x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce trebuie marit bugetul MCC?

De ce trebuie marit bugetul MCC?

de Mona Musca    |    16 Noi 2005   •   00:00
De ce trebuie marit bugetul MCC?

Pentru a nu pune in pericol proiectele de importanta nationala si europeana, este necesara, in acest an, o crestere minima a bugetului, cu doar 0,05% din PIB! De la 0,15%, la 0,20%, adica 161.000 mii RON in plus! Trebuie sa fim solidari in interesul culturii romane!

Orice tara intra in memoria colectiva a umanitatii, in primul rand, prin valorile culturale pe care le-a zamislit. Chiar daca vedetele zilei sunt mereu altele, pe termen lung, putini vor atinge niciodata respectul si pretuirea pe care omenirea le-o datoreaza unor genii ale artei precum Homer, Apolodor din Damasc, Leonardo da Vinci, Bach, Shakespeare, Balzac, Beethoven, Tolstoi, Enescu, Brancusi. La scara istoriei, zestrea unui popor este data de urmele culturii si ale civilizatiei sale. Cine ar putea concepe Egiptul fara piramide, Grecia fara Acropole, Italia fara palatele si catedralele sale renascentiste, Franta fara muzeele si castele sale?

Romania detine un patrimoniu cultural milenar, parte a mostenirii culturale europene. Cetatile antice, castelele si manastirile medievale, impresionantele palate inaltate in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, superbele imobile construite in marile orase la intretaierea secolelor al XIX-lea si al XX-lea, starnesc uimirea vizitatorilor de pe toate continentele si ne dau certitudinea ca nu venim cu mana goala in marea familie europeana. Memoria materiala si spirituala este actul nostru de identitate in viitoarea Europa unita.

In anul 2005, bugetul MCC a fost echivalentul a 0,146% din PIB. Pentru anul 2006 este prevazuta o suma care reprezinta 0,133% din PIB. Tinand cont de inflatia prognozata de 5.5% se poate spune ca, in termeni reali, bugetul MCC va fi mai mic decat cel din anul care se incheie. El nu acopera nevoilor reale ale domeniului, este indecent de mic prin raportare la sumele alocate altor ministere, autoritati sau institutii publice care au beneficiat de suplimentari bugetare si nu corespunde promisiunilor facute prin programul de guvernare.

Incepand cu anul 2005, pe langa MCC functioneaza patru institutii nou-create: Fondul Cultural National, Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii, Centrul de Consultanta pentru Programe Europene, Centrul pentru Studierea Holocaustului in Romania. Sediile a trei institutii ce tin de MCC au fost retrocedate si e nevoie de gasirea si de amenajarea de noi locatii pentru ca acestea sa-si poata desfasura, in continuare, activitatea. De asemenea, bisericile greco-catolice trebuie retrocedate.

Dintre proiectele in derulare ale MCC le consider prioritare doar pe cele de importanta nationala si europeana. Cel mai important este, fara indoiala Sibiul - capitala culturala europeana, 2007, in parteneriat cu Luxemburg. Proiectul este patronat de presedintele Romaniei si asumat de Guvern prin HG 77/2005. Pentru realizarea acestui proiect este nevoie de 270 mld. ROL. Dintre acestia 200 mld. ROL trebuie alocati programului de restaurari, 1,5 mld. pentru echipamente si 7 mld. ROL pentru campania internationala de informare si comunicare. Este inutil de spus ca resaturarile trebuie incheiate pana in anul 2007, iar campania de comunicare, pentru a fi eficienta, trebuie inceputa acum. Cu toate acestea proiectul a fost finantat cu doar 100 de mld. ROL, din necesarul de 270 mld. ROL. Pacat, pentru ca bine realizat, acest proiect ofera o buna oportunitate de a arata europenilor o alta fata a Romaniei decat cea care ne-a adus o trista celebritate. Subfinantand acest program, ratam poate sansa sa aratam care este produsul nostru de export, cel mai de pret in ideea integrarii, cultura, si sa ne punem intr-o situatie delicata fata de partenerul nostru, Luxemburg. In ultima instanta, proiectul Sibiu, capitala europeana 2007, este un exercitiu de integrare, o proba menita sa dea dovada capacitatii noastre de a fi in rand cu celelate state europene.

In urma cu cateva luni, ideea protejarii patrimoniului national a ajuns pe agenda CSAT. Patrimoniul cultural tine de siguranta nationala. El este zestrea noastra culturala, blazonul prin care ne vom identifica in diversitatea viitoarei culturi europene. In Romania exista in prezent 29.000 de monumente, dintre care aproape 300 se afla in colaps si 400 in pre-colaps. Multe dintre ele nu sunt asigurate impotriva incendiilor, intemperiilor naturii sau furturilor de obiecte de patrimoniu. In prezent exista cinci programe de protejare a patrimoniului. Dintre acestea doua au finantare 0, unul are 1/7, unul 1/2 si altul 2/3 din necesar.

In programul de guvernare este scris ca augmentarea bugetului culturii este unul din obiectivele principale ale actualului Guvern. In scurt timp, Romania va trebui sa aloce Culturii cel putin 1% din PIB, procentul minim indicat de UNESCO pentru o situatie decenta intr-o tara. Pentru a nu pune in pericol proiectele de importanta nationala si europeana, este necesara, in acest an, o crestere minima a bugetului, cu doar 0,05% din PIB! De la 0,15%, la 0,20%, adica 161.000 mii RON in plus!

Trebuie sa fim solidari in interesul culturii romane! Presedintele Romaniei spunea, la o intalnire cu scriitorii, ca, spre deosebire de alte produse de export ale Romaniei, cultura are un mare avantaj: costa putin si se vinde bine. Sa facem impreuna efortul de a da culturii romane putinul de care are nevoie.

×
Subiecte în articol: editorial