x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la Cotroceni la Săuceşti, cu pluta

De la Cotroceni la Săuceşti, cu pluta

de Razvan Barbulescu    |    08 Iul 2010   •   00:00

O fi presa a dracului, dar nici Băse nu mai e ce-a fost. Nu mai are şvunc, nu mai are vână, sare megarapid la beregată. Ţipă la o amărâtă care a profitat de inundaţii ca să-şi toarne şi ea primarul. Când Băse umplea ecranul cu minţiţi! minţiţi!, mi-am dat seama că, într-adevăr, e ultimul său mandat.

L-am privit pe Boc şi-mi bucura sufletul. Creştea odată cu apa. Neras, cu smocul vâlvoi, ţopăia ca dna Merkel când dădeau nemţii gol, cameramanii îl prindeau când de sus, când de jos, gândea pozitiv, umplea sac după sac. Cu nisip. Şi, mai ales, promitea la case, ceva de speriat.

De pe celălalt mal, Băsescu se dădea bine pe lângă inundaţi, că e ultimul an când mai pupă bani pentru materiale de construcţie. Cronica politică a ultimului mandat se scria la Dorohoi, unde preşedintele era de-a dreptul duios: la anu', dacă n-aveţi casa asigurată, rămâneţi cu ce aveţi...

La Săuceşti, Băse remarca tupeul sărăcimii: cereţi pensii mari, salarii mari... ţara asta se împrumută cu 9 miliarde de euro şi voi vreţi diguri. Preşedintele era din alt film. Să le vorbeşti amărâţilor rămaşi până şi fără şlapi că cer pensii şi salarii mari, când ei n-aveau după ce bea apă nici înainte să vină puhoaiele, e ca şi cum ai fi parcurs drumul  Cotroceni - Săuceşti cu pluta.

Păi, o iei ca prostu': din ce să-şi plătească oamenii asigurări, când mulţi n-au nici pensii? Sau. Cine a pomenit asiguratori tâmpiţi să le dea ălora bani când văd ba că le fug dealurile de sub picioare, ba că şi-au înălţat chirpicii în vechile albii? Şi aici dai de vorba blândă a preşedintelui: băi, frate, de ce aţi construit aici? Şi oamenii ce să răspundă? Că de-ai dracului? Că vor ei să le proptească de nebuni în calea şuvoaielor? Sau că acolo au mai prins un loc, şi ăla cu şpagă? Că acolo au apucat locuri după inundaţiile ţinute cu prilejul alegerilor?

Dl Iliescu, părintele hidrotehnicii politice, observa că la aceste inundaţii vizitele au fost formale, fiindcă dna Udrea, dnii Boc sau Băsescu, nefiind specialişti în ape, habar n-aveau despre ce e vorba. De parcă la inundaţiile care au bene­ficiat de înţelepciunea tehnică a lui nea Nelu apele au fost mai blânde... De altfel, conform logicii lui nea Nelu, singurii specialişti autentici au fost o babă, care măsura apa cu sfoara, şi popa, care a tras clopotele când sfoara babei a intrat la apă.

Însă virtutea inundaţiilor din această vară a constat în valoarea lor teoretică.
Dl Băsescu a descoperit că România e una, românii sunt alta. Între cele două concepte - de ţară şi de populaţie - nu există nici o legătură. Adică, în timp ce România împrumută mi­liarde, românii, hodoronc-tronc, vor diguri. Unde se si­tuează preşedintele sau guvernul între cele două realităţi, Dumnezeu ştie.

×
Subiecte în articol: editorial