x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Democraţia SA

Democraţia SA

de Adrian Năstase    |    29 Noi 2011   •   21:00
Democraţia SA

Sa ne imaginam pentru o clipa ca democratia ar fi un fel de bursa unde partidele liciteaza, o data la patru ani, parti mai mici sau mai mari din Romania. Dupa putinte. Un fel de actiuni, daca vreti. Cei care ajung sa fie actionari majoritari au dreptul sa decida. Patru ani fac ce vor. Ac­ti­o­na­rii minoritari stau pe margine si chibiteaza, alaturi de partile lor de Romanie. Se uita cum altii iau hotarari si cum isi impart dividende sau cum hotarasc prin votul lor si adevarul, si binele, si frumosul.

Tot tabloul asta nu are nici o le­ga­tura cu democratia adevarata, dar el reflecta destul de corect felul in care se comporta unii oameni politici. Ceea ce e in capul lor. Auzim din ce in ce mai des ca unul sau altul sunt legitimati de milioane si milioane de voturi sa faca ce-i taie capul. Nimeni nu se poate atinge de ei. Pentru ca poporul a investit in ei incredere. Votul e prezentat public ca un fel de cec in alb. Cu cat cetateanul are mai putina incredere in putere, cu atat puterea se legitimeaza mai dihai cu aceasta investitura magica.

Spuneam ca avem de a face cu un fals grotesc din cel putin doua motive. In primul rand, unul fundamental. La alegeri, cetateanul nu vinde tara pe bucati. El alege niste administratori. Niste oameni care capata nu numai masini de serviciu, ci si obligatii. In rest, tara, vorba lui Vladimirescu, ramane a norodului.

Dar, mai mult decat atat, de­mo­cra­tia nu presupune numai votul o data la patru sau cinci ani. Presupune si control permanent. Cetateanul are dreptul sa puna sub semnul intrebarii, me­reu, o decizie sau alta. Sa re­di­rec­tioneze, prin diverse forme de presiune, politicile publice. Sigur, Romania e inca la inceput din acest punct de vedere. Fata de primii ani s-au facut pasi mari, publicul a devenit mai atent si mai activ, dar mai exista inca destula pasivitate si destula resemnare la adapostul carora administratorii obraznici despre care vorbeam se poarta ca stapanii. Oare de ce le e atat de frica de alegeri, acum? De ce vor campanii electorale cat mai putine si mai scurte si inghesuirea tuturor voturilor intr-o singura duminica?

×
Subiecte în articol: editorial