x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dedesubturile Referendumului

Dedesubturile Referendumului

de Ion Cristoiu    |    25 Oct 2007   •   00:00

Traian Băsescu a semnat decretul pentru convocarea Referendumului in aceeaşi zi cu scrutinul europarlamentar. La căteva minute după ce Delegaţia Permanentă a PNL a anunţat asumarea răspunderii Guvernului pentru Legea votului uninominal, Traian Băsescu a declarat că va convoca totuşi un Referendum. Legea a intrat deja in procedurile parlamentare. Mai mult, Guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea pentru o lege a votului uninominal. Asta inseamnă că am putea avea o lege a votului uninominal in mai puţin de două săptămăni.

Traian Băsescu a semnat decretul pentru convocarea Referendumului in aceeaşi zi cu scrutinul europarlamentar. La căteva minute după ce Delegaţia Permanentă a PNL a anunţat asumarea răspunderii Guvernului pentru Legea votului uninominal, Traian Băsescu a declarat că va convoca totuşi un Referendum. Legea a intrat deja in procedurile parlamentare. Mai mult, Guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea pentru o lege a votului uninominal. Asta inseamnă că am putea avea o lege a votului uninominal in mai puţin de două săptămăni.


Anunţul făcut de Traian Băsescu dă pe faţă ceea ce mulţi au dibuit a ascunde campania lui Traian Băsescu. Preşedintele nu se dă de ceasul morţii să fie introdus votul uninominal. Ţelul ascuns al domniei sale e altul. Şi anume să convoace un Referendum o dată cu europarlamentarele pentru a inlesni PD victoria la scrutin. Acest ţel a fost intuit de celelalte partide politice din Romănia. Drept urmare, pentru a contracara planul diabolic prezidenţial, Parlamentul s-a grăbit să ia in dezbatere Legea votului uninominal, iar PNL a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea in Parlament.


Intuiţia adversarilor PD la scrutinul europarlamentar n-a mers insă in profunzime. Pentru că liderii acestor partide, dar şi analiştii căt de căt independenţi au văzut in Referendum un truc al lui Traian Băsescu pentru a putea participa la campania PD fără a fi acuzat de incălcarea Constituţiei. Participarea la lansarea campaniei electorale a PD de luni, 22 octombrie 2007, care nu s-a mărginit la simpla prezenţă, ci a atins şi un discurs de chibiţ electoral, a dovedit că Traian Băsescu nu e omul in stare să doarmă prost de grija Constituţiei. Intregul său mandat de pănă acum a arătat că statul de drept e pentru domnia sa asemenea unei girafe pentru ţăranul din anecdotă. Aşadar, preşedintele vrea să convoace Referendumul dintr-un alt motiv decăt cel de a se implica in campania PD evitănd acuzaţiile de incălcare a Constituţiei. E vorba de orientarea pe care vrea s-o dea intregii campanii pentru europarlamentare, suprapunănd-o celei pentru Referendum.


Desfăşurată doar pentru scrutinul europarlamentar, campania s-ar concentra pe dezbaterea raporturilor Romăniei cu Uniunea Europeană. Iar argumentele partidelor s-ar referi in principal la forţa candidaţilor lor de a reprezenta in Parlamentul European interesele ţării. La acest capitol sunt net avantajate două partide: PNL şi PSD. PNL, pentru că şi-a axat intreaga campanie pe temele europene, incercănd să convingă electoratul că personalităţi precum Renate Weber şi Daniel Dăianu ar fi demni reprezentanţi in Parlamentul European. PSD, pentru că, deşi n-a abordat temele europene, are o listă de candidaţi care sunt percepuţi ca fiind in stare să facă faţă la Bruxelles.


PD, in schimb, stă catastrofal. Lista acestui partid e alcătuită din nişte neica-nimeni. Formaţiunea n-a vrut să-l sacrifice pe nici unul din greii săi. Dar, chiar dacă ar fi vrut, PD n-ar fi găsit personalităţi, deoarece traiul pe spatele lui Traian Băsescu a dat acestui partid note de parazit. N-are o politică proprie, n-are personalităţi. Nici n-ar putea fi altfel, o dată ce PD e o simplă oglinjoară in care se priveşte in fiecare dimineaţă Traian Băsescu, pentru că a constatat că e atăt de excepţional incăt s-a trezit din somn proaspăt bărbierit de un brici care a lucrat in visele sale. In aceste condiţii, s-a pus problema unei manevre prin care campania electorală pentru europene să fie deturnată spre teme de politică internă: corupţie, innoirea clasei politice, sistemul ticăloşit. Convocarea unui Referendum pentru uninominale o dată cu alegerile europarlamentare constituie această manevră. Sub pretextul pledoariei pentru votul uninominal, PD şi PLD vor bate cămpii pe tema corupţiei, a proastei guvernări, a slăbiciunilor clasei politice prezente. Prin deturnarea campaniei pentru europarlamentare in favoarea campaniei pentru votul uninominal, PD şi PLD işi realizează căteva scopuri:

1) Iau PNL şi PSD, dar mai ales, PNL, atuurile reprezentate de candidaţii cu profil european.

2) Trag preşul de sub picioarele liberalilor, care şi-au concentrat intreaga campanie pe temele europene şi, in plus, sunt vulnerabili la temele de politică internă.

3) Dau candidaţilor PD şi PLD posibilitatea de a da din gură in chestiuni la care sunt imbatabili: denunţarea guvernului Tăriceanu.


Mult mai important, deturnarea campaniei ii oferă lui Traian Băsescu temelia unui jupăn eficient prin implicarea anticonstituţională in campania electorală. Ce s-ar intămpla dacă n-ar fi campania pentru Referendum? Traian Băsescu s-ar implica inutil in bătălie alături de PD. Intervenţiile sale publice s-ar rezuma la lozinci searbede gen: "Votaţi candidaţii PD!". In plus, afişarea ca un chibiţ ar risca să ducă la o reacţie inversă a electoratului. Implicarea in campanie sub forma implicării in bătălia pentru votul uninominal i-ar da posibilitatea să sprijine PD şi PLD atacănd virulent PSD şi PNL pe teme de politică internă. Un lucru la care preşedintele se pricepe.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pnl campania uninominal