x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Deceniul agitat” al lui Barroso s-a incheiat.Alte speranțe au apărut

“Deceniul agitat” al lui Barroso s-a incheiat.Alte speranțe au apărut

de Vasile Leca    |    03 Noi 2014   •   20:39

Calendarul alegerilor europene din 2014 se inchis miercuri 22,octombrie, cand cei 27 de comisari propusi de Jean –Claude Juncker au primit votul Parlamentului European . Astfel , cu 423 voturi pentru ,209 impotriva si 67 abtineri, noua Comisie Europeana si-a inceput activitatea la 1 noiembrie a.c. .

Saga acestor alegeri , cum spunea un ziarist, a inceput cu alegerea unui Parlament , desemnarea unui Presedinte al urmatoarei Comisii Europene si s- a incheiat , dupa mici crize , cu alegerea si aprobarea noilor comisari. Misiunea lui Juncker nu a fost usoara datorita pretentiilor statelor membre si exigentelor Parlamentului.

La dificultatile intampinate s-a adaugat si un anume scepticism cu care era privit noul Presedinte caracterizat drept “ un eurocrat cu o viziune searbada asupra politicii europene “. Agenda noii Comisii, este fara indoiala extrem de dificila datorita mostenirii lasate de Barosso .” Era “ fostului Presedinte a fost zbuciumata numai daca ne amintim de, criza economico- financiara de eforturile facute pentru salvarea tarilor ce se apropiau de colaps dar si de finalul mandatului cand dezarticularea sistemului de securitate europeana de catre Rusia si evenimentele din Ucraina a devenit realitate.

Toate acestea nu s-au incheiat ,raman ca probleme care asteapta solutionare necesare unei Europe visate dupa caderea comunismului.Analistii considera, si asta pe buna dreptate , ca Juncker poate avea ultima sansa pentru construirea unei Europe integrate in spatiu democratic necesar unui continent zbuciumat de prea multe drame si cautari.

Inca inainte de startul oficial al activitatii, Jean Claude Juncker a precizat prioritatile pe care Comisia le va avea , bazandu- se pe un plan de investirii de 300 miliarde de euro pe trei ani . Specialistii au o anumita rezerva fata de plan din cauza nivelului raportului dintre fondurile publice europene si cele private . Poate ca dupa prezenatarea planului –promis de presedinte inainte de Craciun –vor apare clarificarile necesare.

Componenta Comisiei, cu nuanta pronuntata politic, da anumite semne de incurajare, daca avem in vedere faptul ca este formata din patru fosti premieri ,doi fosti ministri de externe ,doi fosti ministri ai economiei si sapte fosti membri ai Executivului european in exercitiu.

Pe toate acestea s-a bazat Juncker cand a avertizat ca noua autoritate “ nu va fi niciun secretariat general al Consiliul Europei” si nici “ un valet al Parlamentului European “ Afirmatii curajoase, ramane ca ele sa se si intample iar conducerea tehnica a structurii europene sa accepte “ jocul “ cu noile reguli.

“Eminenta cenusie “a sefului de cabinet a presedintelui Comisiei Europene ,Martin Selmayr , si-a demonstrat abilitatile in timpul campaniei de alegere a lui Juncker ,si va avea un rol de loc de neglijat in etapa urmatoare.

Pregatirile ,in culise, care se fac acum la Bruxelles sunt private cu atentie,deoarece exista o serie de aprecieri ca ,problemele mostenite din “ deceniul gri “ a lui Barroso vor fi complicate si mai mult de dificultatile generate de criza cu Rusia ,sensibilitatea negocierilor comerciale cu SUA , asperitatile cu Marea Britanie, relatiile cu tarile aspirante aderarii la UE .

In momentul de fata problemele acumulate in fata Europei au o anumita incarcatura pe care Comisia Europeana trebuie sa le rezolve respectand interesul tuturor dar si o participare in cunostinta reala .La finalul mandatului in conferinta de presa ,Barroso a afirmat ca extinderea din 2004 si 2007 a limitat “ apetitul Rusiei “ care nu s-ar fi oprit numai la Ucraina “ ci ar fi afectat deoptriva Bulgaria si tarile baltice” Da , este adevarat ca problemele UE ar fi fost mult mai mari si complicate fara extinderile mentionate dar trebuie tinut cont de faptul ca UE s-a “ trezit” dupa summitul de la Vilnius cu un bipolarism reanviat si mai grav cu trecerea rapida a acestuia in multipolarism . Romania si Bulgaria au intrat in UE cu un potential economic nepregatit pentru o piata de talia UE dar au venit cu o pozitie geostrategica absolut necesara strategiei NATO in Europa . Evaluarile occidentale, chiar daca nu convin uneori ,au in spate si aceste consideratii pentru ca istoria a aratat, ce rol imens au “jucat “ tarile “ tampon “ pentru cultura si civilizatia europeana .

Noua Comisie europeana va avea un rol deosebit in continuarea procesului de integrare, de care va depinde viitorul Europei, iar Jean Claude Juncker va trebuii sa tina cont de faptul ca nu se pot prevedea sansele unei noi majoritati pro- europene in Parlamentul UE la urmatoarele alegeri si trebuie sa profite de cea existenta. Si dupa cum spunea un analist ,- foarte frumos -situatia actuala este “ o povara “ , o onoare ,si un privilegiu istoric , care nu trebuie ratat .

×