x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Decizia de a-l face fericit pe celălalt

Decizia de a-l face fericit pe celălalt

de Maria Timuc    |    11 Feb 2011   •   11:39
Decizia de a-l face fericit pe celălalt

151278-felicidade-a-very-happy-boy.jpg „Tot mai mulţi tineri sunt impotenţi”, mi-a mărtu­ri­sit cineva recent. Unii dintre ei apelează la terapeuţi (dintr-o asemenea sursă provenea şi mărturisirea de mai sus) şi caută diferite metode de tratament, iar alţii con­sumă în secret drama neputinţei sexuale, care îm­bracă diferite forme. Este adevărat, în acelaşi timp, că un mare număr de femei suferă de frigiditate, iar asta este o formă la fel de dramatică de impotenţă, dar fe­­minină şi una ce se consumă doar în interiorul fe­meii, care nu cunoaşte plăcerea sexualităţii. Dacă „im­­po­tenţa” are un substrat organic sau numai unul psi­­hic este important la un anumit nivel, în special atunci când vine vorba despre a diferenţia maniera de tra­­ta­ment a problemei. Din punct de vedere spiritual, toate for­mele de impotenţă ar putea avea cauza într-o de­cizie veche, dar uitată, reprimată, de tipul „nu pot”. În­suşi termenul „impotenţă” înseamnă „nu pot”.

Spiritualitatea afirmă că noi ne creăm în întregime eve­nimentele vieţii, fie că le somatizăm, sub forma unor impotenţe organice, care leagă neputinţa sexuală de funcţionalitatea defectuoasă a unui organ, fie că neputinţa se manifestă doar printr-un blocaj psiho­lo­gic. Dacă ne creăm evenimentele vieţii prin anumi­te decizii, de tipul „nu pot face asta”, evenimentele tind să ia forma de manifestare a deciziilor noastre iniţiale. Ceea ce decidem la nivel profund continuă să ne afec­teze experienţele. Un „nu pot comunica”, exprimat cu toată sinceritatea în trecut, are şansa să ia forma unei ne­pu­tinţe la nivelul comunicării cu persoane care con­tea­ză mult pentru noi. Când vrei să te aproprii de acea per­soană, decizia uitată, reprimată „nu pot”, se materi­a­li­zează sub forma neputinţei de a exprima ceea ce vrei cu adevărat să spui. O decizie asemănătoare poate lua şi forma neputinţei de a exprima sentimentele, bucuria de a fi fericit sau a-i dărui fericire altuia prin sexualitate.

Cum am spus într-un alt articol (vezi „Persoane ex­traordinare”), în umbra deasă al unui „nu pot” se as­cunde un măreţ „nu vreau”. Într-o zi omul spune „nu pot comunica” pentru că „nu vrea să comunice”, cum spu­ne „nu pot să te fac fericit” pentru că „nu vreau să fii feri­cit” şi, prin asemenea decizii uitate, se împiedică pe el însuşi de la exprimarea de sine sau de la trăirea fe­ricirii. Se poate spune că-n impotenţă se ascunde de­c­­i­zia de a nu dărui şi a nu-l face pe celălalt fericit, care are drept con­secinţă un blocaj în propria trăire a fericirii şi în inca­pa­citatea de a dărui. Creierul îi comunică or­ganului fi­zic „nu pot” pe baza unei decizii prin care per­soana s-a ab­­ţinut de la a dărui. De obicei aceste de­cizii apar pe fondul unor deziluzii din dragoste, a unor de­za­măgiri, a unor su­­ferinţi puternice, care fac ca per­soa­na să ia decizia de a se abţine, a se inhiba, a nu pu­tea ajunge la trăirea fericirii sexuale. Încă o dată, din punct de vedere spiritual, im­potenţa este o consecinţă a deciziei „nu pot” pentru că „nu vreau”.

A restabili circuitul energetic în stările de impotenţă înseamnă a ne schimba în mod deliberat decizia, conştietizând că, atunci când vrei cu adevărat şi decizi conştient asta, se produc modificări energetice, apoi fi­zice şi la nivelul evenimentelor vieţii, care vor duce la îndeplinire noua decizie: „pot”! A decide că vrei, apoi a înţelege că poţi, apoi a înţelege că sexualitatea este un act de dăruire a bucuriei, înainte de orice, rupe obstacolele energetice, iar corpul fizic intră în echilibru cu noua decizie. Cheia potenţei este însă percepţia structurată, clară şi puternică a sentimentului dăruirii. Nu intri în pat pentru bucuria ta, ci pentru a-i dărui bucurie celuilalt. Aceasta schimbă întreaga paradigmă a întâlnirii sexuale, căci te ajută să te concentrezi pe tot ce ai putea dărui mai bun, pe toate gesturile şi mângâierile care ar putea să-l ducă pe celălalt într-o stare profundă de bucurie. Simplul fapt că priveşti către fericirea celuilalt distrage atenţia de la neputinţa organului propriu, iar distragerea atenţiei este ceea îl poate trezi din neputiinţă.

Impulsul psihic călătoreşte nestingherit de la creier la organ (nu mai este blocat) atunci când fericirea celuilalt şi starea lui de bine este în centrul atenţiei tale. În impotenţă tocmai aceasta-i problema; omul nu vrea să-i facă plăcere celuilalt. El mângâie, se implică, se mişcă atâta vreme cât speră în trezirea organului, dar dacă fenomenul nu are loc – el se retrage, fără să-i pese de partener. Tocmai atunci devine clar că-i spui „nu pot să-ţi dau fericire, deşi aş putea să te mângâi, să te iubesc aşa cum pot dacă aş vrea”. Or, în actul sexual fericit, când îi dăruieşti celuilalt şi fericirea lui te preocupă, inconştientul are grijă de propria ta fericire şi vigoare sexuală.

×
Subiecte în articol: editorial despre iubire