Cartea "Eclesiastul" a Bibliei, atribuita lui Solomon, este discursul amar al inteleptului. "Cand vezi in tara pe cel sarac, napastuit si jefuit prin violarea dreptului si dreptatii sa nu te miri de lucrul acesta! Caci peste cel mare vegheaza altul mai mare si peste ei toti unul si mai mare."
Reforma si reformele cu care s-au napustit "portocalele" impotriva statului roman si, indeosebi, a statului social par sa fie tot mai mult o desertaciune. Cata imaginatie ne-ar trebui ca sa credem ca destramarea statului e calea dreapta pentru destramarea coruptiei? Statul roman, zic cei -ne-rosii, ne-albastri si ne-galbeni, e bolnav de ineficienta si de marime excesiva. Argumentele aduse in favoarea unor asa-zise reforme, in realitate brutale si nesabuite amputari ale functiilor sociale ale statului, au fost din capul locului si continuu contrazise de datele si corelatiile prezentate de specialisti si institutii de specialitate. Problema Romaniei, in viziunea "Reformei", n-ar fi lipsa productiei economice, lipsa locurilor de munca pentru tineri si reducerea dramatica a puterii de cumparare a romanilor ci faptul ca acestia beneficiaza de prea multe avantaje sociale!
Prin urmare, o Romanie mai moderna, mai respectata si, indeosebi, mai primitoare pentru romani se construieste cu un invatamant brutalizat, o sanatate amputata si o justitie conditionata? N-am facut decat sa precizez rezultatele ultimelor actiuni de reforma. In schimb, reforma cu totul necomplicata si cu reusita asigurata, aceea a accesarii fondurilor europene este in continuare ignorata. Curata crima a incompetentei! Dar poate nu numai a incompetentei ci si a unor interese care nu vor sa lase din gheare nici macar putinele fonduri guvernamentale de care este nevoie in completarea celor europene. Si fiindca stam atat de "bine" la acest capitol e nevoie de regionalizare! Caci, asa cum stim, realizarea unor proiecte mai ample cu fonduri europene necesita intr-o serie de cazuri regionalizarea. Ceea ce si avem, cele 8 regiuni de dezvoltare. Bucla absurditatii s-a inchis. Pentru ca tot n-au fost in stare sa sara mai mult de genunchiul broastei, acum isi propun o saritura cat statul omului.
Cum am spus de atatea ori, orice fel de intentie a puterii, chiar si una aparent justificata, este subminata din capul locului de neincrederea acumulata cu atata pasiune de actualul guvern. Cu cateva zile inainte de respingerea Romaniei, inca o data, de la integrarea in spatiul Schengen Guvernul ne anunta ca acum avem sanse de reusita 99,9%. In acelasi timp, un inalt oficial olandez afirma in Parlamentul European ca "Romania nu este un stat de drept". Si intr-adevar, Olanda s-a opus admiterii Romaniei in Schengen. Si iata cum, pentru a cata oara, plus 99,9% se traduce in minus 100%. Prin urmare, intrebarea legitima este: cauza relelor e statul ineficient sau guvernarea incompetenta? Pozitia statului in economie este mult prea mare?
Intr-o analiza amanuntita, ar fi suficiente date care sa confirme ca interventia autoritatilor si administratiei – prin birocratie sicanatoare si interpretare abuziva a legii – este mai mult decat mare. Ea omoara multe initiative economice de care am avea atata nevoie. Altminteri, citeam intr-o relatare de specialitate, ca ponderea statului roman in economie e deja printre cele mai scazute. Anume 32%, exact la nivelul celui mai liberal stat din lume ... SUA. Problema e in alta parte. Problema e pervertirea prezentei statului prin armata obedientilor portocalii fara carte (insa cu diplome) pusi de partid sa conduca tot ce misca in administratie. Sa incetam sa atacam acest stat – care e al nostru – cu tot felul de argumente filozofico-ideologice pe cand el este in realitate otravit prin raspandirea incompetentei in alianta cu lacomia!
Intr-o alta Carte biblica, "Ieremia", se povesteste despre transformarea Ierusalimului intr-un morman de ruine si distrugerea Templului. Pedeapsa pentru vinovatia imparatului si a capeteniilor sale este: "Ii voi face de pomina, de ocara, de batjocura, de ras si de blestem" oriunde s-ar afla ei. Blanda pedeapsa.