x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Demiteri dubioase

Demiteri dubioase

de Ion Cristoiu    |    21 Dec 2005   •   00:00

"Lista noilor directori ne-a stupefiat. Decizia de autoritate a domnului liberal n-are nici un criteriu. Cei apreciati de tresaririle lui Eugen Nicolaescu ca fiind demni de a-i inlocui pe cei vechi nu sunt nici mai mari somitati decat demisii, nici faimosi manageri. Inlocuitorul lui Sorin Oprescu e un anonim pe numele sau Silviu Radulescu. A lucrat in Ministerul Sanatatii ca expert pe probleme de sanatate al Bancii Mondiale."

Vineri, 16 decembrie 2005, ministrul Sanatatii a adus la cunostinta natiunii romane numele celor care ii inlocuiesc, in calitate de directori interimari, pe directorii demisi de la 15 spitale din Bucuresti si din tara.

Eugen Nicolaescu si-a motivat decizia de autoritarism ceausist de a da afara directori care si-au identificat personalitatea cu un spital prin acumularea de datorii a institutiei sub conducerea respectivilor.

In sine, in Romania de azi, acumularea de datorii de catre un spital nu e un argument suficient pentru a convinge ca o somitate a lumii medicale poate fi demisa in doi timpi si trei miscari.

Dupa 16 ani de democratie, romanii s-au dezvatat de ridicatul din umeri neputincios cand daramarea unui intreg cartier sau interzicerea avorturilor era motivata prin propozitia: Asa a vrut Tovarasul!

Iluzionandu-se ca traiesc intr-o democratie spatiul in care demnitarul, platit de la Buget si presupus a fi in slujba poporului nu-si poate permite sa dea glas muschilor sai, romanii au asteptat si argumentele suplimentare la argumentul acumularii de datorii.

Un spital poate face datorii din o mie si una de cauze. Poate acumula datorii si daca directorul a risipit banii trantind chefuri cu asistentele pe post de bacante, dar si daca spitalului i-a fost repartizata o suma insuficienta.

Un spital poate acumula datorii si pentru ca directorul a cumparat medicamente scumpe de la o firma cu care are un mismas, dar si daca numarul bolnavilor a fost peste planul stabilit de birocrati.

Emitand decretele de destituire, Eugen Nicolaescu ne-a fagaduit ca va aduce la cunostinta opiniei publice argumentele suplimentare. Cele prin care acumularea de datorii ar fi trebuit dezvaluita drept consecinta a unor uriase greseli in administrarea unitatii medicale sau a unor infractiuni.

Domnul ministru nu si-a tinut fagaduiala. Am sperat atunci ca numirile de interimari ne vor lamuri. Daca demisii s-au facut vinovati de management defectuos, locul lor trebuia sa fie luat de persoane care si-au dobandit notorietatea in administrarea unei unitati medicale. Sau presupunand ca toate guvernarile anterioare au refuzat bunul management, de persoane cu diploma de management, ba chiar si cu practica peste hotare in acest domeniu.

Lista noilor directori ne-a stupefiat. Decizia de autoritate a domnului liberal n-are nici un criteriu. Cei apreciati de tresaririle lui Eugen Nicolaescu ca fiind demni de a-i inlocui pe cei vechi nu sunt:
- nici mai mari somitati decat demisii. Ba mai mult, unii sunt mediocritati exemplare, plimbandu-si posteriorul prin fel de fel de fotolii administrative caldute si gras retribuite pe vremea guvernarii CDR
- nici faimosi manageri. Inlocuitorul lui Sorin Oprescu e un anonim pe numele sau Silviu Radulescu. A lucrat in Ministerul Sanatatii ca expert pe probleme de sanatate al Bancii Mondiale. Domnul contabil-sef al Sanatatii ne avertiza ca la Spitalul Universitar Municipal va veni o personalitate de exceptie. Cred ca Eugen Nicolaescu ne considera drept abia coborati din arborii junglei, daca s-a gandit ca dr. Silviu Radulescu ne va orbi cu titlul stralucitor de functionar al Bancii Mondiale. Pai functionar al Bancii Mondiale a fost si Theodor Stolojan. Asta nu l-a impiedicat sa se retraga in postul de vizitiu al lui Traian Basescu!

Nici un nume de pe lista lui Eugen Nicolaescu nu indreptateste tevatura produsa. Sunt toti medici, nici mai buni, nici mai rai decat cei demisi.

Si totusi, exista un criteriu in toata tevatura iscata de gestul de autoritarism al domnului ministru: e criteriul clientelei politice.
- desi au datorii uriase, spitalele conduse de PD-isti si PNL-isti au ramas neatinse
- la Caritas si la Spitalul Judetean Craiova au fost numiti membri PNL.
Penelizarea Sanatatii?
Nu s-ar potrivi cu scandalul iscat, destul de riscant pentru zestrea electorala a PNL.
Daca ne gandim ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu numai ca a fost de acord cu tevatura, dar a si favorizat-o prin emiterea unei Ordonante de Urgenta cu cantec, tare ne temem ca motivul a fost altul. Un motiv care in Romania postdecembrista e in stare sa justifice totul. Si apusul carierei politice, si tradarea, si crima.
Banul!
×
Subiecte în articol: editorial datorii