x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Delirul bugetar al guvernului Tariceanu

Delirul bugetar al guvernului Tariceanu

de Mihai Tanasescu    |    04 Iul 2006   •   00:00
Delirul bugetar al guvernului Tariceanu

Aproape nimeni nu se mai regaseste in politicile implementate de actuala guvernare. Premierul Tariceanu a ales sa guverneze in numele celor putini si foarte bogati, in detrimentul majoritatii cetatenilor din Romania

Au trecut aproape 18 luni de cand actualul guvern a inceput sa se joace cu economia Romaniei. Un joc de-a baba oarba in care actuala guvernare ia decizii legata la ochi. Asa a fost luata si decizia conform careia deficitul bugetar va fi majorat la 2,5% din PIB. Desi a invocat ca pretext al acestei majorari nevoia de a finanta lucrari de infrastructura in sectoarele-cheie ale economiei, aceasta masura reprezinta o grava eroare pe termen mediu si lung. Mai mult, o mare parte din fondurile suplimentare este de fapt alocata pentru salarii, despagubiri sau subventii.

Chiar si intr-o economie consolidata, trecerea de la 0,5% la 2,5% din PIB intr-o perioada atat de scurta ar provoca derapaje ingrijoratoare, cu atat mai mult in Romania, unde economia este fragila si usor de zdruncinat.

In conditiile in care la jumatatea anului se inregistreaza un excedent de aproape 1% din PIB, pentru restul anului Guvernul va trebui sa cheltuiasca fonduri bugetare de peste 3,5% din PIB (mai mult de trei miliarde de euro). In felul acesta, inflatia va surclasa si in 2006 obiectivele Executivului condus de premierul Tariceanu. BNR a anuntat ca asteapta deja o inflatie de 6,5% in 2006. Din pacate, si aceasta cifra va fi depasita, ca urmare a "sprijinului" oferit de actuala guvernare.

Actuala guvernare nu este numai legata la ochi, dar este si surda. Reactiile oamenilor de afaceri, cat si ale analistilor financiari, ingrijorati de majorarea puternica a deficitului de cont curent, au ramas fara raspuns.

Aceasta majorare accentuata a deficitului de cont curent, care in mod cert anul acesta va atinge peste 10% din PIB, pune mari semne de intrebare in ceea ce priveste finantarea lui in 2007, avand in vedere ca privatizarile importante urmeaza sa fie finalizate anul acesta. Pe de alta parte, resursele necesare finantarii deficitului reprezinta un pericol pentru tinta de inflatie. Cum pentru Guvernul Tariceanu inflatia nu reprezinta o prioritate, este de asteptat ca politicile "de succes" ale Executivului sa se desfasoare cu aceeasi intensitate ca si pana acum.

Incepand cu anul viitor, tara noastra va trebui sa contribuie cu fonduri importante atat la formarea bugetului UE, cat si la cofinantarea proiectelor europene. In conditiile in care Codul Fiscal nu reuseste sa asigure venituri mai mari la buget, cresterea de cinci ori a deficitului bugetar in anul premergator aderarii Romaniei la UE creeaza o presiune considerabila asupra stabilitatii macroeconomice. Perspectivele pentru anul 2007 sunt dintre cele mai sumbre, cu un deficit bugetar care va depasi 4% din PIB. Avand in vedere ca deficitele externe se accentueaza intr-un ritm alert, riscul unei crize financiare devine iminent.

Investitorii acuza Guvernul Tariceanu pentru lipsa de responsabilitate cu care gestioneaza economia nationala. Codul ministrului Vladescu este doar o insiruire de norme, fara cap si fara coada, care nu reuseste sa dezvaluie un proiect strategic de dezvoltare pentru anii care urmeaza. Ministrul Finantelor a ajuns sa lucreze impotriva mediului de afaceri. Lipsa dialogului dintre autoritati si oamenii de afaceri este o piedica semnificativa in calea promovarii unor masuri favorabile intreprinzatorilor din Romania. La seminarul organizat recent de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice nu a avut nici un reprezentant. Din pacate, acest exemplu este relevant pentru ruptura dintre investitori si guvernanti.

Guvernul Tariceanu a ales parca deliberat sa se izoleze in "turnul de fildes" de la Palatul Victoria si ii trateaza cu aroganta atat pe oamenii de afaceri, cat si pe agricultori, muncitori, pensionari, bolnavi, medici, profesori, batrani si tineri. Aproape nimeni nu se mai regaseste in politicile implementate de actuala guvernare. Premierul Tariceanu a ales sa guverneze in numele celor putini si foarte bogati, in detrimentul majoritatii cetatenilor din Romania.

×
Subiecte în articol: tariceanu editorial