x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De pomină şi de batjocură.

De pomină şi de batjocură.

de Petre Roman    |    12 Iun 2011   •   21:00
De pomină şi de batjocură.

Cartea "Eclesiastul" a Bibliei, atri­bu­i­ta lui Solomon, este discursul amar al inteleptului. "Cand vezi in ta­ra pe cel sarac, napastuit si jefuit prin violarea dreptului si dreptatii sa nu te miri de lucrul acesta! Caci peste cel mare vegheaza altul mai mare si pes­te ei toti unul si mai mare."

Reforma si reformele cu care s-au napustit "portocalele" impotriva sta­tului roman si, indeosebi, a statului social par sa fie tot mai mult o de­sertaciune. Cata imaginatie ne-ar trebui ca sa credem ca destramarea sta­tu­lui e calea dreapta pentru des­tra­ma­rea coruptiei? Statul roman, zic cei -ne-rosii, ne-albastri si ne-galbeni, e bol­nav de ineficienta si de marime ex­cesiva. Argumentele aduse in fa­voa­rea unor asa-zise reforme, in reali­tate brutale si nesabuite amputari ale functiilor sociale ale statului, au fost din capul locului si continuu contra­zi­se de datele si corelatiile prezenta­te de specialisti si institutii de spe­cia­litate. Problema Romaniei, in vizi­u­­nea "Reformei", n-ar fi lipsa produc­tiei economice, lipsa locurilor de mun­­ca pentru tineri si reducerea dra­ma­­tica a puterii de cumparare a ro­ma­nilor ci faptul ca acestia beneficia­za de prea multe avantaje sociale!

Prin urmare, o Romanie mai mo­derna, mai respectata si, indeosebi, mai primitoare pentru romani se cons­truieste cu un invatamant bru­tali­zat, o sanatate amputata si o jus­ti­tie conditionata? N-am facut decat sa precizez rezultatele ul­ti­me­lor ac­ti­uni de reforma. In schimb, re­for­m­a cu totul necomplicata si cu re­u­sita asigurata, aceea a accesarii fon­du­rilor europene este in continuare ig­norata. Curata crima a incompetentei! Dar poate nu numai a incompetentei ci si a unor interese care nu vor sa lase din gheare nici macar pu­ti­nele fonduri guvernamentale de care este nevoie in completarea celor eu­ro­pene. Si fiindca stam atat de "bine" la acest capitol e nevoie de regiona­li­za­re! Caci, asa cum stim, realizarea unor proiecte mai ample cu fonduri eu­ropene necesita intr-o serie de ca­zuri regionalizarea. Ceea ce si avem, cele 8 regiuni de dezvoltare. Bucla ab­surditatii s-a inchis. Pentru ca tot n-au fost in stare sa sara mai mult de ge­nunchiul broastei, acum isi pro­pun o saritura cat sta­tul omului.

Cum am spus de atatea ori, orice fel de intentie a puterii, chiar si una aparent justificata, este subminata din capul locului de neincrederea acumulata cu atata pasiune de actualul guvern. Cu cateva zile inainte de respingerea Romaniei, inca o data, de la integrarea in spatiul Schengen Guvernul ne anunta ca acum avem sanse de reusita 99,9%. In acelasi timp, un inalt oficial olandez afirma in Parlamentul European ca "Romania nu este un stat de drept". Si intr-adevar, Olanda s-a opus admiterii Romaniei in Schengen. Si iata cum, pentru a cata oara, plus 99,9% se traduce in minus 100%. Prin urmare, intrebarea legitima este: cauza relelor e statul ineficient sau guvernarea incompetenta? Pozitia statului in economie este mult prea mare?

Intr-o analiza amanuntita, ar fi suficiente date care sa confirme ca interventia autoritatilor si administratiei – prin birocratie sicanatoare si interpretare abuziva a legii – este mai mult decat mare. Ea omoara multe initiative economice de care am avea atata nevoie. Altminteri, citeam intr-o relatare de specialitate, ca ponderea statului roman in economie e deja printre cele mai scazute. Anume 32%, exact la nivelul celui mai liberal stat din lume ... SUA. Problema e in alta parte. Problema e pervertirea pre­zen­tei statului prin armata obe­di­en­ti­lor portocalii fara carte (insa cu di­plo­me) pusi de partid sa conduca tot ce misca in administratie. Sa incetam sa atacam acest stat – care e al nostru – cu tot fe­lul de argumente filozofico-ide­o­logi­ce pe cand el este in realitate otra­vit prin raspandirea incompeten­tei in a­li­an­ta cu lacomia!

Intr-o alta Carte biblica, "Ie­re­mia", se povesteste despre transfor­ma­rea Ierusalimului intr-un morman de ruine si distrugerea Templului. Pe­deap­­sa pentru vinovatia impara­tului si a capeteniilor sale este: "Ii voi face de pomina, de ocara, de batjocura, de ras si de blestem" oriunde s-ar afla ei. Blanda pedeapsa.

×
Subiecte în articol: editorial