x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Demenţii

Demenţii

de Razvan Barbulescu    |    19 Oct 2011   •   15:46

Scena incredibila miercuri, la pranz, aproape de Spitalul Colentina. La stop, o namila de Ford se propteste de-a latul primei benzi sI blocheaza un Logan. Coboara furioasa o aratare ciudata, un fel de piti-cocalar, par valvoi, pantaloni mulati. Infige tocul cui al cizmei in portiera Loganului. Cum fac hoardele umflate de bere, scapate din peluza, cand belesc tot.

Bubuie indarjit, sa-i gaureasca tabla, urla clasicul baga-mi-as completat cu mortii ma-sii. Da sI o palma in capota. La sfarsit, repede o flegma bine tintita pe geamul masinii.

Soferul Loganului, micsorat in scaun. In dreapta, ceva ce aducea a nevasta. In spate o femeie in varsta alaturi de o fetita.

Dupa ce si-a facut numarul, fiara da sa plece. Se mai intoarce odata, sa-i umple cu secretii sI parbrizul.

Pana sa pricepem ceva sI noi, cei de la coada, nebuna apasa dement pe acceleratie.

Apoi, o contra-zurleala. Din coada dezmeticita pornesc turbat Loganul sI inca trei masini. Sa recupereze timpul pierdut. Din fericire, n-au ajuns-o.

La stopul urmator, intersectia de la IGPR. Aflu de la loganist ce se intamplase. Meciul incepuse inca de Lizeanu. Terorista luase periculos fata Loganului, fiindca ratase banda de care avea nevoie. Asa ca s-a infipt in dreapta, gata sa stearga doua masini. Asta din Logan, speriat, i-a facut cu mana la cap aruncandu-i cuvantul greu tacanita. SI a plecat in tromba.

Aia l-a alergat, l-a prins la Colentina sI, cum s-a vazut, l-a umplut de sus pana jos.

Dementa scapa legii. Degeaba scriem, noi sI altii, despre civilizatie, bun simt, politete in trafic. Scene cum e cea petrecuta pe Dorbanti, cand un zdruncinat era sa dea peste nevasta lui Ponta, care traversa cu copilul, sI care a mai sI coborat s-o ia la bataie, se petrec cotidian.

La Bacau, se ciocnesc unii cu masina. Imediat doi handralai sar sa-l ia la omor pe ala care-i atinsese.

Dementii scapa legii circulatiei. Tabla indoita e una, agresivitatea urangutanilor, alta. Or conta abilitatile, indemanarea, tocitul legii, dar esential este testul psihologic. Mai mult chiar, cel psihiatric. Realizat, la sange, nu pe spaga. Deci nu atat legea, cat spitalul.

Haitele de imbeciloizi carora li se lasa un volan pe mana au propriile criterii de comportament in trafic. Antropoizii vin cu bani multi, in buna masura produsi ilegal, cu masini transformate in armament de razboi, cu greturi de marlani urbanizati in cluburile de fite, unde se trage nonstop pe nas.

Fiindca te suporta greu in trafic, sunt pusi pe exterminare.

Gherilele agresive vor sa te convinga prin intimidare sa nu le mai iesi in cale. Ii incurci.

Am ras, noi, de piti, de cocalari, de beizadele, de neamurile proaste, de parasutele din monden, de fitosii care au umplut sticla televiziunilor...Frectie la cizma repezita-n tabla Loganului. Le-am criticat de le-au mers fulgii. Hohotesc sI acum atinsi in demnitate. Ca sa nu spun ca le-am facut publicitate.

Suntem contemporani cu a doua generatie de mitocani, piti sI beizadele. Mult mai umflata, mai aroganta, mai fioroasa. Ajunsi la maturitate, au facut din strada jungla. Tulburarilor de comportament li s-au adaugat cele psihice. Instrumentele de dialog sunt ranga, pistolul, cutitul. Flegma, ca in cazul pe care-l povesteam, e un alint. Fata din Forde la debut. O va cali Dorobantiul.

×