mircea Geoana, ca si multi altii. Atunci, cum as fi putut candida impotriva "candidaturii" pe care o acceptasem cu totii?
Dupa alegerile din 2004 a aparut o deruta in PSD, iar Iliescu "a cazut", intre altele, pentru ca nu a fost de acord cu candidatura lui Miron Mitrea pentru secretariatul general al partidului.
Daca ne uitam la ceea ce se declara acum, pare ca in 2005 toti au votat cu Iliescu, numai Nastase a votat contra, desi nu candida impotriva lui. De ce se tem unii lideri sa afirme ca au votat cu Geoana? Nici macar nu e nevoie de cine stie ce curaj, Geoana e la putere in partid. De ce se teme Marean Vanghelie sa-si aduca aminte ca in momentul lansarii candidaturii lui Geoana, declara la sedinta organizatiei de Bucuresti ca fostul ministru de Externe e "un maimutoi implementat"? Am fost, de altfel, singurul, la acea Conferinta municipala a PSD Bucuresti de dinaintea Congresului din 2005, care i-am luat apararea lui Mircea Geoana - impotriva opiniei generale din sala, considerand ca este inadmisibil felul in care vorbea Vanghelie.

Intr-o alta emisiune, mai veche, Marean Vanghelie imi reprosa ca nu-l iau in serios si ca-l tratez de sus. Aici avea dreptate. In ultimul timp am corectat aceasta eroare. Il iau in serios, de aceea sunt nevoit sa afirm urmatoarele:
Vanghelie nu e reprezentativ pentru PSD Bucuresti si nici pentru bucuresteanul ca atare. El nu e un politician adevarat si nu poate fi lider. Poate fi eventual, un bun primar al sectorului cinci (daca isi va concentra atentia asupra problemelor sectorului). Inainte de a scrie sau rescrie istorie mai are insa foarte multe de citit. Faptul ca nu are scoala nu e un motiv de lauda si nici nu exista scuze reale pentru aceasta situatie. Nimeni nu l-a impiedicat sa faca scoala si sa invete regulile de baza ale limbii romane sau ale comportamentului in societate.
Pe de alta parte, mi se pare important de precizat un lucru. Sunt prea batran in politica pentru ca sa cred ca atunci cand ma ataca Marean Vangelie se exprima pe sine sau ca o face din proprie initiativa. De fapt, eu nu polemizez cu primarul sectorului cinci. Pe mine ma ingrijoreaza cu adevarat cei care se folosesc de el, cei care vorbesc despre primenire, modernizare, reformare si isi aleg un asemenea purtator de cuvant.

×