x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Descompunere politica

Descompunere politica

de Marius Tucă    |    03 Apr 2006   •   00:00

Alianta DA, transformata incet-incet in Alianta BA, mai exista doar pe afisele uitate lipite pe stalpii din Bucuresti sau aiurea.



Privita de la oarece distanta, scena politica seamana cu un camp de lupta unde au loc maceluri in toata regula, dar si spectacole de bascalie si lumina. Coalitia sau Alianta, de exemplu, ca sa incepem cu cei aflati la guvernare, a reusit sa compromita cele doua cuvinte reprezentate in denumirile sub care sunt cunoscute. Care Alianta, care Coalitie, fratilor? Alianta DA, transformata incet-incet in Alianta BA, mai exista doar pe afisele uitate lipite pe stalpii din Bucuresti sau aiurea. Partidul National Liberal, pus in slujba lui Calin Popescu Tariceanu, aflat in adormire ca si liderul sau, a avut o tresarire de piciorul broastei dupa eutanasiere si, profitand de "lepadarea" PD-ului de Ticu, a trecut la atac. E un atac la adresa Partidului Democrat.
Sigur, atacul lor e un fel de balet de domnisoare batrane, foste manechine in tinerete, care mai mult se preling pe scena decat sa danseze, mai mult molfaie, decat sa muste. In schimb, Partidul Democrat, aidoma unui sarpe veninos cu capul pitit printre cucuvele, la Cotroceni, si cu limba ascutita la Cluj, avand pielea naparlita in atatea batalii trecute, sta la panda si musca de cele mai multe ori mortal. Sau, daca vreti alta comparatie, PD-ul pare o cobra. Iar PNL-ul, un soricel care chitaie de-i ies ochii din cap, doar-doar s-o intampla ceva care sa-i salveze pielea. Tot prin aceeasi asa-zisa Coalitie aflata la Guvernare se afla si Partidul Conservator. Nimeriti inca de la inceput in mijlocul unor ambuscade cu care n-au nici o legatura, conservatorii nesatui de UE si stabilitate politica nu s-au incumetat sa iasa pana acum de la guvernare. Este posibil ca in momentul in care sa doreasca sa faca acest lucru sa nu mai aiba de unde sa iasa si, odata ramasi singuri acasa, si la guvernare totodata, sa nu le ramana altceva de facut decat sa stinga lumina. Cu UDMR-ul inauntru! Pentru ca maghiarii vor ramane intotdeauna la guvernare, indiferent de cine vine la putere, indiferent de aliante sau coalitii. Si mai mult decat atat, intotdeauna vor cadea in picioare.
In Opozitie, avand in vedere si degringolada PSD-ului, singurul partid care a crescut e PRM-ul. Fara lupte interne, rareori C.V. Tudor se ia la tranta cu C.V. Tudor, cu o stabilitate buna si cu un joc parlamentar interesant si interesat, Partidul Romania Mare nu este prea afectat de ceea ce se intampla astazi pe scena politica. Ba, dimpotriva. Cat despre PSD, numai de bine. Trebuie lasati o perioada ca sa-si revina din grelele incercari prin care au trecut in ultima vreme. Altfel riscam sa le stricam veghea, unitatea si priveghiul!

×
Subiecte în articol: editorial