x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la greva parlamentară la greva legislativă

De la greva parlamentară la greva legislativă

de Sorin Roşca Stănescu    |    02 Mai 2012   •   12:52

Guvernul Ponta a fost validat de partidele USL. Ceea ce nu inseamna ca a si trecut. Iar daca trece, pentru a reusi si a nu pierde electoratul pe care l-a castigat in ultima vreme, va trebui sa fie capabil sa promoveze actele normative la care s-a angajat. Adica sa le treaca prin Parlament. Iata ca, de la greva parlamentara, USL va trece inevitabil la un fel de febra legislativa. Efortul este considerabil. Pentru ca presupune nu numai inteligenta si competenta guvernantilor, ci si un efort urias la nivelul legislativului. Si asta in conditiile in care presedintii celor doua Camere apartin PDL.

Guvernul Ungureanu a cazut fiindca a pierdut majoritatea. La limita. Deci, consecinta logica este ca, tot la limita, s-a format atunci o noua majoritate. O majoritate conjuncturala. Ad-hoc. Senatorii si deputatii care au rupt randurile au facut-o din diverse motive. Unele dintre aceste motive pot sa nu mai functioneze in viitor. Si mai mult decat atat: pentru ca Guvernul Ponta sa treaca, are nevoie de o majoritate consolidata. Care se pare ca a fost obtinuta printr-un compromis. Cu cine? Cu UNPR. Cu partidul de “stransura' al domnului Gabriel Oprea. Cel introdus in Parlament pe usa din dos. Prin mijloace neconstitutionale. Dar iata ca acum UNPR a fost necesar. Pentru ca viitorul premier si viitorul guvern sa poata supravietui. Este tot o intelegere de conjunctura. Dar ce se intampla mai tarziu?

Pentru a-si indeplini obligatiile asumate fata de cetatenii Romaniei si, in primul rand, fata de propriul electorat, Guvernul Ponta trebuie sa legifereze. Si asta intr-o cadenta accelerata. In paralel cu administrarea tarii la nivel central si local. Intrucat majoritatea de care va dispune pana dupa alegerile parlamentare este relativa, cu sau fara sprijinul UNPR, cu sau fara sprijinul parlamentarilor minoritatilor, fara cea maghiara, validarea proiectelor de legi, pe care le vor prezenta Guvernul sau parlamentarii puterii, presupune prezenta tuturor deputatilor si senatorilor in Parlament. Atat la comisii, cat si in plen. Este prima si cea mai importanta masura care trebuie luata la nivelul grupurilor parlamentare dar si la nivelul partidelor. Parlamentarii nu numai ca nu mai sunt in greva dar, in ziua votului, nu se pot afla nici la Guvern, nici in campania electorala, nici in deplasari in strainatate si nici macar in spital. Este conditia sine qua non a asigurarii succesului noului executiv.

De aceea, este de presupus ca partidele au luat sau vor lua, in perioada urmatoare, masuri chiar si de natura disciplinara in acest sens. Cum ar fi excluderea din partid a celor care absenteaza sau nepunerea lor pe listele viitorului parlament.

In ciuda discutiilor care au loc in studiourile de televiziune, in presa scrisa ori chiar la nivelul partidelor, avand ca tema eliminarea, de la conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului, a Robertei Anastase si respectiv a lui Vasile Blaga, un asemenea eveniment, conform cutumei pe care numai PDL si-a permis pana acum s-o incalce, nu este posibil. In primul rand, pentru ca numai grupurile parlamentare PDL pot lua decizia de a renunta la aceste persoane sau numai la una dintre ele. Ori, in conditiile in care conducatorii Camerelor sunt ostili USL, parlamentarii noii majoritati trebuie sa fie cu atat mai disciplinati in ceea ce priveste prezenta si atentia cu care voteaza legile.

Sursa: CorectNews

×